Vilnius, vasario 5 d. (ELTA).
Šiemet nedarbas šalyje dar ūgtelėjo ir palietė 13,3 proc. visų darbingų šalies gyventojų, tačiau darbo rinkoje vyko ir pozityvių pokyčių. Darbo biržų specialistams aktyviai bendradarbiaujant su darbdaviais, per pirmąjį šių metų mėnesį pavyko surasti nuolatinį darbą ketvirtadaliui daugiau žmonių nei gruodį.

Pasak Lietuvos darbo biržos pranešimo, pagal neterminuotas sutartis buvo įdarbinti 7542 darbo ieškantys asmenys, o iš viso per sausį padėta įsidarbinti beveik 10 tūkst. žmonių. Jeigu jie susirinktų visi kartu, tai būtų pilnutėlė didžiausia "Siemens" arena. 

Į aktyvias darbo rinkos politikos priemones nusiųsta beveik 4,2 tūkst. bedarbių: į remiamąjį įdarbinimą - 2,6 tūkst., į profesinį mokymą - 1,5 tūkst., į viešuosius darbus - 1,4 tūkst. Iš viso laikinojo užimtumo priemonėse dalyvauja 18,3 tūkst. bedarbių. Dvigubai daugiau bedarbių - 2,2 tūkst. ryžosi pradėti veiklą, įsigiję verslo liudijimą laikotarpiui iki pusės metų.

Per pirmąjį šių metų mėnesį darbdaviai užregistravo 11 proc. daugiau laisvų darbo vietų nei gruodį 8,3 tūkst., iš jų 6,1 tūkst. - neterminuotam darbui. Daugiausia darbo pasiūlymų buvo parduotuvių pardavėjams, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininių transporto priemonių vairuotojams, siuvėjams, pardavimų vadybininkams, virėjams, lengvųjų automobilių ir taksi vairuotojams, statybininkams, dailidėms ir staliams, administracijos sekretoriams. Beveik ketvirtadalis visų darbo pasiūlymų buvo nekvalifikuotiems darbuotojams.

Vasario 1 d. dieną Lietuvos darbo biržos duomenų bazėje buvo beveik 287,5 tūkst. bedarbių: 120,8 tūkst. moterų ir 166,7 tūkst. vyrų. Iš visų registruotųjų 41,6 tūkst. - jauni žmonės iki 25 metų - tai 8,7 proc. visų šalies 16-24 metų amžiaus gyventojų. 

Sausio mėnesį darbo ieškojo jauni virėjai, padavėjai, automobilių remonto ir priežiūros, apdailininko profesijas įgiję jaunuoliai, verslo organizatoriai. Bedarbių gretas papildė baigę vadybą, verslo administravimo, inžinerijos, teisė, socialinio darbo, statybos, edukologijos studijų programas. Net 53 proc. jaunimo neturi įgūdžių ir jokio profesinio pasirengimo. 

Didžiausias nedarbas sausio mėnesį buvo Ignalinos rajone (18,7 proc.), Akmenės (18,3 proc.) ir Druskininkų (18,1 proc.), o mažiausias - Neringos (4,5 proc.), Elektrėnų (9,1 proc.) ir Birštono (9,4 proc.) savivaldybėse. Iš didžiųjų miestų daugiausia bedarbių yra Panevėžyje (16,1 proc.), mažiausia - Kaune (11,8 proc.).

Sausio mėnesį į teritorines darbo biržas, ieškodami darbo, kreipėsi 32,6 tūkst. darbo ieškančių asmenų.
Į viršų