Beveik bet kuriame pasaulio mieste nuo septintos iki devintos ryto galite patekti į automobilių spūstį, tik ne Bolivijos sostinėje La Pase: čia piko valanda prasideda 9 val., praneša BBC.


Bolivijos gyventojai važiuoja į darbą žinodami, kad darbe turėjo būti prieš pusvalandį ar valandą. Šis chroniškas vėlavimas yra vadinamas "Bolivijos laiku", kurio šalies valdžia yra pasiryžusi atsikratyti punktualiems darbuotojams mokėdama premijas.

Samuelis Mendosa (Samuel Mendoza), La Pase dirbantis taksi vairuotojas, save laiko Bolivijos išimtimi. Kadangi jis daugiausia vežioja užsieniečius, yra priverstas būti punktualus. S. Mendosa gerai pažįsta savo tautiečius. Anot jo, Bolivijos gyventojams vėlavimas yra tarsi pareiga.

"Bolivijos gyventojai iš tiesų yra neatsakingi. Čia tiesiog nėra punktualumo kultūros. Jie vėluoja į darbą ar kur kitur. Rodos, kad ant riešo jie nesegi laikrodžio, - sakė S. Mendosa. - Tai tiesiog kažkas labai bolivietiško".

Iš tiesų jei Bolivijoje sutarėte su žmogumi susitikti tam tikru laiku, labai tikėtina, kad jums to žmogaus reikės laukia iki 30 minučių, jei jums pasiseks. Tačiau Bolivijos valdžia mano, kad padėtį reikia keisti. Šiuo metu kuriama darbo reforma, be kita ko numatanti kovoti su nacionaliniu įpročiu vėluoti.

Bolivijos darbo ministerijos advokatas Viktoras Hugas Čavesas (Victor Hugo Chavez) sakė, kad vyriausybė nusprendė, jog vienintelis būdas pakeisti šalies gyventojų įpročius yra finansinės priemonėmis. Vienoje skurdžiausių Pietų Amerikos šalių papildomi pinigai žmonėms reikš daug.

"Bolivijos gyventojai negarsėja savo punktualumu. Todėl tie, kas į darbą atvyks laiku kiekvieną dieną, gaus "punktualumo premiją", - sakė V. H. Čavesas.

Tokia tvarka duos naudos ir Bolivijos ekonomikai. Šalies prezidentas Evas Moralesas (Evo Morales) mano, kad Bolivijos gyventojų vėlavimas šaliai kainuoja milijonus dolerių.

"Mes manome, kad padidės darbo našumas, o tai turės teigiamos įtakos mūsų skurdžios šalies ekonomikos plėtrai", - sakė V. H. Čavesas.

Dėl reformos ketinama balsuoti šį mėnesį.

Paminėtina, kad ir pats E. Moralesas nėra labai punktualus. Jis dažnai vėluoja į mitingus ir viešus renginius. Kartą žurnalistai išėjo iš prezidento rūmų įpykę, nes E. Moralesas į spaudos konferenciją vėlavo beveik dvi valandas.

Valstybiniai projektai Bolivijoje taip pat vykdomi lėtai. Štai, pavyzdžiui, La Paso centre tunelis turėjo būti įrengtas prieš kelis mėnesius, o baigtas jis buvo tik neseniai. "Darbininkai kartais vėluoja, kartais vėluoja labai", - sakė statybų rangovas Aristotelis Ona (Aristoteles Ona). - Nieko negalime padaryti, tai "Bolivijos laikas".

Apie nacionalinius laiko ypatumus pasakoja ir La Paso universiteto studentai. "Kartais mano dėstytojai vėluoja 15 minučių, kartais pusvalandį, o kartais visai neateina, - sakė informatiką studijuojanti Patricija. - Tas pats buvo tuomet, kai lankiau darželį, pradinę ir vidurinę mokyklą. Dažnai ir pati vėluoju. Juk vėlavimo mokiausi daug metų".

Mergina priduria: "Tai mūsų laikas, "Bolivijos laikas". Nesu tikra, kad nauja tvarka pakeis tai, kas yra taip bolivietiška".

 

ELTA

Į viršų