Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tęsia tyrimą dėl galimai lietuviškoje dešroje nustatytos arklienos DNR.

Skandalą sukėlė Latvijos maisto ir veterinarijos tarnybos pranešimas, kad Lietuvos įmonės "Grimeda” dešroje "Exclusive” aptikta 9 procentai arklienos.
Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba vis dar delsia pateikti oficialią informaciją apie arklienos DNR nustatymą UAB „Grimeda" (Džiaugėnai, Šilalės raj.) šalto rūkymo dešroje. Ši tarnyba savo pranešime informavo, kad Lietuvos įmonė atšaukė mėsos gaminių tiekimą į Latvijos rinką, tačiau pati įmonė pareiškė, jog savo produkcijos iš Latvijos prekybos įmonių neatšaukė ir neatsiėmė.
Šilalės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai UAB „Grimeda" patikrinimo metu papildomai atrinko šaltai rūkytų dešrų ,,Exclusive” ir žaliavų mėginius arklienos DNR nustatyti. Atlikus tyrimus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, dešrų ,,Exclusive” ir jų žaliavų mėginiuose arklienos DNR nenustatyta. Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai atrinko dar 5 mėsos gaminių mėginius iš UAB ,,Grimeda” gaminius realizuojančios įmonės. Tyrimai atliekami.
,,Neturint tikslios informacijos apie dešrų pagaminimo datą, tinkamumo vartoti terminą, partijos numerį, negalima tiksliai nustatyti konkrečių žaliavų, kurios buvo panaudotos minėtų dešrų gamybai, tiekėjų. Tačiau patikrinus žaliavų atsekamumą įmonėje už kelis gamybos mėnesius, nustatyta, kad žaliavos dešrų gamybai buvo pirktos iš Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos gamintojų”, - sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Deividas Kliučinskas.
Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba (MVT) teigia gavusi mėsos produkcijos analizės rezultatus iš Didžiosios Britanijos laboratorijos "Genon Laboratories LTD", rodančius, kad 4-iuose jautienos gaminių pavyzdžiuose iš 41 yra arklienos.
Kaip pranešė portalui "Nozare.lv” MVT atstovė Ilzė Meisterė, pagal analizių rezultatus tarnyba įpareigojo išimti iš prekybos Estijos bendrovės "NOO” pagamintą dešrą "Parmezan”, kurioje yra 10 procentų arklienos.
Latvijos MVT teigimu, arklienos taip pat aptikta Lietuvos įmonės "Grimeda” dešroje "Exclusive”, kur jos yra 9 procentai. Latvijos įmonės "Kuršu zeme” troškintos jautienos konservuose rasta 15,6 procento arklienos, o įmonės "Forevers” gaminiuose - 4 procentai. Šių produktų jau nebėra parduotuvėse, nes jų platinimą anksčiau nutraukė patys gamintojai.
Kad mėsos gaminiuose rasta arklienos, kuri nenurodyta jų etiketėse, MVT informuos kitas ES šalis.
MVT prašymu Valstybės policija pradėjo tirti galimą sukčiavimą su arkliena skerdyklose ir mėsos perdirbimo įmonėse. Patikrinimą atlieka Kovos su ekonominiais nusikaltimais valdyba. Priklausomai nuo jo rezultatų bus priimtas sprendimas, ar pradėti baudžiamąjį procesą.

Pagal ELTA parengė Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

 

Į viršų