Artėjant šv. Valentino dienai, daugelis mylimųjų suka galvas, į kokį restoraną pakviesti savo antrąsias puses. Visgi romantišką vakarą kuo puikiausiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti ir namuose, drauge smagiai gaminant nekasdieniškus patiekalus.
„Šią dieną visi norime pradžiuginti ir palepinti savo mylimuosius, tačiau gražus vakaras tikrai neprivalo ištuštinti piniginės. Kartais meilė gali apsukti galvą, tačiau tokia šventė neturėtų tapti priežastimi įrodyti savo jausmus išleidžiant santaupas ar skolinantis, nors dėl paskolos besikreipiančių žmonių su panašiomis idėjomis nuolat pasitaiko“, – sako skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Creditea“ Klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė.
Jai pritaria ir maisto tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė. Valentino diena yra puiki proga drauge nuveikti ką nors šventiško – pasigaminti vakarienę namuose, pažiūrėti romantišką filmą ar tiesiog nusiųsti meilės laiškus artimiesiems.
„Mūsų šeima tikrai mėgsta Valentino dieną – tai dar viena jauki ir smagi šventė mūsų namuose. Kartais mėgstame dviese su vyru iškeliauti paminėti ją į miestą, bet dažniausiai Valentino dienos proga drauge su vyru ir dukra surengiame namuose šventinę vakarienę, kurioje karaliauja nebrangūs, bet kartu šventiški ir nekasdieniški patiekalai.
O kadangi mūsų aštuonmetė ne visada mielai valgo gurmaniškus patiekalus, tai renkamės tokius, kurie tiktų visos šeimos skoniams“, – pasakoja B. Garuckė ir dalijasi Meilės dienos užkandžio, pagrindinio patiekalo ir deserto receptais.
Užkandis: traškios brusketos su kumpiu, pomidorų tyre ir lengvu česnakiniu poskoniu
INGREDIENTAI:
80 g vytinto kiaulienos kumpio;
šlakelis alyvuogių aliejaus;
1 ilgas batonas;
keli pomidorai;
kelios skiltelės česnako;
žiupsnis druskos, juodųjų pipirų;
ryšulėlis šviežių bazilikų.
KAIP GAMINTI:
Batoną supjaustome vidutinio storio riekutėmis, apšlakstome jas alyvuogių aliejumi ir apkepame 200 laipsnių orkaitėje.
Pomidorus perpjauname perpus ir sutarkuojame minkštimą, kad išeitų vientisa masė. Pagardiname druska.
Apkeptas riekutes lengvai ištepame česnaku, tepame paruoštą pomidorų tyrę ir dedame kumpio griežinėlius.
Brusketas pagardiname juodaisiais pipirais ir druska, šlakeliu alyvuogių aliejaus bei šviežiais bazilikais.
Pagrindinis: vieno indo vakarienė – vištiena su kumpiu, bulvytėmis ir vyšniniais pomidorais
Sotus, lengvas ir įtinkantis visos šeimos skoniams patiekalas jaukiai Valentino dienos vakarienei. Subtilaus skonio vištiena su kumpiu, šviežios nedidukės bulvytės ir vyšniniai pomidorai – viskas, ko reikia gardžiam vakarui. Šis patiekalas visai paprastas, jam pakaks vos vienos kepimo skardos, tad tikrai nesusikaups kalnas neplautų indų.
INGREDIENTAI:
400 g vištienos filė;
100 g vytinto kumpio;
kelios nedidelės šviežios bulvės;
150 g vyšninių pomidoriukų;
žiupsnis prieskoninės druskos;
šiek tiek alyvuogių aliejaus;
kelios šakelės šviežių rozmarinų
KAIP GAMINTI:
Bulves nuplauname ir supjaustome plonais griežinėliais. Dedame į kepimo indą ir pagardiname prieskonine druska bei alyvuogių aliejumi.
Beriame pomidorus, paskaniname smulkintais rozmarinais.
Vištienos filė gabalėlius apvyniojame vytintu kumpiu ir dedame į kepimo indą. Viską dar lengvai apšlakstome alyvuogių aliejumi.
Kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 30–35 minutes.
Desertas: jogurto spurgytės
Valentino diena dažnai kvepia kepiniais – jaukiais, kartais kiek nostalgiškais ir visada tokiais, kurie suburia šeimą. Jogurtinės spurgytės – būtent tokios. Jas taip lengva paruošti ir taip skanu ragauti, kad norisi kartoti dar ne kartą – jos tikrai akimirksniu tampa vienos mėgstamiausių! Šių spurgyčių paslaptis slypi graikiškame jogurte, kuris kepiniui suteikia purumo bei lengvumo, o apelsinų žievelės – ypatingą poskonį.
INGREDIENTAI:
1 ½ puodelio miltų;
1 ½ a. š. kepimo miltelių;
200 g graikiško jogurto;
2 kiaušiniai;
4 a. š. cukraus;
3 a. š. cukraus pudros.
1 a. š. smulkiai tarkuotos apelsinų žievelės;
aliejus kepimui.
KAIP GAMINTI:
Dubenyje sumaišykite birius produktus – miltus, kepimo miltelius bei cukrų.
Kitame dubenyje išplakite kiaušinius kartu su jogurtu bei tarkuotomis apelsinų žievelėmis. Supilkite viską į birių produktų dubenį.
Išmaišykite tešlą – pradžioje maišykite šaukštu, vėliau lengvai ją išminkykite. Tešla turėtų nelipti prie pirštų – jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų.
Puode įkaitinkite aliejų.
Tarp delnų formuokite norimo dydžio spurgas ir jas apkepkite gerai įkaitintame aliejuje.
Iškepusias spurgas dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
Spurgytes pagardinkite cukraus pudra. Taip pat galite šalia patiekti apelsininį jogurto padažą – tiesiog pagardinkite jogurtą šlakeliu apelsinų sulčių ir tarkuotomis apelsinų žievelėmis.
Pranešimą paskelbė: Goda Diečkutė, UAB Headline Agency