Šiaulių mieste visai neseniai atsirado dar viena krepšinio lyga – Saulės miesto krepšinio lyga. Tai yra nauja krepšinio lyga, kuri šiuo metu stengiasi surasti kuo daugiau bendraminčių. Daugiau apie šios krepšinio lygos atsiradimą, strategijas, komandas ir ateities planus papasakojo Saulės miesto krepšinio lygos vadovas Nerijus Daunoravičius.

– Kaip kilo idėja įkurti naują krepšinio lygą Šiauliuose?
– Esame trys bendraminčiai, jau daug metų susiję su krepšiniu. Senosios krepšinio lygos įkūrėjams jaučiame pagarbą ir esame dėkingi už nuveiktus darbus, tačiau ji stovi vietoje, nesiima jokių naujovių. Ji prastėja, mažėja komandų skaičius. Ir mums, kaip žaidėjams, yra gaila, kai pažiūrime į kitų miestų lygas, kurios yra išpuoselėtos. Kilo tokia mintis, kad reikia keisti nusistovėjusią lygą ir įkurti savo produktą. Stengiamės, kad komandos nebijotų naujovių ir ateitų pas mus. Galėtumėme pasiūlyti daugiau nei daug metų buvo Šiaulių miesto ir apskrities lygose. Mūsų miestui reikia naujovių. Aplinkiniai palaiko mūsų idėją, bet yra ir skeptikų. Siauras krepšininkų, sportininkų ratas mus jau žino, bet reikia prisistatyti ir bendruomenei. Idėjų yra ne tik su sportu susijusių, bet ir su renginiais: mini koncertas, pasirodymas, bendruomenės prisistatymas. Minčių yra labai daug, dabar bandome viską susisteminti, ieškome bendraminčių, komandų.

– Kiek jau laiko Saulės miesto krepšinio lyga egzistuoja?
– Ši lyga eina tik pirmuosius žingsnius, ji yra dar tik kūdikio stadijos. Pati idėja brendo jau ilgą laiką, bet juridiškai įteisinta yra nuo šių metų liepos mėnesio. Planuojame, kad startas prasidės spalio 23 d. Savo namų darbams atlikti dar turime vieną mėnesį laiko.

– Kaip sekėsi sugalvoti pavadinimą?
– Galvojome subtilų pavadinimą, labiau pompastišką, bet pagalvojus su kuo asocijuojasi mums Šiaulių miestas, norint nenorint saulės pavadinimas mums atėjo į galvą. Saulės miesto krepšinio lygos pavadinimas puikiai tiko, klausėme ir kitų nuomonių. Pavyzdžiui, net notaras mus pagyrė už parinktą gerą, gražų pavadinimą. Pavadinimas atspindi patį miestą. Meniškai apibūdinti būtų galima taip: pro debesis išlindo mūsų saulė su mūsų idėjomis ir norime į krepšinį, į jo bendruomenę atnešti šviežumo spindulėlį.

– Ar jau turite komandų?
– Taip, jau yra 4 komandos, kurios patikėjo mūsų mintimis. 8–10 komandų dar svarsto mūsų pasiūlymą. Vieni nepasiryžta ateiti pas mus dėl baimių, minusų, naujovių. Dabar yra svarstymo stadija. Šiauliuose yra kita lyga, ten yra nusistovėjusi praktika, daug žmonių bijo išeiti iš komforto zonos, manydami, kad gali likti be lygos ir be krepšinio. Dabar vyksta derybos, mini konkurencija.

Nesustosime tik ties Šiaulių miestu, komandos bus ir iš Šiaulių apskrities. Turime jau komandą iš Radviliškio, o derybos šiuo metu vyksta su Kelme, Pakruoju, Akmene, Kuršėnais. Krepšinio lygos pagrindas bus Šiaulių miestas, bet, mano manymu, apskrities miestų komandoms atvažiuoti 20 ar 30 km neturėtų sudaryti problemų. Komandų skaičius dar didės.

Yra žinoma, kad kita krepšinio lyga startuos anksčiau ir tuomet bus aišku, ar komandos patikės mumis, mūsų idėjomis ir prisijungs prie mūsų krepšinio lygos.

Pas mus dalyvaus ne tik mėgėjai, bet ir tie, kurie žaidžia jau aukštame lygyje. Neribosime krepšininkų amžiaus, tik nepriimsime profesionalių krepšininkų iš aukščiausiosios Lietuvos krepšinio lygos.

– Kuo bandote sudominti krepšinio komandas?
– Ateiname su naujomis idėjomis, su šviežumu. Pradedant vien nuo finansinio spektro. Norime, kad visas lygos gyvenimas nebūtų vien tik krepšinis, jog būtų lygos žurnalistas, kuris pristatytų ne tik rezultatus, bet ir pačią komandą. Socialiniame tinkle „Facebook“ kiekvieną savaitę stengiamės padaryti mini konkursą ne tik žaidėjams, bet ir jų antrosioms pusėms, draugams, kurie  galėtų įsitraukti į krepšinio gyvenimą. Šiais konkursais siekiame, kad į sales ateitų kuo daugiau žmonių, būtų didesnis palaikymas. Stengsimės, kad būtume įdomūs komandai, kad jos būtų  įdomios mums. Ir ta komanda būtų įdomi ne tik krepšinio bendruomenei, bet ir platesniam ratui.  

– Kiek varžybų planuojate naujos lygos sezone?  
– Tai priklauso nuo komandų skaičiaus. Kiekviena komanda, kuri nori dalyvauti čempionate, skaičiuoja, kiek sužais varžybų. Kiekvienai komandai esame pažadėję, kad sužais mažiausiai 20 varžybų. Tai bus minimalus skaičius. Per sezoną susidarys triženklis varžybų skaičius. Planuojame sezoną nuo spalio iki gegužės mėnesio.

– Kur varžybos vyks?
– Lygos vizija buvo, kad komandos gali dalyvauti ne tik vienoje sporto salėje, Šiauliuose jų yra tikrai nemažai. Komanda, kuri turi savo sporto salę, gali žaisti savo namų sporto salėje, o kuri neturės – galės žaisti išvykose ar lygos salėje. Lygos pagrindinė salė bus Naisiuose. Dar viena salė bus ir Šiauliuose. Kai yra žaidžiama vienoje salėje, tada viskas nublanksta. Pliusas yra važiavimas į išvykas.

– Kokias žadate naudoti strategijas?
– Daugelį metų žaidėme senojoje miesto krepšinio lygoje ir žinome, kokie yra nusiskundimai, trūkumai. Daugeliui yra aktuali finansinė strategija. Buvo labai intensyviai skaičiuojama, kad komandos dalyviams startinis mokestis būtų patrauklus ir prieinamas, o naujoji lyga nepatirtų didelių nuostolių ir galėtų tęsti darbus ne vieną sezoną. Ieškojome ir toliau ieškome rėmėjų. Daug nusiskundimų iš žaidėjų buvo dėl senosios miesto lygos, kai patys žaidėjai lygai buvo neįdomūs. Jie ateidavo, sumokėdavo mokestį, pabūdavo varžybose ir tuo viskas baigdavosi.

Padarysime taip, kad šalia krepšinio eitų ir kitas gyvenimas. Pavyzdžiui, susitikimai, socialiniai tinklai, žurnalistiniai straipsniai, kokybiškos varžybų nuotraukos ir videoreportažai. Saulės miesto krepšinio lygos vizija yra, kad  komandos dalyviai gali dalyvauti tos lygos gyvenime tvirtinant ar siūlant naujoves, keičiant nuostatus. Esame atviri visiems pasiūlymams.

– Prie kitų krepšinio lygų nenorėjote prisijungti?
– Tokia mintis buvo, bet jei mes jungiamės prie lygos, kuri jau yra sukurta, mes prarandame dalį savo identiteto. Turime prie kažko tada taikytis, o jei norėsime ką nors įdiegti, mes vis tiek turėsime derėtis. Šiandien matome savo viziją, ja tikime, yra kas mumis patikėjo. Mūsų produktas turi eiti savo keliu. Ir atėjo laikas, kad Šiauliuose ar Šiaulių apskrityje turi atsirasti kažkas naujo.

– Ar nėra keista ir rizikinga, kad atsiranda norinčių prisijungti prie naujos krepšinio lygos?
– Nėra keista. Jei yra nepasitenkinimas ar naujovių poreikis – taip ir gimsta tokie, kaip mes. Tie žmonės, kurie jau daug metų savo gyvenimą sieja su krepšiniu, vieni kitus pažįsta ir tas pasitikėjimas automatiškai yra įgyjamas. Kai tu patiki, kad tau reikia to dalyko, tu automatiškai prisijungi. Tai nėra milžiniška rizika, kad nepavyks naujai Saulės miesto krepšinio lygai išsilaikyti. Rizikuojame tikriausiai tik mes, kurie veidu kris į purvą, bet mes ir to nebijome. Esame užtikrinti 110 proc., turime komandų ir jų dar daugės, todėl ši lyga tikrai startuos.

– Ar pagalvojote apie atributiką?
– Taip, pagalvojome. Minčių yra labai daug, mes jas bandome susisteminti. Žadame platinti Saulės miesto krepšinio lygos logotipą ant kepuraičių, marškinėlių.

– Esate buvęs krepšininkas. Ar ir dabar žaidžiate krepšinį?
– Mane krepšininku pavadinti yra sunku. Lankiau sporto mokyklą ir nuo 8 m. žaidžiau krepšinį. Per visą tą laikotarpį didelių aukštumų nepasiekiau neskaitant, kad žaidžiau Lietuvos antrojoje lygoje. Krepšininku savęs ir nevadinu. Esu tarp mėgėjų ir pusiau profesionalų. Sukaupiau patirties bagažą iš daugelio krepšinio lygų ir teigiami dalykai bus tikrai perkelti į naująją lygą bei ieškoma inovatyvių įdėjų.

– Būsite tik Saulės miesto krepšinio lygos vadovas ar dar žadate ir pats dalyvauti?
– Jeigu viskas susidėlios taip, kad bus laiko, tuomet būtinai žaisiu. Aš tą lygą kuriu ir kitiems, bet yra ir egoizmo, kad toje lygoje žaisdamas jausčiau malonumą. Žinoma, jei bus galimybė, norėsis išbėgti į aikštelę sužaisti ir pažiūrėti, kaip viskas atrodo iš vidaus.

– Ko reikia geram krepšininkui?
– Manau, kad talentą sudaro 10 proc., sunkus darbas – 80 proc. ir sėkmė – 10 proc., kuri priklauso nuo to, pas kokį trenerį esi, ar nesi turėjęs traumų. Svarbiausia yra darbas, ne visi vien dėl talento pasiekia aukštumas. Visada išryškėja tas, kuris deda daug pastangų. Komandos sėkmė priklauso nuo mikroklimato. Jei vienas kitą palaiko, tuomet galima ir čempionate aukščiau pakilti.

– Kaip vertinate Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pasirodymą Europos čempionate?
– Teigiamai negaliu vertinti, rezultatas neatspindi, ko tikėjausi. Tos komandos nesmerkiu – buvo pliusų ir minusų. Komanda neblogai atrodė, bet vienos varžybos gali nulemti, ar tu esi gera komanda, ar ne. Matėsi, kad nebuvo gero psichologinio nusiteikimo. Komanda surinkta visai nebloga, koją dar pakišo ir Luko Lekavičiaus trauma. Manau, kad treneris yra geras, jam reikia suteikti dar vieną galimybę, kad galėtų įrodyti, jog jo požiūris ir strategija pasiteisins ateityje. Aš šiuo metu palaikiau Slovėnijos rinktinę.

Į viršų