Šiaulių sporto mokyklos „Atžalynas” imtynių treneriui Jonui Kemzūrai skaniausi Kūčių patiekalai - spanguolių kisielius ir pikantiška baravykų sriuba su silkute.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
 
Aušra LAURINKIENĖ
Ketvirtadienį sėsime prie Kūčių stalo, laušime kalėdaitį, ragausime dvylika patiekalų, o rytoj skubėsime ieškoti po spindinčia eglute paslėptų dovanų ir sveikinsime vieni kitus su Kalėdomis.  Kiekviena šeima turi savitų šventinių tradicijų, o kaip šventes sutinka Šiaulių sporto pasaulio atstovai?
 
Kemzūros stengiasi puoselėti tradicijas 
 
Šiaulių sporto mokyklos „Atžalynas” imtynių treneris Jonas Kemzūra pasakojo, kad per Kūčias prie stalo susėda visa šeima: „Pas mus Kūčių vakarą ant stalo būna dvylika patiekalų. Manau, kad puoselėjame tokias tradicijas, kaip ir daugelis - visi džiaugiamės tuo, ką turime...” Paklaustas, kurie iš dvylikos šventinių patiekalų – patys skaniausi, treneris šyptelėjo: „Spanguolių kisielius ir pikantiška baravykų sriuba su silkute, ruošiama pagal mamos receptą. Net nemoku apsakyti, kokia ji skani. Valgai ir norisi dar”. Anksčiau J. Kemzūros šeima prie Kūčių stalo bandydavo laimę ir traukdami šieną burdavosi, kuris gyvens ilgiausiai: „Deja, mus palikus tėveliui, šios tradicijos nebepuoselėjame”. 
 
Šv. Kalėdos, pasak J. Kemzūros, visų brangių širdžiai žmonių diena: „Per jas lankome draugus, priimame svečius, bendraujame ir, žinoma, vieni kitus sveikiname. Tiesa, nė vienas nematome, kada kuris po eglute padeda dovanėles, - juokėsi treneris. - Šiemet sunkmetis šiek tiek sumažino pinigėlių, skurtų dovanoms, kiekį, tačiau svarbiausia – simboliškai parodyti, kad žmogus tau yra brangus”. Kalbėdamas apie Naujųjų metų naktį J. Kemzūra sakė, kad tai – visiškai kitokia šventė: „Tuomet liejasi šampanas, šaunami fejerverkai. Tą vakarą būname su artimiausiais draugais, nes tai  nėra šeimos šventė”. 
 
Paklaustas, ko Kalėdų ir artėjančių Naujųjų metų proga palinkėtų „Šiaulių naujienų” skaitytojams, treneris atsakė: „Visų pirma – santarvės ir susitelkimo tais nepriteklių metais. Dalinkimės tuo, ką turime, išgyvenkime sunkmetį ir džiaukimės vienas kitu. Turbūt pats svarbiausias palinkėjimas būtų kuo daugiau sveikatos, nes įtampa ją paliečia stipriausiai. Tegul mus visus aplenkia kiaulių ir ožkų gripas”. 
 
Kančelskiai dovanėlėmis keičiasi nesulaukę šv. Kalėdų ryto 
 
„Šiaulių” futbolo klubo sporto direktorius ir komandos vyriausiasis treneris Deivis Kančelskis šįvakar svečiuosis pas savo tėvelius: „Turime tokią tradiciją ir jau daugelį metų stengiamės Kūčių vakarą sutikti pas tėvus. Atvažiuoja brolis su šeima, tad ši šventė – labai šeimyniška. Manau, kad Kūčių labiausiai laukiu dėl tų dvylikos patiekalų, kurie mūsų šeimoje – kitokie ir įdomesni, nei įprasta. Man patys skaniausi – lašiša drebučiuose ir silkė su riešutais”. Beje. D. Kančelskis atskleidė, kad dovanomis artimieji keičiasi dar nesulaukę šv. Kalėdų, mat kitą rytą skuba aplankyti kitų artimųjų – žmonos tėvų. Treneris neslepia, kad dovanėlės šiemet – menkesnės, tačiau pabrėžia, jog svarbiausia – išradingumas, o ne išleistų pinigų kiekis. „Vaikystėje dovanų ieškojimas po egulute suteikdavo neišdildomų emocijų, o dabar... Žinoma, mūsų vaikams – viskas kitaip. Jie trykšta džiaugsmu, kai nuaidi durų skambutis ir į namus įžengia Kalėdų Senelis”. 
 
Kalėdos Deiviui Kančelskiui – metų pabaigą ir naujo gyvenimo etapo pradžią žyminti šventė, o Naujųjų metų naktis – laiko praleidimas su draugais: „Tiesa, anksčiau kur kas dažniau audringai švęsdavome. Dabar kartais Naujuosius sutinkame ir ramiai - trise namuose. Būna, kad per Kalėdas prisivalgai ir nieko nebesinori...”
 
Šv. Kalėdų ir artėjančių Naujųjų metų proga treneris „Šiaulių naujienų” skaitytojams palinkėjo kantrybės šiais sunkiais laikais ir tikėjimo, kad ateityje viskas bus kur kas geriau. 
 
Grabauskai šiąnakt keisis rankų darbo dovanėlėmis 
 
Šiaulių „Universiteto-Diringos” rankinio komandos vadovas Arūnas Grabauskas pasakojo, kad jo šeimos Kūčių stalas dengiamas pagal visas lietuviškas tradicijas: „Visą dieną pasninkaujame, nieko nevalgome ir ant stalo visada padedame lėkštę su „plotkele” tiems, kurių mūsų gretose jau nebėra. Tikime, kad tą vakarą prie stalo būna ne tik gyvieji... Artimųjų nebeturiu, liko tik uošvė, kuri, kaip ir amžinatilsį mano virėja mama, yra puiki šeimininkė. Pamenu, per Kūčias visuomet mėgdavau ragauti mamos žemaičių blynus su džiovintų baravykų įdaru, o dabar – ypatinguosius uošvės sausainiukus”. 
 
Sulaukę vidurnakčio Grabauskai keičiasi dovanėlėmis. Beje, jos šiemet bus išskirtinės: „Užklupus sunkmečiui nusprendėme vienas kitam dovanoti tik rankų darbo dovanėles. Tai – simboliška, bet labai brangu širdžiai”. Kalėdas kelerius metus pranciškonų vienuolyne sutikusi rankinio komandos vadovo šeima šiemet liks namuose: „Turėjome tokią tradiciją kasmet dešimtą valandą vakaro vykti į vienuolyną prie Kryžių kalno, tačiau praėjusiais metais nebevažiavome, nes ten patekti – labai sunku, į šventą vietą susirenka didžiulė žmonių minia. Šias metais, kaip ir praėjusiais, liksime namuose”. 
 
Arūnas Grabauskas švenčių proga „Šiaulių naujienų” dienraščiui palinkėjo objektyvumo, kūrybinių minčių ir dar platesnio skaitytojų rato. Na, o visiems šiauliečiams – sveikatos ir ištvermės šiais sunkiais laikais: „Politikai prognozuoja, kad mūsų laukia sunkūs metai, tad nepasiduokime ir būkime stiprūs”. 
 
Belovai dvylikos patiekalų neragaus
 
Jau  21-erius metus „Delfino” plaukimo mokyklai vadovaujančio Valerijaus Belovo šeima Kūčių vakarą sutinka kitaip, nei kiti kalbinti sporto pasaulio atstovai. „Nesilaikome tradicijų ir ant mūsų stalo nebūna dvylikos patiekalų. Pas mus namuose susiburia visa didelė šeima – močiutės, vaikai ir anūkai. Nuo pat vaikystės esame įpratę Kūčias švęsti kitaip. Mano tėvukai – rusai. Aš pats nesu katalikas, tad nuo pat mažų dienų nemačiau tų tradicinių Kūčių stalo. Kalbant apie pasninkavimą, tai man kiekviena diena būna tokia, nes aš ir taip mažai valgau”, - juokėsi ne vienam plaukikui sportines aukštumas atvėrusios žydrųjų takelių įstaigos direktorius. 
 
Ankstyvą Kalėdų rytą Belovai skuba vienas kitą sveikinti: „Į didelę pintą medinę lėkštę, kurią pakišame po eglute, sudedame gražiai supakuotas simoboliškas dovanėles. Tokias, kaip dantų pasta, losjonas, kremai ir panašiai, tad šiemet šalį užklupęs sunkmetis mūsų dovanėlių nesumenkino”. Anot Valerijaus Belovo, Naujuosius metus šeima visada sutinka namuose: „Dabar vaikai jau atneša anūkų, tad nieko kito ir nelieka. Niekur nevažiuojame. Manau, kad tiek Kalėdos, tiek Naujieji metai žymi vieną ir tą patį. Tai – tarsi viena šventė, žyminti metų baigtį”. 
 
Šv. Kalėdų ir artėjančių Naujųjų metų proga „Delfino” direktorius dienraščio skaitytojams palinkėjo sveikatos semtis plaukimo baseine: „Jau ne kartą sakiau, kad esi gyvas tol, kol judi”. 
Į viršų