Vilnius, vasario 10 d. (ELTA).
Individualių įmonių savininkai, ūkinių bendrijų tikrieji nariai socialinio draudimo įmokų gali nemokėti, kai individuali įmonė ar ūkinė bendrija veiklos laikinai nevykdo ir yra tai deklaravusi įstatymų nustatyta tvarka.

Vyriausybė patvirtino "Sodros" biudžeto taisyklių ir apdraustųjų ir išmokų gavėjų registro nuostatų pakeitimus. Nutarimų projektai parengti remiantis Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimais bei Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinuoju įstatymu.

Priėmus nutarimą dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto sudarymo ir vykdymo taisyklių pakeitimo, individuali įmonė ar ūkinė bendrija taip pat bus laikoma nevykdančia veiklos, jei iki 2008 m. gruodžio 31 d. jai buvo suteiktas likviduojamos įmonės statusas, o visi jos darbuotojai atleisti iš darbo. Tad tokiu atveju jų savininkai ar atitinkamai tikrieji nariai neprivalo mokėti socialinio draudimo įmokų.

Ši data pasirinkta todėl, kad individualios įmonės, kurios likviduojamos įmonės statusą registravo po 2009 m. sausio 1 d., vis tiek Valstybinei mokesčių inspekcijai turi pateikti paskutinę įmonės veiklos vykdymo deklaraciją, o tai patvirtina, kad įmonė veiklos nevykdo. Iš tų įmonių, kurioms likviduojamos įmonės statusas suteiktas iki 2008 m. gruodžio 31 d., šiais metais paskutinės veiklos vykdymo deklaracijos reikalauti nereikės, todėl nuo socialinio draudimo įmokų mokėjimo jos bus atleistos automatiškai. Taip pat Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto sudarymo ir vykdymo taisyklėse įtvirtinama įmonių ir įstaigų finansininkams ypač svarbi nuostata dėl asmenų, gaunančių pajamas pagal autorinę sutartį. Kadangi atsižvelgiant į tai, ar žmogus turi darbo sutarčių kitose įstaigose, ar ne, priklauso nuo autorinio atlyginimo skaičiuojami sveikatos ir socialinio draudimo mokesčiai, kildavo klausimų, kas atsakingas už pateikiamos informacijos tikslumą.

Taisyklėse detaliau išaiškinama, kad asmenys, gaunantys pajamas pagal autorines sutartis, privalės pateikti informaciją, reikalingą valstybinio socialinio draudimo įmokų apskaičiavimui, tai yra pranešti, ar autorinio atlyginimo gavimo metu nėra kitur draudžiami. Taigi už informacijos teisingumą atsako patys darbuotojai.

Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto sudarymo ir vykdymo taisyklių bei Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registro steigimo, jo nuostatų patvirtinimo ir veiklos pradžios nustatymo tvarkos pakeitimais detalizuotas kasmėnesinis duomenų apie asmens draudžiamąsias pajamas teikimas "Sodrai".

Praėjusiais metais draudėjai turėjo teikti duomenis kas ketvirtį, tačiau toks teikimo būdas nebeatitinka dabartinių poreikių. Tai bus palengvinimas ir gyventojams, nes sužinojus, kad reikia pažymos apie kažkurį mėnesį, nebeteks kreiptis į darbdavį ir paskui pristatyti ją: tą informaciją jau turės "Sodra", ji formuos ir ketvirtines ataskaitas.
Į viršų