Anksčiau į kultūrizmo sporto šaką buvo žiūrima gana skeptiškai, tačiau dabar ši sporto šaka pasiekė savo populiarumo viršūnę. Ją pasirenka ne tik tie, kurie nori padailinti savo kūną, bet ir tie, kurie nuo mažens svajojo apie profesionalo karjerą. Tokia yra ir šiaulietė, Lietuvos absoliuti moterų bikinio fitneso čempionė, Europos čempionato bronzos medalio laimėtoja ir daugelių kitų čempionatų ir konkursų nugalėtoja Ramona Žiauberytė. Šiai sportininkei bikinio fitneso rungtis padėjo tobulėti ne tik kaip sportininkei, bet ir kaip asmenybei. Išsamiau apie kultūrizmą, laimėjimus ir siekius papasakojo daugkartinė įvairių čempionatų bei konkursų nugalėtoja R.  Žiauberytė.

– Kaip susidomėjote šiuo sportu?
– Susidomėjau jau būdama paauglė, maždaug 15 metų. Paskatinta mamos pradėjau lankyti sporto klubą ir pirmieji mano treneriai Audronė ir Vidmantas Lukiai pasiūlė dalyvauti jaunučių fitneso varžybose. Šis dalyvavimas ir lėmė mano susidomėjimą ir meilę šiam sportui iki šių dienų.

– Kiek esate turėjusi trenerių?
– Daug trenerių neturėjau, galėčiau įvardinti tris trenerius. Tai mano pirmieji treneriai buvo gerbiami V. ir A. Lukiai. Šiaulių sporto klubas ,,Gylys“ buvo mano pirmasis sporto klubas, kuriame pradėjau sportuoti. Laikui bėgant treneriai A. ir V. Lukiai mane paskatino ir pasiūlė pirmą kartą išbandyti save bei dalyvauti jaunučių fitneso kategorijos varžybose. Esu labai dėkinga jiems už tai, kad mane pastebėjo, įvertino ir nukreipė šio sporto link. Taip pat labai džiugu, kad iki šiandien su treneriais bendraujame ir kartu džiaugiamės mūsų šiauliečių sportininkų pasiekimais.

Šiuo metu mano treneris yra Lietuvos vyrų kultūrizmo absoliutus čempionas Arūnas Vandys. Mūsų darbas kartu jau tęsiasi apie 3 metus. Žinoma, esu labiausiai dėkinga treneriui A. Vandžiui, nes per kelerius metus pasiekiau didžiausių ir svarbiausių laimėjimų savo karjeroje. Trenerio kantrybė, žinios, patirtis, treniruočių metodika, glaudus bendravimas ir bendradarbiavimas visų treniruočių, pasiruošimo varžyboms metu prisidėjo būtent prie visų mano pasiekimų ir prie mano, kaip sportininkės, asmenybės ugdymo. Pasiruošimas varžyboms – tai ne tik treniruotės sporto salėje, tai ilgas procesas, kuris apima psichologinius, emocinius ir fizinius aspektus.

– Kokių esate pasiekusi laimėjimų?
– Esu 2006 m. jaunučių kūno fitneso kategorijos 3-iosios vietos laimėtoja. 2007 m. jaunimo ,,MissFitneso“ kategorijos 3-iosios vietos laimėtoja. 2012 m. Lietuvos jaunimo čempionate buvau jaunimo bikini kategorijos absoliuti čempionė, 2012 m. Lietuvos čempionate užėmiau 2-ąją vietą moterų bikinio kategorijoje. 2013 m. LKFF ,,Miss Bikinio“ kategorijos absoliuti nugalėtoja. 2015 m. Estijos atvirame čempionate buvau moterų bikinio kategorijos 2-osios vietos laimėtoja. 2016 m. Lietuvos čempionate – 2-oji vieta (moterų bikinio kategorija per 169 cm). 2016 m. Vilniaus pirmenybėse – 2-oji vieta (moterų bikinio kategorija per 169 cm).

2017 m. pasiekimai: Europos čempionate Ispanijoje užėmiau 8-ąją vietą. Tarptautiniame „Saulės taurė“ turnyre – absoliuti šiauliečių moterų ir moterų bikinio per 166 cm kategorijų nugalėtoja, Vilniaus taurė absoliuti moterų bikinio kategorijos nugalėtoja, Latvijos čempionate moterų bikinio per 169 cm 1-osios  vietos nugalėtoja, turnyro ,,Partinis Gym“ absoliuti moterų bikinio kategorijos nugalėtoja, tarptautinio turnyro ,,Galinta Cup“ moterų bikinio per 169 cm 1-osios vietos nugalėtoja, Lietuvos čempionate moterų bikinio per 169 cm kategorijoje užėmiau 3-iąją vietą.

2018 m. pasiekimai: Lietuvos čempionate laimėtas absoliučios moterų bikinio kategorijos Lietuvos čempionės titulas, Europos čempionate Ispanijoje – 3-ioji vieta, Vilniaus pirmenybėse – absoliuti moterų bikinio kategorijos nugalėtoja (antrąjį sezoną iš eilės), tarptautiniame turnyre ,,Diamond Cup“ (Lenkija) laimėtas sidabro medalis, tarptautiniame turnyre ,,Galinta Cup“ – 1-osios vietos nugalėtoja, tarptautinio turnyro ,,Saulės taurė“ absoliuti šiauliečių moterų ir moterų bikinio per 166 cm kategorijų nugalėtoja.

– Koks buvo jausmas, kai iškovojote savo pirmąjį laimėjimą?
– Pirmosios mano varžybos buvo 2006 m., dalyvavau jaunučių kūno fitneso kategorijoje ir užėmiau trečiąją vietą. Žinoma, buvau labai laiminga, nes tai  mano pirmasis laimėjimas ir pirmosios varžybos. Šis pirmasis pasiekimas mane kaip jauną panelę ypač motyvavo toliau sportuoti ir siekti savo svajonių ir tikslų šiame sporte. Pirmasis sezonas ir debiutas jaunimo bikinio kategorijoje man buvo labai sėkmingas, nes 2012 m. Lietuvos čempionate tapau jaunimo bikinio čempione ir tose pačiose varžybose pelniau teisę dalyvauti ir moterų bikinio kategorijoje, kurioje užėmiau antrąją vietą. Labai puikiai atsimenu šias varžybas, nes buvo dvigubas džiaugsmas – laimėjau du garbingus medalius ne tik tarp jaunimo, bet ir tarp suaugusiųjų.

– Kaip vyksta pasiruošimai varžyboms?
– Pasiruošimas varžyboms reikalauja didžiulės kantrybės, nuoseklaus ir sistemingo darbo, treniruočių, bendradarbiavimo su treneriu. Pasiruošti varžyboms neužtenka pasportuoti kelis mėnesius ir pasilaikyti dietos, šis procesas reikalauja kur kas daugiau laiko, galima skaičiuoti net metais. Varžybos vyksta sezonais: būna rudens ir pavasario sezonai, kuriuos sudaro įvairūs turnyrai bei čempionatai. Kiekvieno naujo sezono tikslas yra patobulinti savo kūną ir siekiamybė turėti kuo geresnę sportinę formą. Todėl siekiant aukščiausių pasiekimų, pasiruošimą galime įvardyti kaip gyvenimo būdą, kurį sudaro tik skirtingi etapai.

– Kuo išsiskiria bikinio kategorija?  
– Šią kategoriją galėčiau įvardyti kaip atletiškumo ir moteriškumo derinį, kuriame sportininkės demonstruoja atletiškus, ištreniruotus, sportiškus kūnus. Taip pat moteriškumą, kuris varžybų metu taip pat yra vertinamas. Pergalę lemia labai daug veiksnių: savęs pateikimas, pozavimas, įvaizdis, estetika, elegancija, moteriškumas, atletiškumas, sportiškumas, sportinė forma bei proporcijos.

– Ar šioje kategorijoje yra didžiulė konkurencija?
– Taip, konkurencija  labai didžiulė tiek Lietuvoje, tiek tarptautinėse varžybose, nes sportininkių skaičius dalyvaujančių šioje kategorijoje yra labai didelis. Ypač moterų bikini kategorija varžybose pasižymi gausiu sportininkių skaičiumi, todėl išsiskirti, likti pastebėtam yra sudėtinga, bet, žinoma,  įmanoma. Siekiant savo tikslų, tenka ruoštis ne vienus metus.

– Jūs esate absoliuti moterų bikinio fitneso čempionė. Ką jums reiškia šis titulas?
– Šis titulas man yra labai garbingas ir išsvajotas. Kol pasiekiau šio titulo, teko dalyvauti varžybose ne vienerius metus. Todėl laimėjusi šį titulą tapau be galo laiminga ir, žinoma, jaučiausi įvertinta, tikriausiai šios pergalės akimirkų nepamiršiu niekados. Ir ypač džiaugiuosi, kad šių metų Lietuvos čempionate, tose pačiose varžybose, tapome absoliutūs čempionai kartu su savo treneriu – Arūnu Vandžiu. Tik jis tapo absoliučiu vyrų kultūrizmo čempionu, o aš laimėjau čempionės titulą moterų bikinio kategorijoje.

– Ar šiame sporte jums tenka laikytis dietų ir kai ko atsisakyti dėl sporto?
– Šiame sporte mityba yra labai svarbi, nes ruošiantis varžyboms mityba ir visas mitybos planas veikia mūsų kūno pokyčius. Tik mūsų mityba kiekvienam pasiruošimo etape yra skirtinga. Griežtesnė dieta, kai tenka atsisakyti mėgstamų produktų, patiekalų trunka maždaug 2–3 mėnesiams likus iki varžybų. Su pagundomis kovoti pavyksta, nes didžiulis noras pasiekti užsibrėžtų tikslų yra stipresnis nei noras suvalgyti skanų tortą.

– Kas šiame sporte jums buvo sunkiausia?
– Daugeliui sunkiausia būna laikytis griežtesnės dietos, o man – riboti save maisto atžvilgiu nėra sunku, nes kai matau, kaip mano kūnas keičiasi, atsiranda dar didesnė motyvacija ir mintys sukasi tik apie kūno pokyčius. Man sunkiausia būna sulaukti pirmųjų sezono varžybų, čia jau yra psichologinis momentas, nes iki pirmo užlipimo kyla daug minčių, klausimų: kaip viskas bus, kaip atrodysiu scenoje. Tik scenoje akivaizdžiai pasimato visi pliusai ir minusai, todėl prieš tai jaudinuosi labiausiai. Ruošiantis varžyboms yra labai svarbu artimos aplinkos palaikymas. Džiaugiuosi, kad artimiausi žmonės palaiko ir skatina, ypač sunkiomis akimirkomis padeda antroji pusė, kuri visomis prasmėmis mane palaiko ir stumia tik į priekį.

– Jūs dirbate ir asmenine trenere. Kaip vertinate šį darbą?
– Taip, dirbu asmenine trenere ir labai džiaugiuosi, kad dirbu mėgstamą darbą, kuris man yra ne tik darbas, bet ir gyvenimo būdas. Sportas, treniruotės, sveika gyvensena ir aktyvus laisvalaikis yra mano aistra, su kuria gyvenu jau nuo paauglystės. Todėl labai džiaugiuosi galėdama padėti žmonėms siekti jų norimų rezultatų.

– Ar turite autoritetą, kuris jums yra visko pavyzdys?
– Vieno asmens išskirti negaliu, bet, žinoma, stebiu, analizuoju ir domiuosi apie šios srities aukščiausio lygio sportininkes, kurios motyvuoja ir imponuoja nuosekliai ir kantriai siekti užsibrėžtų tikslų.

– Kokių dažniausiai sulaukiate komplimentų?
– Įvairių – ir apie kūno formas. Bet dažniausiai pagiria dėl charakterio. T. y. valios, kantrybės turėjimo ir sugebėjimo kantriai ir pamažu siekti savo tikslų. Todėl dirbdama su žmonėmis, ypač su moterimis, pirmiausiai pabrėžiu, kad norint pasiekti rezultatų, pirmiausia reikia tikėti savimi, būti motyvuotam ir žiūrėti tik į priekį, o tada ėjimas link tikslo pasidaro kur kas efektyvesnis.

– Ką patartumėte pradedantiesiems sportininkams?
– Patarčiau suvokti, kad šis sportas reikalauja kantrybės, ilgo ir nuoseklaus, sistemingo darbo. Žinoma, nepamiršti svajoti ir tikėti savimi. Taip pat nesiekti tik greitų rezultatų, o sistemingai dirbti ir tobulėti visomis prasmėmis. Šis sportas bei dalyvavimas varžybose pakeičia ne tik kūno formas, bet ir žmogų kaip asmenybę, nes sugebėjimas gyventi pagal discipliną, dietą, išgyvenant įvairias emocijas, ugdo žmogaus sportinį charakterį, kuris padeda ne tik sporte, bet ir gyvenime.

– Kaip reikėtų paskatinti sportuoti tuos, kuriems to tikrai reikia?
– Pirmiausia, manau, reikėtų susimąstyti ir stabtelėti šiame ,,lėkimo“, ,,skubėjimo“ laikmetyje.
Susimąstyti, kad dažniausiai ieškodami pasiteisinimų, nedrįsdami, neturėdami laiko sau, paprasčiausiai atimame geresnę savijautą iš savęs. Ir paklauskime savęs, ar tikrai negalime per dieną skirti kelių valandų savo geresnei fizinei, emocinei ir psichologinei savijautai gerinti, kad gyvenimo kokybė būtų tik geresnė.  

– Kokie jūsų planai?
– Šiuo metu ruošiuosi naujam rudens varžybų sezonui. Vyksime į tarptautines varžybas Ispanijoje (Barselonoje) – ,,Arnold Classic Europe 2018“. Todėl su nekantrumu laukiu pirmojo starto labai aukšto lygio varžybose, į kurias sportininkai suvažiuoja iš visos Europos.

2018 09 28 14

Kultūristė R. Žiauberytė visada jaučia savo mylimojo palaikymą.
R. Žiauberytės archyvo nuotr.

Į viršų