Asta VOLKOVAITĖ

Policijos pareigūnams pastaruoju metu nerimą kelia plūstelėjusi nauja nusikaltimų banga. Sukčiai kaip išmanydami ieško naujų būdų pasipelnyti iš žmonių. Paaiškėjo, kad darbo paieškos skelbimą laikraštyje ar kitose žiniasklaidos priemonėse paskelbęs žmogus gali sulaukti ir apsimetėlio darbdavio skambučio.

Siūlo patrauklų darbą neegzistuojančioje įmonėje

Anot Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės spaudai Gailos Smagriūnienės, minėti „darbdaviai” iš žmonių netrukus išvilioja internetinės bankininkystės ar kitus duomenis. Šie greitai tampa nusikaltimo įrankiais. Policijos pareigūnai džiūgauja, kad žmonės tampa įtaresni ir dažnai jiems skambina ne norėdami pranešti apie įvykį, o tiesiog pasitarti.

„Naudojantis sunkmečiu, kai darbas tampa deficitu ir visur pilna skelbimų apie jo paiešką, atsiranda tokių, kurie žmogaus nelaimę paverčia pasipelnymo verslu”, - tvirtina G. Smagriūnienė. Pasirodo, kad ieškantieji darbo gali sulaukti patrauklaus pasiūlymo dėl darbo net ir visai neegzistuojančioje įmonėje.

Vietoj valkatų sukčiai renkasi bedarbius

Apsimetėlis darbdavys skatina kuo greičiau pradėti dirbti ir pasirašyti darbo sutartį. Tokie apgavikai bemat išprašo, jų žodžiais tariant, tikslių anketinių duomenų, banko sąskaitos, į kurią tariamai bus pervedamas atlyginimas, internetinės bankininkystės duomenų.

Pasak G. Smagriūnienės, jei žmogus nebandys susitikti su darbdaviu ir neįsitikins visa informacija, gali greitai tapti dar vieno nusikaltimo auka.

„Manipuliuojant asmens bei banko duomenimis, lengva suklastoti reikiamus dokumentus ir pasinaudojus išperkamosios nuomos bendrovių paslaugomis sudaryti įvairias pirkimo lizingu sutartis”, - teigia policijos atstovė spaudai. Paaiškėja, kad tas sukčiavimo būdas, kai buvo naudojamasi žmonių, neturinčiųjų nuolatinės gyvenamosios vietos paslaugomis, baigėsi. Apgavikai už puslitrį degtinės iš tokių žmonių pasų nebeperka.

„Kam leisti pinigus, jei telefonu gali gauti veltui”, - juokauja G. Smagriūnienė.

Į viršų