Kas gali atsispirti šviežiems, kvapniems ir su meile iškeptiems sausainiams? Ypač kai šiandien visame pasaulyje minima šio, manoma, senovės Persijoje gimusio skanumyno diena. Dietistė Indrė Trusovė, „Maximos" subalansuotos mitybos partnerė, primena, kad nereikia baimintis kartais pasisaldinti gyvenimą ir kviečia išmėginti kelis sausainių receptus – tai bus puiki kalėdinių vaišių ar valgomų dovanų gaminimo repeticija.

„Valgomos dovanos nuostabios tuo, jog yra panaudojamos – tai ir praktiška, ir skanu, be to, neapkrauna žmonių namų kartais galbūt tikrai nereikalingais daiktais", – kalba dietistė I. Trusovė.

Panašiai galvoja ir daugiau nei pusė šalies gyventojų – prekybos tinklo „Maxima" užsakymu atliktas gyventojų nuomonės tyrimas rodo, jog šiemet kas antras gyventojas per svarbiausias metų šventes artimiesiems ketina dovanoti valgomas dovanas.

„Na, o kas dešimtas šalies gyventojas dovanas gamins savomis rankomis, – atkreipia dėmesį Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos" Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų vadovė. – Ši graži tradicija vis labiau prigyja – žmonės kepa meduolius, gamina užtepėles ar kitokius savo firminius patiekalus. Juk vien pats dovanų gaminimo procesas į namus atneša šventinę nuotaiką, o dažnai – leidžia ir sutaupyti. Kad pasiruošimas šventėms būtų dar lengvesnis, užtikrinome, jog visą šventinį laikotarpį vykstančių specialių pasiūlymų metu pasirūpinti kepinių priedais ir dekoravimo priemonėmis būtų galima net perpus pigiau. Na, o tiems, kurie neturi laiko dovanėlių gaminti patys ir nori sukurti artimiesiems progą paragauti ko nors ypatingo, pavyzdžiui, išskirtinių gurmaniškų sūrių, aliejų, parūpinome, kad kaip ir kasmet mūsų parduotuvėse galėtų rasti nekasdieniškų produktų, puikiai tiksiančių šventinėms dovanoms".

Dietistė I. Trusovė pasakoja, kad per praėjusias Kalėdas ją itin nudžiugino komandos padovanota įvairiausių užkandžių ir skanėstų su trumais dėžė.

„Buvo labai gera, nes tai parodė, kad mano kolegos žino, ką labiausiai mėgstu. Visuomet juokauju, kad jei norite mane pradžiuginti – padovanokite valgomą dovaną. Pati mėgstu dovanoti įvairius aliejus, arbatas, kavą, sūrius, pyragus. Rinkdama dovaną stengiuosi atkreipti dėmesį į tai, ką žmogus mėgsta. Na, o šiais metais dalį dovanėlių ruošime ir savo rankomis – su dukryte planuojame iškepti sausainių, kuriuos ji galės padovanoti močiutėms ir draugėms", – sako I. Trusovė.

Ji primena, kad saldumynų bijoti ar stengtis jų visiškai atsisakyti nereikia. Kiekvienas gali sau leisti malonumą saikingai pasmaližiauti ir tai neprieštarauja sveikos mitybos principams. Tiesa, mitybos specialistė pataria saldumynais mėgautis pirmoje dienos pusėje ir tik po sveikatai palankaus maisto, kuriame netrūksta baltymų ir gerųjų riebalų.

Minint Tarptautinę sausainių dieną, „Maximos" subalansuotos mitybos partnerė I. Trusovė dalinasi keliais jos šeimoje mėgstamų sausainių receptais ir kviečia parepetuoti valgomų dovanų ruošimą.

Kalėdomis kvepiantys imbieriniai meduoliai

Reikės: 100 g sviesto, 100 g medaus, apie 200 g migdolų miltų, 2 šaukštelių imbiero miltelių, 1 šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero, šaukštelio cinamono.

Gaminame: visus ingredientus sumaišome kartu. Masė turi būti minkoma. Jei trūksta tvirtumo – dėkite daugiau migdolų miltų. Jeigu atrodo per kieta – pridėkite sviesto arba medaus.

Suminkius tešlą į kamuoliuką, susukite į maistinę plėvelę ir dėkite ją į šaldytuvą atvėsti – palikite kokioms 30 min. Tuomet ištraukite ir iškočiokite iki 5 mm storio. Formelių pagalba iš tešlos išpjaukite norimus sausainius. Kepkite iki 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kol pradės ruduoti.

Vietoje medaus galite naudoti klevų, agavos, datulių sirupus. Migdolų miltus galite keisti grikių, avižų ar speltų miltais. Tik atminkite – kiekvieni miltai skirtingai suriša tešlą, tad neskubėkite supilti viso reikiamo kiekio iškart. Na, o sausainių puošimas – tik jūsų fantazijos reikalas.

Kokosiniai sausainiai

Reikės: 220 g kokoso drožlių, 2 kiaušinių, 70 ml klevų sirupo, 2 šaukštų speltų miltų.

Gaminame: kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių, švariame sausame inde baltymus išplakite iki standžių putų. Kitame inde išplakite trynius, suberkite į juos kokoso drožles, sirupą, miltus ir viską išmaišykite. Tuomet gautą masę palengva supilkite į baltymus ir lengvai išmaišykite.

Iš paruoštos masės ant kepimo popieriumi išklotos skardos šaukštu formuokite nedidelius sausainėlius. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių.

Gamindami šiuos sausainius vietoje klevų sirupo taip pat galite naudoti medų, agavos ar datulių sirupą, o speltų miltus keisti migdolų ar grikių miltais.

Į viršų