Sportiniai šokiai reikalauja ne tik grakštumo, lankstumo, užsispyrimo, bet ir daug darbo, siekiant pasiekti aukščiausių laimėjimų. Iš Anykščių kilusi šokėja Kristina Charitonovaitė stebina savo rezultatais. Kartu su partneriu Marco Bodini ji tapo Italijos, vėliau Europos čempionais. Šiuo metu Italijai atstovaujanti pora džiaugiasi ir pasauliniu įvertinimu. Išsamiau apie sportinius šokius, konkursus ir karjerą papasakojo jaunoji šokėja K. Charitonovaitė.

– Kodėl pasirinkote šokius?
– Jau nuo vienerių metukų leisdavau laiką šokių salėje, stebėdama mamos vedamas repeticijas. Šiek tiek paaugusi nuolat strikinėdavau aikštelėje, tad galiausiai pradėjau lankyti šokių repeticijas. Galima teigti, kad tai tiesiog buvo įaugę į mano kraują.

Šokių repeticijas pradėjau lankyti darželyje, tačiau rimtesnės šokių pamokos prasidėjo, kai  pradėjau eiti į mokyklą.

Kada reikėtų pradėti mokytis šokti? Žinoma, tai individualu, tačiau labiausiai rekomenduočiau pradėti nuo 4–5 metų.

– Kaip galėtumėte save pristatyti kaip šokėją?
– Esu užsispyrusi, ryžtinga, bet kokiomis priemonėmis siekianti užsibrėžto tikslo.

– Kas yra jūsų šokių partneris?
– Šiuo metu šoku su italu M. Bodini. Mes tikrai gerai sutariame. Po dvejų metų partnerystės galiu teigti, kad tapome lyg brolis su seserimi. Iš viso esu turėjusi 7 šokių partnerius. Mano manymu, partnerio tautybė yra visai nesvarbi, jei tik sutampa bendravimas.

Kiekvienas šokių partneris yra skirtinga asmenybė. Tačiau siekiant aukštų rezultatų, bet koks žmogus turi būti šiek tiek užsispyręs, siekiantis savo tikslų, nepasiduodantis. Ir, žinoma, šokant poroje – kartais nusileidžiantis.

– Kokiems šokių klubams jūs atstovaujate?
– Šiuo metu mes atstovaujame šokių studijai L&A Accademia Danza, kuri yra įsikūrusi Veronoje (Italijoje).

Mūsų trenerių yra daug, iš įvairių šalių, o anksčiau, kai dar gyvenau Lietuvoje, mane nuolat treniruodavo tėvai: Neringa ir Žanas Untuliai (sportinių šokių klubas „Šypsena“).

– Kokius šokius šokate, kuris labiausiai patinka?
– Šokame tik standartinių  šokių programą. Kuris šokis geriausiai sekasi, labai sunku pasakyti – tai dažnai priklauso nuo įvairių aplinkybių ir kiekvieną dieną gali keistis. O labiausiai patinkantis šokis yra lėtas fokstrotas.

– Kokiuose konkursuose esate dalyvavusi?
– Konkursų yra labai daug. Juose dalyvaujame vos ne kiekvieną arba kas antrą savaitgalį. Visų išvardyti tikrai nepavyktų.

Daug treniruojamės individualiai, su treneriais, šokame praktikas, atliekame ir fizinio pasiruošimo treniruotes.

Esu tapusi Lietuvos jaunių II grupės Lotynų Amerikos šokių čempione. Taip pat Italijos, Europos bei Pasaulio jaunimo grupės standartinių šokių čempione.

Šiuo metu pats vertingiausias yra iškovotas Pasaulio jaunimo grupės standartinių šokių čempionės titulas.

– Kas lemia poros pergalę? Kokios yra taisyklės konkursuose?
– Pergalę lemia poros santykiai bei bendras darbas. Taip pat didžiulę reikšmę turi visa poros komanda. Negalima pamiršti mokėjimo iki smulkmenų suderinti poilsį ir darbą bei sportinį, techninį, ir psichologinį pasiruošimą.

Varžybų taisyklės yra labai svarbios, nes pora, norinti pasiekti aukštą rezultatą, turi labai puikiai išmanyti šias taisykles bei jų laikytis. Į jas įeina apranga bei jos keitimo taisyklės, elgesys aikštelėje ir už jos ribų, registracijos taisyklės nuo paraiškos pateikimo iki atvykimo į varžybas ir visi techniniai sprendimai.

– Iš kur gaunate aprangą?
– Aprangas siuva tam specialios studijos. Šiuo metu turime siuvyklų rėmėjų, kurie labai daug prisideda kuriant poros įvaizdį. Turiu kelias labai mėgstamas sukneles: viena yra šviesiai mėlyna su pūkais ant viršaus, o kita – juoda, kurios visas priekis uždaras, o nugara giliai iškirpta.

Išvaizda šokėjui labai svarbi, nes šokiai yra vizualinis sportas. Žiūrovams bei teisėjams turi būti malonu stebėti šokėjus.

– Ar sportiniai šokiai yra brangus sportas?
– Šiais laikais nėra jokio pigaus sporto. Tačiau viskas priklauso nuo to, kokio lygio yra žadama siekti. Ir, žinoma, sportiniai šokiai nėra tokie brangūs kaip automobilių ar motokroso sportas.

2018 01 12 20

K. Charitonovaitė: „Svarbu prieš išeinant į aikštelę gerai apšilti, susikaupti ir parodyti, ką moki geriausiai.“
K. Charitonovaitės archyvo nuotr.

Į viršų