Šiaulių kultūros centre „Laiptų galerija“ šiauliečiams buvo suteikta galimybė susitikti su rašytoju, filosofu, poetu Liutauru Degėsiu. Susitikimo metu buvo pristatytas jo romanas „Tavo rytoj buvo vakar“ bei naujausia autoriaus kūryba. Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorė Nomeda Bėčiūtė skaitė L. Degėsio naujausio romano ištraukas.

Per 40 metų sukaupta 200 eilėraščių
L. Degėsys kaip rašytojas Šiauliuose dalyvauja pirmąjį kartą. Autorius džiaugėsi susirinkusiu gausiu žiūrovų būriu.

„Ačiū, kad atėjote. Dabar žmonės viską gali gauti internetu, bet vis tiek ateina. Tada pagalvoji, kaip galėtum jiems atsidėkoti. Šiandien jums bandysiu pranešti žinią apie save. Tai ir yra svarbiausia mene. Ne kokiomis priemonėmis save pristatai, bet kaip sugebi pasakyti“, – teigė rašytojas L. Degėsys.

Susitikimo metu autorius pristatė savo kūrybą: tiek poeziją, eseistiką ir romano žanrą.

Rašytojas savo kūryboje pasirenka tokius skirtingus žanrus todėl, kad tai yra keli būdai pažinti save. Jis rašymu priartėja prie savęs, konstruoja pasaulį, nerungtyniaudamas su realybe. Poeziją jis suvokia kaip skausmą, o esė – kaip juoką.

Paklaustas, kuris jam iš visų šių žanrų yra artimiausias, L. Degėsys atsako, kad galva.

„95 proc. gyvenimo aš praleidžiu savo galvoje. 5 proc. skiriu kitiems išėjimams, pavyzdžiui, pavalgyti. Daugelio žmonių gyvenimas vyksta galvoje. Tik nedrįstame to pripažinti, bėgame nuo tos galvos, bijodami surasti tam tikrus dalykus ar pamatyti save. Kalbėjimas su savimi man yra vienas rimčiausių užsiėmimų, kuriam mes neturime laiko. Žmonės turėtų kuo daugiau praleisti laiko savo galvoje“, – teigė L. Degėsys.

Jis save vadina lėtu rašytoju, kuris turi sukaupęs 200 eilėraščių, parašytų per 40 metų.

Be to, užsiminė, kad dalyvauja bardų festivaliuose, bet ne kaip dainuojantis, o kaip dainuojamas autorius.

Rašytojas susitikimą pradėjo programiniu eilėraščiu, kurį tęsė didelė gausa kitų. L. Degėsys vienus skaitė, kitus praleisdavo. Jis teigė, kad išankstinė atranka, ypač poezijos, yra būtina: „Vakar atrodė nieko, o šiandien nelabai.“

L. Degėsio eilėraščių tematika yra įvairi. Galima rasti parašytų sau, gimtojo Vilniaus Lenktajai gatvei, tėvui. Yra eilėraščių serija Lazdynų Pelėdai, Gabrielei Petkevičaitei-Bitei, Šatrijos Raganai.

O eilėraščių rinkiniui „Miego gėlės“ jis pats kūrė dizainą, pritaikė jam tokį formatą, kad tilptų ilgesni eilėraščiai: „Kai kas sako, kad ši knyga yra panaši į saldainių dėžutę. Eilėraščiai yra sudėti ne iš viršaus  į apačią, o iš kairės į dešinę.“

Pirmasis romanas buvo kritikuojamas  
L. Degėsys nepamiršo ir eseistikos žanro. Esė jis pradėjo rašyti tuomet, kai dirbo radijuje. Susitikimo metu perskaitė dvi savo esė – „Nenormalūs, vadinasi – esate“ ir „Elgetauti traukiam“. Antroji esė, anot rašytojo, yra patarimai, kurie skirti pradedančiajam elgetai.

Pirmasis L. Degėsio romanas „Romanas. Dvi istorijos apie vieną meilę“ buvo kritikuojamas. Anot rašytojo, taip ir turi būti su pirmuoju romanu. Autoriaus požiūriu, kitiems nepavyko įžvelgti pagrindinių dalykų.

L. Degėsys pacitavo keletą pirmojo savo romano vietų, kurios jam labiausiai patinka: „Gali būti, kad yra daug blogiau – kad yra visiškai kitaip: visi demonai, kaip kokie virusai – gyvena žmonėse. Kartą patekę, mūsų protuose lieka amžiams. Ten jiems sudarytos pačios geriausios sąlygos bujoti: pasąmonėje liūdna, pikta, gėda, sunku ir tamsu, o sąmonė vis pamaitina ją savo menkai sukramtytais ir šiek tiek apvirškintais pasaulio reiškinių likučiais. Vis įkiša, įstumia, įbruka, įdeda į pasąmonę kokią nepriimtiną mintį, pamirštą meilę, pašalintą neviltį, neprisipažintą baimę, vis įmeta kokį užmaskuotos neapykantos ar neleistino geismo gabalą. Demonams visada yra ką valgyti.

Suprantama, kad demonų būdavo visokių – kaip ir virusų. Visi jie tūnodavo jumyse, kol sulaukdavo savo valandos. Virusai irgi – kaip žinote – neišvaromi, neišgydomi, neišgyvendinami. Jeigu  turėjote pūslelinę ant lūpos – tai jau visam gyvenimui. Virusas nematomas gyvena jumyse ir laukia, kol nusilpsite. Lygiai taip, kaip virusai – demonai tarpdavo jumyse ir laukdavo savo progos.“

Pasaka padeda kurti ir atsiplėšti nuo tikrovės
Antrasis L. Degėsio romanas „Tavo rytoj buvo vakar“  apibūdinamas taip: „Rytojus ateitų, jeigu jie sugebėtų peržengti praeitį. Rytoj būtų rytoj, jei nebūtų ir vėl kaip vakar.“

Rašytojas trumpai pristatė savo šį romaną išskirdamas pagrindinius jo elementus.

„Pagrindinė šio romano idėja yra tokia, kad žmogus nusprendžia padaryti eksperimentą. Nusiperka namą ir jame sugalvoja apgyvendinti įvairius personažus. Jei norėtumėte išsinuomoti butą, jums reikėtų praeiti konkursą. Norinčių išsinuomoti yra daugiau nei nuomojančių. To namo savininkas gali daryti atranką, pareikalauti CV, sveikatos pažymėjimo, finansinio stabilumo įrodymo. Viskas panašiai čia ir vyksta. Pro namo savininką eina virtinė herojų. Vieni praeina, kiti ne“, – pasakojo L. Degėsys.

Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorė N. Bėčiūtė pristatė dviejų veikėjų charakteristikas, kurios pavadintos „Kažkas turės pralaimėti“ ir „Dviejų vienodų vyrų yra per daug“.

Antrajam romanui yra būdingas kalbėjimas antruoju asmeniu, kuris, anot autoriaus, kitus erzina.

„Kalbėjimas antruoju asmeniu kitiems reiškia imperatyvą, kad reikia kažką daryti. Antrasis asmuo išreiškia kalbėjimą su savimi. Žmogus turi kalbėti su savimi, nesikalbančių yra pilna, su tokiais nėra ką kalbėti“, – teigė L. Degėsys.

Romane „Tavo rytoj buvo vakar“ ryškus pasakos motyvas. Anot autoriaus, ji jį įkvepia kurti. Tai taip pat yra būdas atsiplėšti nuo tikrovės. Kurti tai, ko nebuvo.

L. Degėsys teigė, kad pasaka yra ryški ir jo dėstomuose dalykuose universitete. Jis neskaito informacijos, o pasakoja ją. Todėl atėjęs į paskaitą savo studentams praneša, kad šiandien paseks pasaką.  

L. Degėsys – 8 poezijos knygų, dviejų romanų („Tavo rytoj buvo vakar“, „Romanas. Dvi istorijos apie vieną meilę“) ir trijų esė rinktinių autorius. Greitai bus išleista nauja L. Degėsio esė rinktinė: „Apatiniai gyvenimo drabužiai“.

Rašytojas įvertintas Kultūros ministerijos premija už publicistiką (2010) ir Vyriausybės kultūros ir meno premija už poeziją ir filosofinių esė knygas (2013).

2017 10 13 05

2017 10 13 08

Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorė N. Bėčiūtė skaitė L. Degėsio naujausio romano ištraukas.
Dariaus ANCEREVIČIAUS nuotr.

2017 10 13 07

L. Degėsio susitikimo su šiauliečiais akimirkos.
Dariaus ANCEREVIČIAUS nuotr.

 

Į viršų