Rastas IV amžiaus papiruso fragmentas pakurstė spėliones apie Jėzaus santykius su moterimis, praneša agentūra AP.

58 metų Harvardo universiteto istorikė ir koptų literatūros ekspertė Karen L. King (Karen L. King) teigia gavusi fragmentą iš anonimu likti panorusio privataus kolekcininko, kuris paprašė išversti jame užrašytą tekstą. Kur papirusas buvo rastas, nežinoma, tačiau mamona, kad galbūt Egipte.

Mokslininkė pageltusią papiruso skiautę, kuri yra ne ką didesnė už vizitinę kortelę, antradienį parodė koptologų kongrese Romoje. Pasak "New York Times", prieš tai tekstą įvertino keli papirologai ir lingvistai, kurie nustatė, kad jis nėra suklastotas.

Koptų kalba rašytame tekste teigiama: "Jėzus jiems pasakė "mano žmona". Anot K. L. King, tai turėtų būti Marija. Po to einančiose eilutėse Jėzus teigia, kad ir Marija yra verta būti jo mokine.

Nuo pat krikščionybės ištakų vyksta debatai, ar Jėzus ir Marija Magdalietė buvo susituokę ir ar jis turėjo moterį mokinę. K. K. King pabrėžė, kad dokumentas neįrodo, jog Jėzus buvo vedęs. Tačiau jis suteikia žinių apie buvusių krikščionių požiūrį į šeimą ir vedybas.

Privatus kolekcininkas, perdavęs papiruso fragmentą K. L. King, "New York Times" duomenimis, 1997-aisiais jį su kitais įsigijo iš vieno vokiečio. Prie teksto esą buvo pridėta vokiečių kalba ranka rašyta pastaba. Joje, remiantis jau mirusiu Berlyno egiptologu, rašoma, kad tai yra "vienintelis pavyzdys" teksto, kuriame Jėzus moterį vadina "mano".

Į viršų