Įsibėgėjęs grilio sezonas vilioja ne tik šašlykais ar dešrelėmis, bet ir mėsainiais. Kad ant grilio gaminami mėsainiai būtų gardūs, svarbu pasirinkti ne tik kokybišką mėsą, bet ir bandeles. Virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas atskleidžia, kokios mėsainių bandelės labiausiai tinka šiam patiekalui ir kaip pasigaminti tobulą mėsainį.

Pasak virtuvės šefo, mėsainis greičiausiai niekada nepraras populiarumo, nes jį paprasta ir greita pagaminti, o keičiant ingredientus galima atrasti naujas skonio variacijas. Nors gaminant naminius mėsainius, daugiausia dėmesio skiriama mėsos paplotėliui, siekiant norimo rezultato reikėtų pasirūpinti ir tinkamomis mėsainių bandelėmis.

„Kokias mėsainių bandeles pasirinkti, priklauso nuo naudojamos mėsos. Mėsainiams su vištiena labiausiai tinka sviestinės „brioche“ bandelės, su jautiena – siūlau išbandyti bandeles su grūdais. O jei gaminame vegetariškus ar veganinei mitybai tinkamus mėsainius, galima išbandyti ir specialias bandeles be glitimo“, – komentuoja R. Bolgovas.

Spalvų ir skonių įvairovė

Paklaustas apie mėsainių bandelių spalvų įvairovę, virtuvės šefas tikina, kad bandelių spalva turi mažai įtakos mėsainio skoniui – tai labiau žaismingas akcentas, kuriuo galima pasinaudoti norint sukurti tematiniam vakarui ar šventei pritaikytą meniu.

„Juodos spalvos bandelės puikiai tinka prie piratų, meksikietiško arba Helovino vakarėlio temos. Raudonos bandelės taip pat tinka ne tik Šv. Valentino dienai, bet ir tam pačiam Helovinui. Yra tekę gaminti ir Lietuvos trispalvės spalvų mėsainius minint valstybines šventes“, – dalijasi pašnekovas.

Pasak mėsainių bandelių gamintojų, mėsainių bandelių mados taip pat keičiasi – įvairiaspalves bandeles vis dažniau pakeičia bandelės su daugiau baltymų bei skaidulų, sukuriami nauji bandelių skoniai.

„Spalvotos mėsainių bandelės buvo itin populiarios prieš kelerius metus, o šiuo metu įsitvirtina sveikatai palankesnės mitybos tendencija – dairomasi bandelių su įvairiomis sėklomis, natūraliais priedais. Vis dėlto klasikinės bandelės taip pat nesitraukia iš lėkščių. Tai – sviestinės „brioche“ bandelės bei standartinės šviesios mėsainių bandelės su sezamo sėklomis“, – komentuoja didžiausios duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojos Baltijos šalyse „Mantinga“ produktų skyriaus vadovė Iveta Avietynienė.

Marijampolėje įsikūrusios „Mantingos“ gamyklose šiuo metu gaminama net 18 skirtingų receptūrų bei dydžių mėsainių bandeles. Pasak I. Avietynienės, tokia bandelių įvairovė atliepia ir vartotojų lūkesčius.

„Norint drėgnesnės tekstūros bandelių, į jų tešlą įmaišomi bulvių dribsniai. Tuo tarpu sviestinėms „brioche“ bandelėms naudojamas tikras sviestas ir kiaušiniai, o tamsioms mėsainių bandelėms dažniausiai įmaišomi smulkinti grūdai ir sėklos. Gaminame tiek įprastas, 82 gramų, tiek mažesnes – 35 gramų bandeles, kurios naudojamos mini mėsainiams ruošti“, – sako pašnekovė.

Per metus iškepama daugiau nei 8 mln. mėsainių bandelių, didžioji jų dalis eksportuojama į užsienio šalis, tokias kaip Belgija, Italija, Norvegija, Prancūzija, Švedija bei Ukraina.

„Remiantis mėsainių bandelių pardavimais, Lietuvoje mėsainių sezonas įprastai trunka nuo gegužės iki spalio mėnesio. Kitose šalyse tokio sezoniškumo praktiškai nėra – mėsainių bandelės aktyviai perkamos ištisus metus“, – sako I. Avietynienė.

Patarė, kaip paruošti bandeles

Norint pagaminti mėsainį, kurio bandelės nebūtų permirkusios mėsos ar daržovių syvais, virtuvės šefas R. Bolgovas atskleidžia vieną gudrybę – prieš sluoksniuojant mėsainį reikia paruošti ir bandeles.

„Nesvarbu, kokią bandelę pasirinksite mėsainiui, jos vidinę pusę patepkite aliejumi su žolelėmis arba tirpintu sviestu ir būtinai ją pagruzdinkite ant grilio. Taip bandelė ne tik įgaus skanaus traškumo, bet ir padažai ne taip greitai į ją įsigers. Tokį mėsainį bus patogiau ir maloniau valgyti“, – pataria jis.

Taip pat sluoksniuojant mėsainį visus žalumynus galima dėti ant mėsos paplotėlio, kaip ir sūrį ar skrudintą šoninę – tokiu atveju apatinė mėsainio bandelė išliks sausesnė.

Siūlome išbandyti kelis mėsainių receptus:

Mėsainis su aštriai marinuotais burokėliais

Jums reikės:

    Mėsainio bandelės su sezamo sėklomis
    Truputį tirpinto sviesto bandelei apkepti
    100 g aštriai marinuotų burokėlių
    1 v. šaukšto Chipotle-majonezo padažo
    Jautienos maltinuko
    Smulkesnių Romaninės salotos lapelių ir įvairių daigų
    Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

Bandelę iš viršaus aptepkite sviestu ir apskrudinkite ant grilio 2–3 min. Iškepkite jautienos maltinuką (6–8 min.). Apatinę bandelės dalį patepkite padažu, ant viršaus sudėkite žalumynus, iškeptą maltinuką ir užvožkite viršutine bandelės dalimi.

Mėsainis su laukine lašiša

Jums reikės:

    Sviestinės „brioche“ bandelės
    Truputį tirpinto sviesto bandelei apkepti
    120 g lašišos filė
    1 v. šaukšto teriyaki padažo
    1 a. šaukštelio skrudintų sezamo sėklų
    Trupučio jūros dumblių salotų „Wakame“
    Skiltelės avokado
    Kalendros daigų
    Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

Bandelę iš viršaus aptepkite sviestu ir apskrudinkite ant grilio 2–3 min. Lašišos filė dėkite ant kepimo popieriaus ir iškepkite ant grilio. Mėsainį sluoksniuokite tokia eilės tvarka: bandelės apatinė dalis, padažas, sėklos, jūros dumblių salotos, kepta lašiša, avokadas, žalumynai, viršutinė bandelės dalis.

Pranešimą paskelbė: Justina Daščioraitė, UAB "Idea Prima"

Į viršų