2014-09-20 31

Šiaulietis tamburello pradininkas Lietuvoje E. Gedgaudas atskleidė, kokia tai sporto šaka.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Ieva LIUBŠYTĖ
Pasaulyje yra daugybė sporto šakų, iš kurių žmonės tikrai turi ką rinktis. Kiekvieną dieną girdime apie krepšininkų, futbolininkų, regbistų, žolės riedulininkų, tenisininkų bei daugelio kitų sporto šakų atstovų pasiekimus. Tačiau prakalbus apie tamburello sporto šaką ne vienas žmogus suklūsta ir gūžteli pačiais. Koks tai sportas? Kaip jis žaidžiamas? Ar Lietuvoje juo užsiiminėjama? Tokie pasipila klausimai.
Į šiuos klausimus labai greitai ir paprastai randa atsakymus – kūno kultūros mokytojas, tamburello propaguotojas Edvinas Gedgaudas, kuris Šiauliuose yra subūręs tamburello sporto komandą ir aktyviai dalyvauja pasaulinio lygio varžybose.
Šiaulietis tamburello pradininkas Lietuvoje E. Gedgaudas atskleidė, kokia ši sporto šaka, kokia jos kilmė bei kaip, kur ir su kuo tai reikia žaisti.

Tamburello tėvynė – Italija
E. Gedgaudas paaiškino, kad tamburello tėvynė yra Italija. Pasaulyje šis žaidimas tikrai nėra kažkokia tai naujovė. Anaiptol - italai praėjusiais metais atšventė tamburello 100 metų jubiliejų.
Pasak E. Gedgaudo, Lietuva dėl tamburello dar labai atsilieka nuo kitų Europos ir pasaulio valstybių.
„Lietuvoje tamburello yra naujovė. Būtent Šiauliuose su šiuo sportu turėjome galimybę susipažinti 2012 metais, kai mieste vyko TAFISA žaidynės.
Tamburello mane „užkabino“ ir sudomino. Kadangi esu kūno kultūros mokytojas, pagalvojau, kad mano darbui reikėtų naujovių, taigi pradėjau lankyti seminarus, kuriuose buvo aiškinama, kaip vyksta šis žaidimas.
Taip pat vieni iš iniciatorių, kurie paskatino mane ir mano draugus pradėti propaguoti šią sporto šaką, mano pažįstama lietuvė ir jos vyras italas. Kadangi Italijoje šis žaidimas yra visiems gerai žinomas ir populiarus, tai jiems kilo sumanymas išpopuliarinti jį ir Lietuvoje.
Tik jų prikalbinti mes, tamburello mėgėjai, ryžomės sudalyvaut 2013 metais Italijoje vykusiame salės tamburello pasaulio čempionate“, - teigia E. Gedgaudas.

Tamburello giminingas lauko tenisui
Tie, kurie yra žaidę ar žaidžia lauko tenisą, gali nesibaimindami nesėkmių išmėginti tamburello.
Šio žaidimo technika ir taisyklės labai panašios į lauko teniso. Įdomu tai, kad tamburello dar yra skirstomas į vidaus (salės), lauko ir paplūdimio.
„Vidaus tamburello žaidžiamas trys prieš tris aikštėje, kurios ilgis yra 36, o plotis 15 metrų.
Lauko tamburello žaidžiamas penki prieš penkis aikštėje, kurios ilgis yra 80, o plotis 20 metrų. Taip pat skiriasi ir kamuoliukai: salės kamuoliukas yra minkštesnis nei lauko.
Tamburello taisyklės labai lengvai perprantamos ir aiškios. Viena komanda stovi vienoje aikštės pusėje, kita kitoje, kaip ir teniso aikštėje. Tik komandų neskiria tinklas. Dažniausiai žaidžiama iki 13 taškų. Žinoma, turnyruose būna įvairiai.
Kaip jau minėjau, taškus reikia rinkti kaip lauko tenise. Tiesiog turi stebėti priešininką ir reikiamu metu teisingai ir taikliai atmušti kamuoliuką.
Čia, kaip ir kiekviename žaidime, varžovas ieško tavo klaidos, jei suklysti - pralaimi, jei sugebėsi apgauti varžovą – pelnysi taškus ir pergalę.
Pavyzdžiui, žaidžiant lauko tamburello kamuoliuką reikia numušti labai toli - apie 80 m, tai yra, ties galine linija, nes jeigu arti pamuši, tai greitai ir praloši.
O šiaip tamburello yra labai įvairialypė sporto šaka. Ją galima žaisti ir su tinklu, ir be jo, ir komandai prieš komandą, ir vienas prieš vieną.
Dar tamburello žaidžiamas tiesiog gatvėse, galima jį žaisti ir vienam su siena taip pat ir su badmintono „musyte“, - aiškino E. Gedgaudas.

Šiauliečiai internacionaliniame tamburello turnyre – antri
Nors Lietuvoje tamburello dar nėra labai populiari ir pakankamai įsitvirtinusi sporto šaka, tačiau šiauliečiai jau turi kuo pasigirti.
E. Gedgaudo suburta komanda dalyvavo Italijoje vykusiame tamburello pasaulio čempionate, taip pat neseniai grįžo ir iš Prancūzijoje vykusio internacionalinio tamburello turnyro.
„Kaip jau minėjau, prikalbinti italo Pino ir jo žmonos Vitalijos mes subūrėme 5 žaidėjų komandą, kuri pasiryžo dalyvauti 2013 metais Italijoje vykusiame salės tamburello pasaulio čempionate.
Mūsų komandos treneris buvo italas Pino. Kartu su mumis važiavo ir moterų komanda, kuriai vadovavo Vitalija. Pasaulio čempionate sekėsi gana neblogai. Jame dalyvavo 15 šalių ir iš tų penkiolikos šalių mes laimėjome 9 vietą. Toks rezultatas tikrai mus pradžiugino, likome labai patenkinti.
Šiemet mus pakvietė į tradicinį jau aštuntą kartą Prancūzijoje vykstantį internacionalinį tamburello turnyrą. Pasaulio čempionate mes dalyvavo salės varžybose, o dabar teko žaisti lauko tamburello turnyre.
Minėjau, kad lauko ir salės tamburello aikščių išmatavimai skiriasi, taip pat skiriasi ir kamuoliukai, bet vis vien nusprendėme išmėginti savo jėgas ir dalyvauti.
Nuo liepos vidurio pradėjome treniruotis lauke - mus įleido į žolės riedulio aikštę, kur visi išmatavimai atitiko reikalavimus. Taigi treniravomės du kartus per savaitę ir pasiruošėme turnyrui.
Aišku, pasiekti italų, prancūzų lygį mums dar labai sunku, toli iki to.
Bet šiame turnyre sužaidėme žemesnėje – mėgėjų - grupėje ir laimėjome antrąją vietą. Pogrupyje mums teko žaisti keturias varžybas, iš jų laimėjome tris. Tad patekome į finalą ir nusileidome tik šeimininkams – prancūzams“, - teigė E. Gedgaudas.

Norui plėstis trukdo laiko stoka
Paklausus E. Gedgaudo, ar Lietuvoje yra galimybių populiarinti tamburello sportą ir kuo daugiau žmonių į jį įtraukti, jis atsakė, kad galimybių, žinoma, yra, tiesiog į tai reikia įdėti daug darbo, pastangų ir laiko, kurio jiems, mėgėjams, labiausiai trūksta.
„Žmonių ratas Šiauliuose užsiiminėjančių tamburello sportu didėja. Mūsų komandą, su kuria važinėjame į varžybas, sudaro 5 asmenys, bet yra ir daugiau žmonių, kurie vaikšto į treniruotes, domisi šiuo sportu.
Mūsų klubas organizuoja tamburello varžybas. Jos draugiškos, skirtos supažindinti su šia sporto šaka, parodyti, koks tai sportas. Taip pat ir mokykloje savo mokinius įtraukiu į šį užsiėmimą, nes norint perprasti žaidimą reikia jį pajusti, išmėginti.
Aišku, yra noras plėstis, didinti tą ratą, bet kol kas neaišku, kaip viskas susiklostys. Žinote, mes esame mėgėjai, turime savo pagrindinius darbus, todėl laiko stoka yra nemenka kliūtis.
Dėl laiko trūkumo net negalime išvažiuoti į visus turnyrus, kur mus kviečia. O kviečia tikrai nemažai.
Nors minčių yra visokių. Kai buvome išvykę į turnyrą Prancūzijoje, mums buvo užsiminta, kad tamburello federacija norėtų suorganizuoti tamburello Europos taurės varžybas būtent Šiauliuose. Atsakėme, kad pagalvosime, nes tų organizacinių dalykų, lėšų ir rūpesčių būtų tikrai daug“, - tikino E. Gedgaudas.

Gali užsiiminėti bet kas, tik reikia noro
Pasak E. Gedgaudo, tamburello sportu gali užsiiminėti bet kas, tik reikia noro. Aišku, tokios fizinės savybės, kaip vikrumas, reakcija, pastabumas taip pat labai svarbios. Tačiau tie, kurie yra ištroškę naujovių, kuriems norisi išbandyti kažką nepatirto, smagiai, aktyviai ir įdomiai praleisti laisvalaikį, turėtų išmėginti tamburello.
„Norint, kad Lietuvoje populiarėtų ši sporto šaka, reikia vaikus su ja supažindinti jau nuo pat mažumės. Šiais metais aš mokykloje jau turiu tokį būrelį, kur kelias valandas skiriame tamburello užsiėmimams.
Manau, šis sportas ypač tinka tiems, kurie nori ramesnio, mažiau agresyvaus žaidimo.
Žaidžiant tamburello nereikia kovos, tiesioginio kontakto su priešininku ar agresijos, nes varžovas stovi kitoje aikštelės pusėje, todėl susipešti būtų sunku.
Aišku, iš pradžių daug kas keistai reaguoja į šį sportą, tačiau kai pabando, nuomonės pasikeičia. Tiesiog kiekvienam reikia atrasti savo pomėgį ir sau skirtą vietą“, - tikino E. Gedgaudas.

2014-09-20 08

„Prancūzijoje vykusiame internacionaliniame lauko tamburello turnyre, mėgėjų grupėje, laimėjome antrąją vietą. Pogrupyje mums teko žaisti keturias varžybas, iš jų laimėjome tris. Tad patekome į finalą ir nusileidome tik šeimininkams – prancūzams“, - teigė E. Gedgaudas.
Asmeninio archyvo nuotr.

Į viršų