Žuvis lengviau nei mėsa prisigeria dūmo kvapo. Skaitytojas Rokas mums rašo, kad nieko nėra skaniau vasarą, kaip ką tik sužvejota žuvis ir iškepta ant grotelių. Nors dažniau lietuviai ant žarijų renkasi kepti mėsą, tačiau dažnai kepant tuos pačius šašlykus – pabosta, todėl retkarčiais visai smagu yra išsikepti ir žuvies kepsnius. Žuvį labai lengva paruošti, o be to, ji labai greitai iškepa. Dar žuvis turi privalumą, kad ji kepdama geriau nei mėsa įsigeria dūmo aromatą. Tad netingėkite iškūrenti kepsninės tikromis malkomis – beržų, alksnių ar liepų – ir tikrai gausite labai puikų, kvapnų žuvies patiekalą.

Reikės: 1 kilogramo mėgstamos žuvies, 2 skiltelių česnako, druskos, pipirų ir prieskoninių žalumynų, 1 citrinos.

Ant grotelių geriau kepti visą žuvį. Priklausomai nuo žuvies rūšies galima pasirinkti ir kepimo būdą. Jei norite kepti menkę ar lašišą, tada galima ant grotelių patiesti foliją ir kepti kaip kepsnelius. Tokias žuvis, kaip upėtakius, jūrų ešerius, kurios yra gana tvirtos, kuo puikiausiai galima kepti ir nesusmulkintas, jos nesubyrės bei bus tikrai labai skanios.

Jei kepsite visą žuvį, ją bus labai paprasta paruošti. Iš turimos žuvies pašalinkite vidurius ir išpjaukite žiaunas. Žiaunų nepamirškite, nes bekepant dėl jų gali atsirasti kartumo skonis. Žvynų galite ir neskusti, odos vis tiek nevalgysite, iškepta ji labai lengvai atšoks, o žuvis bus aromatingesnė. Paprasčiausias būdas pamarinuoti žuvį – pagardinti ją jūros druska ir pipirais, o toliau varijuoti su žolelėmis. Žuviai puikiai tinka bazilikai, krapai, čiobreliai ar kitos mėgstamos žolelės. Pasak Roko, su žuvimi puikiai draugauja česnakas ir citrina. Tad žuvį ištrinkite prieskoniais, ant jos įspauskite česnako ir pašlakstykite citrinos sultimis. Marinuoti žuvį su prieskoniais užtenka 10-15 minučių.

Kepant rekomenduojama pašlakstyti aliejumi, kad žuvis neišsausėtų, ji gražiau apskrunda, neišbėga sultys. Jei norite įsitikinti, ar žuvis iškepusi, į ją įbeskite medinį smeigtuką. Iškepusią žuvį galima valgyti su ryžiais ir daržovėmis, nors žuvis skani ir be jokių priedų. Štai ir viskas.

Į viršų