Praėję metai, kurių dalį praleidome karantine, atnešė nemažai atradimų lietuviškam skoniui. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pastebi, kad tautiečiai vis labiau ima vertinti vartojimui jau paruoštą produkciją. Tą rodo augantys tam tikrų pozicijų šviežios mėsos pardavimai. Atsižvelgiant į tai, tinklas ragina saugiai leisti laiką savo namų kieme išbandant naujus grilio patiekalų skonius.

Tarp populiariausių prekių – kraujinės ir kepeninės dešrelės
Tarp vienų perkamiausių prekių praėjusiais metais taip pat buvo ir kraujinės bei kepeninės dešrelės. Pernai jų pardavimai, lyginant su 2019-aisiais, išaugo 56 proc. Didelis šios prekės populiarumas rodo, kad kraujinių patiekalų poreikis Lietuvoje nemažėja, tautiečiai noriai atsigręžia į tradicijas ir iš naujo atranda išsiilgtus bei šiek tiek primirštus skonius.

Dažniausiai parduotuvėje pirkėjai domisi tik geriausiais mėsos gabalėliais, o subproduktai, tokie kaip kepenys nesulaukia tiek dėmesio. Be to, galimas daiktas dalis pirkėjų šių produktų ir nebemoka tinkamai paruošti. Juk subproduktai reikalauja daugiau žinių, nes dažniausiai reikia „įveikti“ ir jų tekstūrą bei specifinį skonį. Vis dėlto, tokių gaminių kaip kraujinės ar kepeninės dešrelės paruošimas nereikalauja ypatingai daug laiko ir pastangų, o juos paruošti galima ir visai nesudėtingais būdais, kaip antai kepant kepsninėje.

Kepsninė žiemą – puiki savaitgalio pramoga
Prekybos tinklo teigimu, grilio kultūra Lietuvoje sparčiai plinta, o jos entuziastai kepsnines naudoja ištisus metus. Jei anksčiau grilinimas lietuviams buvo siejamas išskirtinai tik su šašlyko iškepimu, tai pastaraisiais metais skonių įvairovė kur kas išsiplėtė. Tam susidarė ir palankios sąlygos, kadangi atsirado dar daugiau naujų grilinimo produktų, kokybiškos ir tinkamai išpjaustomos mėsos bei tinkamų prieskonių ir padažų.

Vis daugiau lietuvių kepsninę mėgsta užsikurti ir žiemą. Tiesa, žiemos sezonas turi savą specifiką – šiuo metų laiku vyrauja šiek tiek kitokie patiekalai nei vasarą. Per praėjusius metus žiemą buvo nupirkta daugiau paukštienos, kraujinių, kepeninių, šviežios mėsos ir karštai rūkytų dešrelių. Neskaitant vasaros sezono, jų pardavimai žiemą, lyginant su kitais sezonais, visuomet šokteli apie 10 procentų. Na, o mėsos kepimas gamtoje jau seniai yra tapęs tam tikra lietuvių pramoga. Nors tautiečiai neretai renkasi įvairius kepsnius ar šašlykus, tačiau dešrelės šaltuoju sezonu lieka vienu pagrindinių pasirinkimu.

Savo ruožtu „Maximos“ gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė kviečia išmėginti naujus skonius bei paįvairinti karantino kasdienybę dalindamasi mėsos, tinkamos grilinimui, receptu.

Grilyje kepta jautiena pagardinta česnakiniu sviestu  
2 porcijoms reikės: 300 g jautienos, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio pipirų, pusės šaukštelio česnako miltelių, pusės šaukštelio svogūno miltelių, 1 šaukštelio paprikos miltelių, 4 šaukštų ištirpinto sviesto.

Sviestui reikės: 4 šaukštų sviesto, 1 šaukšto smulkintų petražolių, 1 susmulkintos skiltelės česnako, žiupsnelio druskos, žiupsnelio pipirų.

Pirmiausia, paruoškite sviestą. Į indelį sudėkite jį, petražoles, česnaką, šiek tiek druskos ir pipirų. Viską sumaišykite ir įvyniokite į plastikinį maišelį. Jį padarykite cilindro formos. Toliau ruoškite kepsnius. Sumaišykite druską, pipirus, česnako, svogūno ir paprikos miltelius. Įkaitinkite grilių, paruoškite mėsą. Ji turi būti kambario temperatūros. Mėsą pašlakstykite tirpintu sviestu, kiekvienam gabalėliui po šaukštą. Mėsos gabalėlius pabarstykite prieskonių mišiniu.

Apverskite mėsą ir pakartokite tą patį. Kepkite griliuje po 3 minutes kiekvieną pusę. Vėliau apverskite ir pakepkite dar kelias minutes, iki kol gražiai apskrus. Mėsai iškepus, galima patiekti su virtomis bulvėmis ir mėsai pagaminto sviesto riekele.

Į viršų