Jau tapo tradicija, kad keliaudamas po margą svietą stengiuosi parsivežti bent po vieną receptą iš kiekvienos aplankytos šalies. Taip „kolekcijoje” atsidūrė prancūziškas ratatui'is ir vengriška vyšnių sriuba, vokiškos dešros mišrainė, norvegiška žuvienė ir kitokie gardūs svetimų kraštų valgymėliai.
 
Antrąkart lankydamasis Airijoje, nedidelio Avokos miestelio kavinėje ragavau airiškos troškintos jautienos (Irish stewed beef). Nežiūrint paprastų produktų, patiekalas pasirodė vertas dėmesio, todėl paprašiau užeigos savininkės man užrašyti valgio receptą. Jis su malonumu tai padarė bei pakomentavo patį gamybos procesą. Grįžęs netrukau išbandyti naują valgį, o išbandęs - skubu su jumis pasidalyti įspūdžiais.
 
Patiekalui reikės apie kilogramo geresnės jautienos, bulvių, morkų, svogūno, druskos, pipirų ir žalumynų. Aš naudojau salierų šakeles. Taip pat reikės airiško gatavo padažo koncentrato,  vadinamojo „gravy”. Su šituo produktu kiek riesčiau, jeigu neturite Airijoje gyvenančių pažįstamų. Lietuvoje jo matyti neteko. Airijoje dėžučių su „gravy” pamatysi kone kiekvienoje maisto prekių krautuvėje, įvairių rūšių ir nebrangiai kainuojančių – tik pirk.
„Tai ką daryti?” - paklausite. To paties savęs klausiau ir aš, kabindamas troškintą airišką jautieną. Pirmiausia, naudodamasis skonio receptoriais, nutariau išsiaiškinti, iš ko susideda tas ”gravy”, idant vėliau galėčiau pakeisti lietuviams prieinamesniais pakaitalais.
 
Taigi reikėtų šaukšto šaltame vandenyje išmaišyto krakmolo, pusės šaukšto aliejaus, saldžiosios paprikos miltelių, druskos, trupučio keptuvėje paskrudinto cukraus, džiovintų prieskoninių žolelių. Kai vėliau Dubline nusipirkau „gravy” indelį, etiketėje radau visus šiuos produktus, plius dar visokios chemijos, ką čia sąmoningai praleidžiu...
 
O dabar čiumpame puodą, sudedame nedideliais guliašiniais kąsneliais pjaustytą jautieną, įpilame maždaug 0,5 litro vandens arba sultinio ir troškiname retsykiais pamaišydami - apie 2 valandas, kol mėsa tampa visiškai minkšta. Jei vanduo išgaruoja anksčiau, jo įpilame į puodą papildomai.
 
Atskirai išverdame 3 morkas ir 12 bulvių. Stambias bulves perpjauname pusiau, vidutines ir mažas tiesiog nulupę sumetame į puodą. Virtas bulves ir storais šiaudeliais pjaustytas morkas sudedame į puodą su troškinta mėsa. Nepamirštame prieskonių, smulkinto svogūno bei žalumynų. Papildomai įpilame apie 1 litrą vandens arba mėsos sultinio ir dedame 10 ar daugiau šaukštų „gravy” granulių. Jeigu to gero neturite, teks „susikurti”, remiantis aukščiau esančiais aprašymais. Kuo daugiau „gravy”, tuo skystis bus tirštesnis ir tamsesnis. (Savo konsistencija patiekalas primena guliašą). Dar viską paverdame 5 minutes ir nukaičiame.
 
Troškinta airiška jautiena tiekiama bei valgoma su tamsia bemiele duona ir sūdytu sviestu. Iš pradžių kiek nustebino šitoks „garnyras”, tačiau paragavus abejonių neliko: kaip tik tai, ko reikia! Jautiena labai liesa, o ją ruošiant papildomai riebalų naudota nebuvo, todėl duonos riekė aptepta sviestu labai pagyvina skonį. O jeigu dar taip pintą airiško alaus prie viso šito gero – turėsime tikrai neeilinę vakarienę. Bent jau taip kalbėjo mano namiškiai, kuriems paruošiau Irish stewed beef – troškintą airišką jautieną.
 
Airiškos virtuvės paslaptimis su jumis dalijosi Romualdas BALIUTAVIČIUS

Į viršų