Nors šiuo metu už lango oras tikrai labai patrauklus, tačiau ruošti savo transporto priemonę žiemai reikia jau dabar. Ne veltui sakoma, kad vasarą reikia ruošti roges, kadangi tai leis kur kas ramiau laukti vėsiųjų metų laikų.

Šįkart norime pasikalbėti apie transporto priemonės akumuliatorius, kurie vadinami viena svarbiausių auto dalių. Patirtimi apie priežiūrą žiemos metu dalinasi akumai.lt specialistas, kuris teigia, kad mašinos akumuliatorius tikrai gali ir turi veikti visus metus, nepriklausomai nuo oro, nepriekaištingai.

Žemos temperatūros poveikis mašinai

Labai žema lauko temperatūra neigiamai veikia visą mašinos sistemą, ne tik akumuliatorius. Tačiau įsigijus geras dalis, net ir šaltukui pasiekus -20 laipsnių – automobilis gali puikiai važiuoti ir užvesti iš pirmo karto.

„Dėl didelio šalčio dažniausiai šąlą langų skystis, taip pat užšąla vanduo, kuris naudojamas aušinimo sistemai, žinoma, sutrikdoma ir eksploatacinių skysčių cirkuliacija, alyva gali sutirštėti, o dėl pavarų perjungimas taps sudėtingas. Visgi, daugiausia kenčia mašinos akumuliatorius, kuris esant 0 laipsnių jau sumažina savo galingumą iki 10 %“,- pasakoja specialistas. „Kai lauke temperatūra siekia -10 – galia sumažėja iki 30 %, o kai –20 – galia siekia vos 50 % energijos. Natūralu, kad kuo geresnė įranga bus perkama – tuo ji ilgiau tarnaus“,- priduria.

Taip pat žiemos metu mašinai nėra gerai važiuoti labai trumpus atstumus arba ilgai stovėti lauke be jokio pravažumo. Ne veltui dažniausiai rekomenduojama net jeigu ir nereikia – jomis prasivažiuoti, kad akumuliatorius dirbtų.

Akumuliatoriaus paruošimas šalčiui

Pasikartosime, kad geras akumuliatorius kelia problemas labai retai, tad net ir prie -20 mašina nekels Jums jokių problemų, tikrai užsives. Tad renkantis siūlome remtis ne tik auto gamintojo rekomendacijomis, tačiau taip pat ir patarimais, kuriuos teikia pardavėjai.

„Prieš žiemos sezoną verta pasikeisti akumuliatorius naujais, kad mašina tikrai tarnautų puikiai ir tada, kai to reikia. Žinoma, turint seną - reikia patikrinti polių būklę, pagal poreikius – juos nuvalyti. Taip pat ir gnybtus, masės laidų kontaktų būklę. Geriausia visus darbus palikti specialistams servisuose. Papildomai siūlau patikrinti, ar akumuliatorius yra gerai pritvirtintas, peržiūrėkite elektrolito lygį. Galiausiai, tikrinama ir įkrovimo įtampa, kuri turi siekti 13,9–14,5 V“,- pasakoja specialistas.

Žinoma, net ir pati geriausia įranga kartais nustoja tarnauti ir tai yra visiškai natūralu. Standartiškai transporto priemonės akumuliatorius tarnauja iki 5-erių metų. Dažniausiai apie keitimo būtinumą tenka išgirsti iš mechaniko, o ieškoti siūlome su vadybininkais, kurie prekiauja įranga ir gali padėti rasti labiausiai tinkamą Jūsų automobiliui.

Akumuliatoriaus apsauga nuo šalčio

Radus gerus akumuliatorius galėsite suteikti savo transporto priemonei kur kas daugiau funkcionalumo ir sau – patogumo. Visgi, dar keliais patarimais, kurie suteiks apsaugą nuo šalčio, dalinasi akumai.lt vadybininkas.

„Pasikartosiu, kad žiemos metu reikia važiuoti dažniau ir ilgesnius atstumus. Tai yra geriausia apsauga nuo greito susidėvėjimo. Taip pat, jeigu leidžia galimybės, laikykite transporto priemonę garaže, o ne lauke. Jeigu neturite tokių galimybių – tokiu atveju išimkite akumuliatorių ir neškiet į namus. Galiausiai, egzistuoja specialūs akumuliatorių užvalkalai, kurie sulaiko šilumą“.

Į viršų