Jie valdo milijoninės vertės investicijų fondus, į kuriuos investuoja ir valstybė, ir rizikuoti nebijo. Grąža ir pelnas tikrai rūpi, tačiau vis svarbiau tampa ir noras prisidėti prie konkrečios problemos sprendimo, o ne tik užsidirbti iš unikalios verslo idėjos. Šiandien rizikos kapitalo fondų valdytojai yra asmenys, kuriais pasitiki ir įžvalgų finansų klausimais teiraujasi tiek valstybės institucijos, tiek verslo analitikai, ekonomistai.

„Mes nesitikime greitai praturtėti. Paprastai rizikos kapitalo fondai veikia 10 metų, tai reiškia, jog yra atliekamos ilgalaikės investicijos bei atitinkamai tokie investuotojai nesitiki itin greito rezultato. Ši turto klasė unikali, investicijos ne tik padeda kurti unikalius pasaulines problemas sprendžiančius produktus ar paslaugas,  bet ir, remiantis statistika, generuoja didesnę grąžą investuotojams nei kitos populiariausios turto klasės”, - pasakoja Open Circle Capital (OCC) fondo partneris Audrius Milukas.

Pasak A.Miluko, pastaraisiais metais pasaulyje į startuolius investavo visi, įskaitant ir tuos, kurie neturėjo nei patirties, nei skyrė laiko kruopščiai įvertinti savo atliekamas investicijas. Ilgalaikėje perspektyvoje tikėtina, jog tokie investuotojai „nudegs", o patyrusių rizikos kapitalo fondų tikslai tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje buvo ir liks panašūs: pirma, ankstyvojoje stadijoje atrasti verslininkus bei jų technologinius verslus, kurie sprendžią konkrečią problemą, yra unikalūs bei gali vykdyti plėtrą tarptautinėse rinkose.

Antra, padėti jiems augti suteikiant pradines investicijas bei ekspertinę pagalbą. Ir galiausiai,  verslams išaugus, parduoti juos tarptautinėje rinkoje ir tokiu būdu sugeneruojanti solidžią grąžą tiek tokių verslų įkūrėjams, tiek fondo investuotojams.

Neabejoja lietuviškų startuolių sėkme

OCC valdo 20 mln. EUR fondą bei yra įkurtas įgyvendinant finansinę priemonę „Ankstyvosios stadijos ir plėtros fondas I“, kuriai skirta 13,8 mln. Eur iš INVEGOS fondo. Tokiu būdu valstybė per INVEGĄ investuoja į novatoriškus verslus. Per penkerius veiklos metus šie valdytojai atliko investicijas į 16 ankstyvosios stadijos startuolių,  vystančių technologijas programinės įrangos, e-komercijos, dirbtinio intelekto, robotikos bei kitose srityse. Pasak A.Miluko, pažangą demonstruoja ne vienas, ir ne du startuoliai.

„Whatagraph” vysto vieną inovatyviausių automatizuotos internetinės rinkodaros veiklos stebėjimo ir ataskaitų teikimo įrankių. Pirmą kartą investavome į Whatagraph prieš 4 metus, kai įmonė uždirbdavo 30 tūkst. JAV dolerių mėnesinių pasikartojančių pajamų (angl. monthly recurring revenue). Nuo to laiko šis skaičius  išaugo daugiau nei 10 kartų, o įmonė 2021 metais sėkmingai pritraukė 6,1 mln. eurų investiciją tolimesnei plėtrai iš mūsų fondo, Suomijos rizikos kapitalo „Inventure“, „LcX Opportunity“ ir privačių investuotojų.


Palaikome ir investuojame į „Billo” startuolį, siūlantį vaizdo įrašų turinį JAV e. komercijos verslams. Jis siūlo alternatyvą verslo ir kūrybinių agentūrų bendradarbiavimui: „Billo“ platformoje verslai skelbia užduotis vaizdo turinio kūrėjų bendruomenei, kuri už autentišką turinį gauna atlygį. 2021 metais „Billo“ apyvarta augo 9 kartus ir ji įsitvirtino kaip savo rinkos lyderė Jungtinėse Amerikos Valstijose”, - teigė  investuotojas.

OCC atliko investicijas į penkis startuolius, dirbančius su dirbtinio intelekto technologija. Vienas iš jų - „Pixevia“ įmonė, siūlanti rinkai dirbtinio intelekto valdomas parduotuves. Pirmąją tokią parduotuvę Europoje įmonė  atidarė dar 2019 m., o Lietuvoje tokia parduotuve gali pasigirti ir mažmeninės prekybos tinklas „Iki“. Puikų progresą demonstruoja Perfection42 startuolis, susiejantis dirbtinio intelekto sprendimus su žaidimų, animacijos ar architektūros kūrimo poreikiais.

 „Savo portfelyje turime ir energetikos technologijų startuolį „Solarbank“, kuris suteikia galimybę tiek vartotojams, tiek įmonėms įsigyti dalį nuotolinės saulės elektrinės bei tokiu būdu mokėti beveik dvigubai mažiau už sunaudojamą elektros energiją. Šio startuolio technologija ir verslo modelis sulaukė didžiulio pasisekimo Lietuvoje”, - džiaugėsi OCC valdytojas A. Milukas.

Startuoliai-žvaigždės kuria naujus talentus

2 vienaragiai, apie 20 įmonių, pritraukusių daugiau kaip 10 mln. JAV dolerių finansavimą arba turinčių daugiau nei 200 darbuotojų ir apie 80 „kylančių žvaigždžių”- startuolių, pritraukusių didesnį nei 1 mln. JAV dolerių finansavimą arba turinčių daugiau nei 50 darbuotojų - OCC investuotojai Lietuvos startuolių esamą situaciją  vertina itin pozityviai.

„Esame įsitikinę, kad kokybiškų startuolių skaičius tik didės, nes tokios įmonės kaip „Vinted“, „NordVPN“, „Hostinger“, „Kilo Health“ ir kiti vietiniai technologijų lyderiai išaugins dešimtis aukštos kvalifikacijos verslininkų, kurie turės patirties ir kapitalo, kad galėtų išvystyti sėkmingus technologinius verslus. Taip atsitiko Estijoje (Skype fenomenas) ir kitose šalyse. Neabejojame, kad taip bus ir Lietuvoje,” – įsitikinęs A.Milukas.

Dauguma investicijų valdytojų pabrėžia, kad labai svarbu startuolį kurianti komanda. OCC taip pat labiausiai kreipia dėmesį į tai ir ieško serijinių verslininkų ir/arba  profesionalų, turinčių didelę darbo patirtį konkrečioje srityje.

„Mums imponuoja žmonės pasiruošę kovoti bei siekti labai ambicingų tikslų. Taip pat vertiname ir verslo aspektus tokius, kaip rinkos dydis, produkto technologija ir jos teikiama nauda sprendžiant konkrečią problemą, verslo modelio logika, augimo greitis, galimybės vykdyti sėkmingą plėtrą užsienio rinkose ir kita. Ypatingai domina ankstyvosios stadijos startuoliai, kurie sugeba demonstruoti lyderystę konkrečioje tarptautinės rinkos nišoje. Būtent tokių startuolių įprastai ieško ir dideli Vakarų Europos ar JAV rizikos kapitalo fondai.

Prieš investuojant konsultuojasi su atskirų sektorių profesionalais

OCC portfelio įmonės iš viso yra pritraukusios daugiau kaip 36 mln. Eur iš daugiau kaip 80 investuotojų.

„Neapsimetame visažiniais ir visada ieškome galimybių pasitarti su konkrečios technologijos ar srities ekspertais. Atitinkamai bendraujame su dirbtinio intelekto, robotikos asociacijomis bei kitais savo srities ekspertais. Taip pat aktyviai investuojame kartu su kitais rizikos kapitalo fondais, verslininkais bei įvairių sričių profesionalais (verslo angelais)”, - sako patyręs investuotojas.

Visai neseniai Las Vegase vykusioje vienoje didžiausių technologijų parodų pasaulyje CES 2023 Lietuva kartu su kitomis 23 šalimis pelnė „Inovacijų čempionės” titulą.

Pranešimą paskelbė: Austėja Šutaitė, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“

Į viršų