08-11-2015 24

Apie kompozitorių kursus Palendriuose: „Man, kaip meno vadovui ir idėjos autoriui, didelė garbė ir gera širdyje, kad tokio lygio tarptautinis renginys, reikšmingai prisidedantis prie šiuolaikinio akordeono repertuaro kūrimo, vyksta Šiaulių pašonėje.“
martynasmusic.com nuotraukos

Ramunė DAMBRAUSKAITĖ
Kodėl gi vasaros nepalydėjus su akordeono muzika? Žymiausias Lietuvos akordeonininkas, kurio koncertai itin laukiami užsienyje, kviečia į nemokamus koncertus Palendrių Šv. Benedikto vienuolyne, klausytojai rugpjūtį taip pat laukiami ir Kurtuvėnų svirno ratinėje – čia solinę programą atliks lenkų akordeonininkė Kamila Olas. O dar Kelmės dvare Rafal Luc atliekami akordeono garsai susilies su subtilia elektronika... Apie būsimus koncertus ir apie vasarišką gyvenimą kalbamės su Martynu Levickiu.

– Papasakokite apie naujus projektus.
– Šiemet Lietuvoje gims net keli skirtingi projektai. Labai džiaugiuosi, kad jų pradinė kūrybinė stadija įvyksta būtent čia, ir pirmieji patys įsimintiniausi ir daugiausiai pareikalaujantys koncertai irgi nuskamba čia. Šią vasarą parengėme išskirtinę koncertinę programą „Vivaldi fenomenas“, kuriai specialiai subūrėme styginių ansamblį „Mikroorkèstra“ ir paruošėme unikalias aranžuotes A. Vivaldi „Metų laikų“ ir kitų mažiau žinomų jo kūrinių.
Rugpjūčio pabaigoje laukia dar vienas specialus projektas, sukviesiantis mano kolegas ir draugus iš Londono, Edinburgo, Lisabonos ir Paryžiaus – su visa šia kompanija grosime Vilniaus paveikslų galerijos kieme pietietiškos muzikos interpretacijas. Scenoje pasirodys ir Jurgis Didžiulis, puikiai papildysiantis smuiko, perkusijos, fortepijono, akordeono ir kontraboso grupę.

– Šiaulių regione skambės naujausia akordeono muzika...
– Žinoma, daugiausiai energijos ir pasiruošimo pareikalavo pasiruošimas kompozitorių kursams ir festivaliui Palendriuose, Šiaulių regione. Pernai įvykęs pirmasis toks visoje Lietuvoje unikalus renginys šiemet išaugo į festivalį ir jo programoje pristatysime net 4 išskirtinius akordeono muzikos koncertus.
Tačiau svarbiausia šių metų Tarptautinių kompozitorių kursų Palendriuose misija – išgirsti naujosios modernios muzikos garsus akordeonui kamerinių ansamblių kontekste. Šiemet sulaukėme daug norinčių dalyvauti kompozitorių iš Naujosios Zelandijos, Japonijos, Suomijos, Danijos, Norvegijos, Švedijos, Serbijos, Didžiosios Britanijos ir kt.
Žinoma, kadangi ir koncertai, ir dalyvių dalyvavimas yra nemokamas, negalime priimti visų, bet labai džiaugiamės matydami labai ryškų tokio renginio populiarumo augimą ir reikšmę tarptautiniu mastu.
Man, kaip meno vadovui ir idėjos autoriui, didelė garbė ir gera širdyje, kad tokio lygio tarptautinis renginys, reikšmingai prisidedantis prie šiuolaikinio akordeono repertuaro kūrimo, vyksta Šiaulių pašonėje.

– Tai rugpjūtį galėsime pasimėgauti įvairia akordeono muzika.
– Šiauliečius nuoširdžiai kviečiu į nemokamus koncertus Palendrių Šv. Benedikto vienuolyne Rugpjūčio 15 d. 16 val. Programoje skambės Šiaulių jaunimo choro „Atžalynas“ kartu su Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos akordeonininkais atliekama muzika. Rugpjūčio 22 d. 11 val. – uždarymo koncertas, kuriame skambės Palendriuose sukurti kūriniai.
Taip pat klausytojų lauksime ir Kurtuvėnų svirno ratinėje Rugpjūčio 19 d. 18 val. Čia vyksiančiame koncerte solinę programą atliks lenkų akordeonininkė Kamila Olas. Rugpjūčio 20 d. 18 val. Kelmės dvare Rafal Luc atliekami akordeono garsai susilies su subtilia elektronika.

– Išbandėte save aktoriaus amplua.
– Visada svajojau save išbandyti prieš kameras ir praėjusią vasarą tai įvyko! Buvo įdomi ir naudinga patirtis, kuri, tikiuosi, pravers ir ateityje. Su nekantrumu laukiu filmo premjeros.

– Kuo šiuo metu gyvenate ir „maitinatės“. Kokia jūsų vasara?
– Kelionės, kelionės, kelionės... Be koncertų Lietuvoje nuolat koncertuoju užsienyje. Birželį lankiausi Pietų Korėjoje, kur esu užmezgęs gražius bendradarbiavimo ryšius su vietinėmis vadybos kompanijomis ir jau drauge planuojame kitus metus.
Grojau festivaliuose Vokietijoje ir Šveicarijoje. Dalyvavau ypatingai gražiame festivalyje Estijoje, kur scena pastatyta ežero viduryje.
Iškart po koncertų Lietuvoje rugpjūčio mėnesį skrendu vėl į Vokietiją, kur atliksiu net 5 koncertus, o po jų į Angliją, į festivalį nedidelėje saloje šalies pietuose.

– Ko jus išmokė gyvenimas „ant lagamino“.
– Išmokau džiaugtis akimirka. Suvokti jos trapumą ir svarbą. Daug keliaujant visgi praleidžiu daug laiko su naujais įdomiais ir žavingais žmonėmis, tačiau su artimaisiais tenka džiaugtis tik to laiko nuotrupose. Todėl tai tampa labai svarbu.

– Gyvenate intensyviai, kaip pavyksta atsigauti, ką darote, kur bėgate?
– Šiuo metu intensyviau sportuoju, visada nevengiu apsilankyti kitų muzikantų atliekamuose koncertuose, retkarčiais aplankau parodas. Kartais atsipalaidavimas yra tiesiog buvimas namuose.

– Ar dažnai grįžtate į Šiaulius, aplankote mamą?
– Aplankau, kai tik galiu. Nors netenka labai dažnai užsukti. Paskaičiavau, kad jau praėjo 7 metai nuo išvykimo iš Šiaulių, bet vis dėlto šis miestas lieka labai svarbus man.

– Panašu, kad dažnai vykstate koncertuoti į Vokietiją.
– Nors mano vokiečių kalbos pradmenys labai riboti, tai komunikavimui su vokiečiais netrukdo. Tikrai šioje šalyje jaučiuosi labai gerai ir nuolat svetingai sutinkamas. Dalyvavau pačiuose svarbiausiuose šios šalies klasikinės muzikos festivaliuose ir tai buvo tarsi tramplinas tolimesniems pasiūlymams. Kažkuriuo metu buvau gavęs netgi rimtą pasiūlymą kraustytis gyventi į Berlyną. Bet laimėjo noras kurti Lietuvoje.

– Ar teko pabuvoti nesvetingoje šalyje?
– Piktintis galima viskuo ir visur, viskas priklauso nuo paties požiūrio. Žinoma, kad gali išsibalansuoti pasaulio suvokimas, kai toje pačioje Vokietijoje yra suteikiamas „executive“ klasės transportas su vairuotoju, geriausi viešbučiai ir vakarienės....
O filmuojantis filme teko gyventi labai paprastame viešbučio kambarėlyje, pilname uodų. Na ir kas? Aš užaugęs paprastomis sąlygomis ir man nei viena, nei kita šiuo metu nėra svetima. Tikriausiai lengviausia mane supykdyti, kai techniniai reikalavimai nėra įvykdomi scenoje... Kai garso įranga nėra tinkama ir panašiai.

– Rojumi pavadinote kampelį prie Ženevos ežero.
– Tas kampelis, panašu, tapo mano rezidencija kiekvieną liepos mėnesį. Čia dalyvauju festivalyje, kurio organizatoriai mane apgyvendina ypač turtingos šeimos namuose. Su šia šeima mes vakarieniaujame, važiuojame apsižvalgyti mieste, praskuodžiame greitaeigiu kateriu ar jachta per Ženevos ežerą.... Jaučiuosi kaip jų šeimos narys. Tad be to, kad ten tikrai labai gražūs gamtos vaizdai, drauge su ten gyvenančia šeima jaučiuosi jaukiai.

– Įdomiausi žmonės pasaulyje gyvena...
– Pasaulis pats yra toks įdomus ir neišspręstas rebusas, kad nesinorėtų net pradėti ieškoti kažkokios vienos vietos. Nepaliauju stebėtis!

– Skaniausias patiekalas šiuo metu....
– Pastaruoju metu pats nieko negaminu ir skubomis tarp repeticijų valgau, ką randu meniu, tad naujų favoritų neturiu. Mėgstamiausias neįmantrus patiekalas man yra makaronai su krevetėmis!

– Jeigu užrašytumėte gražaus gyvenimo receptą, ką rašytumėte?
– Gyvenimą gražų galime kurti tik mes patys, niekas už mus to nepadarys. Kartais norisi ramsčio ar užtariančio žodžio, bet mano manymu, ilgojoje distancijoje mes liekame vieni. Ir galime rinktis: arba rymoti ir skųstis, arba veikti duotosiomis aplinkybėmis.

08-11-2015 25

M. Levickis: „Pasaulis pats yra toks įdomus ir neišspręstas rebusas, kad nesinorėtų net pradėti ieškoti kažkokios vienos vietos. Nepaliauju stebėtis!“
martynasmusic.com nuotraukos

 

Į viršų