JAV prestižinę grožinės literatūros Pulicerio premiją laimėjo Adamas Džonsonas, parašęs knygą apie Šiaurės Korėją "Našlaičio šeimininko sūnui" (Orphan Master's Son), skelbia BBC.
Praėjusiais metais teisėjams pirmą kartą per 35 metus nepavyko išrinkti grožinės literatūros premijos laureato.

A. Džonsonas, kuris dėsto Stanfordo universitete, Šiaurės Korėjoje praleido pusę metų.
"Norėjau sukurti vaizdą, ką reiškia būti išskirtiniu Šiaurės Korėjoje, - sakė A. Džonsonas. - Ten draudžiama gyventojams bendrauti su užsieniečiais, todėl vienintelis būdas susipažinti su šiais žmonėmis buvo mano vaizduotė".
Pulicerio žiuri pagyrė A. Džonsono knygą kaip "be galo menišką kūrinį, kuris nukelia skaitytoją į nuotykių pilną kelionę po totalitarinę Šiaurės Korėją ir į slapčiausias žmogaus širdies kerteles".
Kiti į šią premiją kandidatavę kūriniai buvo Natano Inglanderio "Ką mes sakome, kalbėdami apie Aną Frank" (What We Talk About When We Talk About Anne Frank) ir rašytojos Iavin Aivi knyga "Sniego vaikas" (The Snow Child).
Pulicerio premijos, kurios yra skiriamos nuo 1917 metų, pavadintos jų steigėjo, Vengrijoje gimusio amerikiečių žurnalisto ir leidėjo Džozefo Pulicerio (Joseph Pulitzer, 1847-1911) vardu.

ELTA

Į viršų