JAV įmonė Westinghouse Electric Company pasirašė sutartį su VĮ Ignalinos Atominė Elektrinė (IAE) dėl dviejų RBMK-1500 branduolinių reaktorių išmontavimo Ignalinos atominėje elektrinėje, Visagino savivaldybėje, Lietuvoje. Šis projektas yra pirmasis RBMK tipo reaktoriaus eksploatavimo nutraukimas pasaulyje.

Projekto konsorciumo lyderė Westinghouse parengs inžinerinį projektą, skirtą išmontuoti abu reaktorius ir teikti atliekų tvarkymo paslaugas. Kiti konsorciumo nariai yra Jacobs ir Lietuvos energetikos institutas (LEI). Projektą finansuoja Europos Komisija kartu su Centrine projektų valdymo agentūra (CPVA).

„Reaktoriaus šerdies išmontavimas yra kompleksiškiausia ir sudėtingiausia eksploatavimo nutraukimo dalis, todėl mums didelė garbė šiam projektui suburti sumaniausius ir patikimiausius tarptautinius ekspertus“, – sakė IAE generalinis direktorius Audrius Kamienas. „Prasminga, kad šios įmonės – visame pasaulyje žinomos dėl savo patirties ir inovacijų – yra šio istorinio projekto dalis. Jų neįkainojami įgūdžiai ir patirtis padės tvirtus pagrindus panašiems būsimiems projektams.“

„Didžiuojuosi, kad Westinghouse yra pasirinkta vadovauti Ignalinos atominės elektrinės išmontavimo darbų konsorciumui, nes jie turi daugiau nei 35 metų patirtį reaktorių išmontavimo srityje“, – sakė JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas. „Westinghouse yra patikima JAV įmonė, turinti didelę patirtį grafito reaktorių išmontavimo srityje, ir tai yra svarbiausia šiam ir būsimiems darbams Ignalinos AE“.

„Mums garbė pritaikyti savo pasaulinę lyderystę ir technines inovacijas eksploatavimo nutraukimo ir atliekų tvarkymo srityje šiame svarbiame eksploatavimo nutraukimo darbe Ignalinos elektrinėje“, – sakė Westinghouse branduolinio kuro departamento prezidentas Tarikas Čoho (Tarik Choho). „Mes tikimės suteikti savo ilgalaikę patirtį grafito reaktorių išmontavimo srityje ir užtikrinti išskirtinę šio projekto kokybę“.

Westinghouse yra pasaulinė reaktorių išmontavimo projektų lyderė, turinti sėkmingą 15-os aktyvių didelių reaktorių eksploatavimo nutraukimo projektų istoriją. Ji siūlo specializuotas eksploatavimo nutraukimo paslaugas, orientuotas į sudėtingiausias taikymo sritis, kad padėtų klientams sumažinti programos riziką ir išlaidas. Westinghouse Electric Company formuoja anglies dvideginio neišskiriančios  energijos ateitį teikdama saugias, novatoriškas branduolinės ir kitas švarios energijos technologijas bei paslaugas visame pasaulyje. Westinghouse buvo pirmojo pasaulyje komercinio suslėgto vandens reaktoriaus tiekėja 1957 metais, o bendrovės technologija yra beveik pusės pasaulyje veikiančių atominių elektrinių pagrindas. Daugiau nei 135 metus diegiamų inovacijų dėka Westinghouse yra pageidaujamas partneris užtikrinantis pažangias technologijas, apimančias visą branduolinės energijos gyvavimo ciklą.

Pranešimą paskelbė: Jurgita Jacovskienė, JAV ambasada

Į viršų