Vakar Respublikinės Šiaulių ligoninės Tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikoje vyko spaudos konferencija, kurios metu buvo aptartos tuberkuliozės gydymo naujovės. Šiaulių Tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikos direktorius Algirdas Gauronskis sako, kad efektyviausia tuberkuliozės prevencijos priemonė – sėkmingai išgydytas kiekvienas asmuo, kuris buvo susirgęs atvira tuberkuliozės forma. Šiuo metu ligoninėje gydoma 90 sergančiųjų tuberkulioze. Po stacionarinio gydymo etapo, kai gydytojas pulmonologas nusprendžia, kad hospitalizacija nėra būtina arba tęsiama ir užbaigiama, pacientai lankosi tiesiogiai stebimo trumpo gydymo (DOTS) kabinete. Šiuo metu tokiu būdu gydosi 13 sergančiųjų jau nepavojinga visuomenei tuberkuliozės forma. Nuo šių metų Šiauliuose pradėta taikyti itin patogi pacientams gydymo naujovė – tęsiant tuberkuliozės gydymą namuose pacientas turi galimybę paskirtą vaistų dozę suvartoti tiesioginio ryšio internetu metu.

Tuberkuliozė valdoma, nors gydymas ilgas
Pasak  A. Gauronskio, laikui bėgant Lietuvoje situacija dėl tuberkuliozės gydymo keičiasi į gerąją pusę, tačiau problema išlieka aktuali.

„Lietuva yra priešpaskutinėje vietoje Europoje pagal sergamumą tuberkulioze. Manau, kad kai kils žmonių ekonominis lygis ir mažės atskirtis tarp vargingai ir pasiturinčiai gyvenančiųjų, tada situacija keisis iš esmės. Dabar medikams labai svarbu kuo greičiau išaiškinti tuberkuliozę ir paskirti reikiamą gydymą. Jei šiandien žmogus susirgtų plaučių uždegimu, tai spalio 12-ąją jis jau būtų sveikas. Susirgęs tuberkulioze – pasveiktų kitų metų kovo mėnesį. Tačiau jei susirgtų atsparia tuberkuliozės forma, tai jis būtų išgydytas tik po dvejų metų. Todėl ir būtina tuberkuliozės gydymą kontroliuoti“, – teigia A. Gauronskis.

Kad liga būtų suvaldyta, gydytojai privalo stebėti, kad pacientas laiku išgertų vaistus. Nuo šių metų pavasario įkurti DOTC kabinetai, kuriuose sergantieji apsilanko reguliariai išgerti vaistų.

„Manau, kad sergamumas tuberkulioze Lietuvoje stabilizavosi, nes jau penki metai mes turime vaistų, reikiamų tuberkuliozei gydyti. Medikai, kurie atsakingi rajonuose, taip pat turi stebėti pacientus, kad jie tuos vaistus gertų. Sergantys tuberkulioze papuola į ekonominę duobę, kai jie nebegali dirbti, išyra ir šeimos. Trūksta ir visuomenės tolerancijos sergančiųjų tuberkulioze atžvilgiu. Tuberkuliozė – yra labai baisi liga. Ja sergantys pacientai į gydymo įstaigą patenka pervargę, įsitempę. Sveikdami jie atsigauna. Priverstinis gydymas per metus taikomas vos 1–2 pacientams, nes visi likusieji gydosi numatyta tvarka“, – sako A. Gauronskis.

Diegiamos pasaulinės naujovės
Gydytojas A. Gauronskis dalyvauja įvairiuose užsienyje rengiamose plaučių ligų suvažiavimuose, iš kurių į Šiaulius parveža gerųjų pavyzdžių. Vienas tokių – tuberkuliozės gydymas namuose.

„Tuberkuliozės gydymui taikome naujovę, kad mūsų pacientai gali tęsti gydymą ir namuose, tačiau jie nustatytu laiku prisijungia ir internetu pasirodo, kaip geria vaistus. Tokių besigydančių šiuo metu turime net 5 žmones. Tokia paslauga tuberkulioze sergančiam pacientui taikoma iki visiško pasveikimo.

Užsienyje yra pradėtas taikyti  metodas – „išmaniosios dėžutės“, kurias pradarius prieš pacientui pasiimant vaistus, gydymo įstaiga gauna apie tai signalą. Yra užsienyje gydymo įstaigų, kurios pacientus informuoja, kad jiems laikas gerti vaistus, trumposiomis žinutėmis. Tada pacientams nebereikia lankytis gydymo įstaigoje. Tačiau esmė ta pati – kad pacientas baigtų gydymo kursą. Nes daugelis dėl įvairiausių priežasčių bando nutraukti gydymą“, – pastebi gydytojas.

Anot A. Gauronskio, vos po kelių mėnesių gydymo žmogus pasijaučia geriau ir nori sustoti gerti vaistus, nes nesupranta, kodėl juos reikia gerti dar metus ar net dvejus. Taip yra todėl, kad vaistai nuo tuberkuliozės toksiški ir kai kuriems pacientams sukelia ir šalutinių reiškinių. Kol kas, anot A. Gauronskio, nėra galimybės patiems pacientams palikti galimybę gydytis, nes daugelis pacientų gydymo kurso taip ir nebaigtų.

Pacientai skatinami gydytis
Tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikoje teikiama DOTS paslauga (tiesiogiai stebimas trumpo gydymo kursas) – tai tarpusavyje suderintų, koordinuotų tuberkuliozės profilaktikos, diagnostikos bei laiku paskirto, efektyvaus, nenutrūkstamo ir užbaigto gydymo priemonių taikymas. Neatsiejamas DOTS elementas – socialinės motyvacijos ir paramos pacientams užtikrinimas. Tai – talonai maisto prekėms įsigyti, kelionės išlaidų kompensavimas, medikamentai vaistų nuo tuberkuliozės pašaliniam poveikiui mažinti, nedraustų ir rizikos grupėse esančių asmenų tikrinimas dėl tuberkuliozės.

Pasak A. Gauronskio, lėšos socialinei pagalbai asmenims, tęsiantiems gydymą ambulatoriškai, gaunamos įgyvendinant Šiaulių miesto savivaldybės administracijos bei Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Bendruomenės sveikatinimo programos projektus.

„Šiuo metu mūsų įstaiga priėmė sprendimą, kad sergančius žmones skatinti reikia ne maisto paketais, bet skiriant jiems čekius maisto produktams. Nors ir ne mūsų darbas, mes einame ir deramės su prekybos centrais, viešuoju transportu. Kad tuberkulioze sergantys pasveiktų, reikia ne tik medikams, bet visiems, kad ir mes nesirgtumėme. Kai tai suprasime, pasikeis požiūris ir į sergančiuosius“, – teigia gydytojas.

Svarbu užbaigti gydymą
Konsultacijų poliklinikos vedėja Danutė Jadzevičienė sako, kad tikslas – visada yra visiškai išgydyti pacientą, kad jis neapkrėstų kitų šalia esančių žmonių.

„Dažnai net mūsų pacientai klausia, kodėl jis turi gydytis toliau, kai jis jau jaučiasi gerai. Tačiau tuberkuliozė apgydyta miega. Tam, kad būtų pasiektas galutinis rezultatas, reikia gydymą tęsti. Yra labai daug žmonių, kurie ir dėl savo socialinių gyvenimo sąlygų vengia gydytis, pamiršta išgerti vaistus. Tačiau serga ne tik vargingai gyvenantys, bet ir jauni ir išsilavinę žmonės. Jei žmogus norės piktnaudžiauti ir vaistų negerti, jis ras būdų. Tačiau stengiamės pasitikėti pacientais. Šiemet buvo tik du atvejai, kai pacientus teko išvežti į Alytų priverstiniam gydymui nuo tuberkuliozės“, – pasakoja D. Jadzevičienė.

Tiesiogiai stebimo trumpo gydymo (DOTS) kabineto bendrosios praktikos slaugytoja Andželina Škerbienė sako, kad su sergančiais tuberkulioze įmanoma susitarti ir daugelis jų į gydymą žiūri atsakingai.

„Norėtumėme, kad vieną dieną į mūsų DOTS kabinetą neateitų nauji žmonės, tačiau deja, taip nėra: kai vieni baigia gydymą, ateina kiti“, – nuogąstauja D.  Jadzevičienė.

2016 09 29 16

Respublikinės Šiaulių ligoninės Tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikoje aptartos tuberkuliozės gydymo naujovės.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų