Vilnius (ELTA).
Penktadienį įsigaliojo ūkio ministro pasirašytas įsakymas, kuriuo nustatytos kai kurios prekių kainų nurodymo išimtys smulkiesiems verslininkams. Taip siekiama jiems padėti išsilaikyti rinkoje ekonominio sunkmečio sąlygomis.

Pagal iki šiol galiojusias Lietuvoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisykles, visi prekybininkai kainų etiketėse privalėjo nurodyti ne tik galutinę prekės pardavimo kainą, bet ir tos prekės standartinio vieneto (t. y. prekės 1 kg, 1 l, 1 m ir pan.) kainą.

Ministro Dainiaus Kreivio įsakymu pakeitus šias taisykles, prekių (išskyrus vartotojo akivaizdoje sveriamas ar kitaip matuojamas) standartinio vieneto kainos nereikės nurodyti įmonėms, kurių pardavimo pajamos paskutiniais finansiniais metais neviršijo 7 mln. litų ne didesnėse kaip 120 kvadratinių metrų parduotuvėse. Ši išimtis bus taikoma ir visiems asmenims, prekiaujantiems prekyvietėse, kioskuose, lauko prekybos vietose, taip pat pramogų, sporto, kultūros ar kitokių renginių metu bei kai verčiamasi išnešiojamąja ar išvežiojamąja prekyba.

"Šia išimtimi gali pasinaudoti beveik visi individualia mažmeninės prekybos veikla besiverčiantys fiziniai asmenys ir apie 5,5 tūkst. juridiniams asmenims priklausančių parduotuvių. Taip verslas per metus gali sutaupyti ir kitiems tikslams panaudoti apie 30-40 mln. litų", - sako ūkio ministras.

Pasak ministro, iki šiol galiojusios kainų nurodymo taisyklės buvo didelė našta smulkiajam verslui. Kompiuterinės programos neturinti maža parduotuvė turėdavo šiam darbui samdyti vieną darbuotoją. Skaičiuojant, kad šiam darbuotojui mokamas mažiausiai minimalus atlyginimas, įmonei tai kainuodavo apie 12 tūkst. litų per metus.

Statistikos departamento duomenimis, mažmeninės prekybos įmonių (neįskaitant prekiaujančių automobiliais) apyvarta 2009 m., palyginti su 2008 m., sumažėjo 21,6 procento. Per šį laikotarpį labiausiai krito smulkiųjų mažmeninės prekybos įmonių apyvarta. Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos negalutiniais duomenimis, per 2009 m. 11 mėnesių mažmeninės prekybos įmonių bankrotų skaičius, palyginti su tuo pačiu 2008 m. laikotarpiu, išaugo 1,5 karto. 
Į viršų