Šanchajus, sausio 13 d. (Reuters-ELTA).
Interneto kompanija "Google" grasina nutraukti veiklą stambiausioje interneto rinkoje pagal vartotojų skaičių - Kinijoje, mat įsilaužėliai atakavo Kinijos žmogaus teisių aktyvistų elektroninio pašto prisijungimo duomenis, praneša BBC.

Kompanijos atstovai nepateikė konkrečių kaltinimų Kinijos vyriausybei, bet sakė daugiau nenorintys cenzūruoti savo interneto svetainės rezultatų, pateikiamų Kinijoje, kaip to reikalauja Kinijos valdžia.

Interneto milžinės teigimu, toks sprendimas gali reikšti, kad jiems teks uždaryti 2006 m. atidarytą interneto svetainę.

JAV valstybės sekretorė Hilari Klinton (Hillary Clinton) pareiškė, kad "Google" tvirtinimai "kelia labai rimtą susirūpinimą bei daug klausimų" ir kad Jungtinės Valstijos laukia paaiškinimų iš Kinijos. H. Klinton kitą savaitę planuoja paskelbti apie naują technologinę politiką, kuri padėtų viso pasaulio piliečiams prieiti prie necenzūruojamos informacijos internete.

Kinijoje yra apie 350 mln. interneto vartotojų, o metinė paieškos paslaugų rinka siekia 1 mlrd. JAV dolerių. Tuo tarpu šalies komunistinis režimas reikalauja iš interneto kompanijų drausti diskusijas ir rodyti tekstus bei vaizdus nepriimtinomis Pekinui temomis, tokiomis kaip Tibeto nepriklausomybė.

Tokių taisyklių priverstinai laikosi tiek vietos lyderės "Baidu" ir "Sina", tiek tokios tarptautinės milžinės kaip "Google", "Microsft", nors ir retai viešai komentuoja Kinijos cenzūrą.

Anot "Google" atstovo Deivido Dramondo (David Drummond), "pirminis įsilaužėlių tikslas - prieiti prie Kinijos žmogaus teisių aktyvistų "Gmail" prisijungimo duomenų".

Pasak "Google" atstovų, nustatyta, kad buvo pasiekti dviejų "Gmail" elektroninių paštų prisijungimo duomenys.

"Šios atakos, kaip ir bandymai dar labiau apriboti žodžio laisvę internete, verčia mus daryti išvadą, jog turime rimtai apsvarstyti, ar tikslinga toliau vykdyti savo veiklą Kinijoje", - sakė savo pareiškime "Goggle" Teisės skyriaus direktorius D. Dramondas.

Kinija - viena iš nedaugelio rinkų, kur "Google" nėra lyderė. Ji atsilieka nuo vietos paieškų sistemos "Baidu", kontroliuojančios 60 proc. rinkos.

Iškart po "Google" pranešimų interneto kompanijos akcijos smuko 1,3 proc. , tuo tarpu "Baidu" akcijos pašoko 6,8 proc., "Sina" - pabrango 1,3 procento.
Į viršų