Vilnius, sausio 25 d. (ELTA).
Lietuvoje veikiančių įmonių finansinės veiklos duomenys tapo prieinami visiems interneto vartotojams, o metinių finansinių ataskaitų rinkinius iš verslininkų Registrų centras nuo šiol priims tik elektroniniu pavidalu.

Nuo šio pirmadienio norintys susipažinti su bet kurios įmonės finansinės veiklos rezultatais galės tai padaryti internetu. Naujoji paslauga teikiama Registrų centro klientų savitarnos sistemos vartotojams, kuriais gali tapti visi elektroninio parašo turėtojai ir internetinės bankininkystės paslaugomis besinaudojantys asmenys.

Iki šiol įmonių metinės finansinės ataskaitos tretiesiems asmenims buvo teikiamos tik gavus raštišką motyvuotą prašymą arba pasirašius atitinkamų duomenų pirkimo sutartį. Nuo sausio 25 dienos gaunant finansinius įmonių duomenis Registrų centro klientų savitarnos sistemoje jokios sutartys ar prašymai nebus pasirašomi.

Pagrindiniai įmonių veiklos finansinių duomenų vartotojai anksčiau buvo verslo konkurentai, smulkieji akcininkai, kredito įstaigos ir žurnalistai. Prognozuojama, kad palengvinus įmonių finansinių ataskaitų prieinamumą šiais duomenimis ims taip pat aktyviai domėtis įmonių darbuotojai bei juos vienijančios profesinės sąjungos.

Naujovės palies ne tik įmonių finansinių ataskaitų duomenų vartotojus, bet ir šios informacijos teikėjus - verslininkus. 

Įmonių prievolė deklaruoti finansinius savo veiklos rezultatus ir šių duomenų kaupimas viešai prieinamame registre yra numatyti Europos Sąjungos teisėje. Šių duomenų viešumas laikomas svarbia prielaida verslo skaidrumui užtikrinti. 

Lietuvoje savo finansinius veiklos rezultatus Juridinių asmenų registrą tvarkančiam Registrų centrui kasmet deklaruoja per 40 tūkst. verslo įmonių.
Į viršų