Rusijos naftos kompanija "Surgutneftegaz" ketina atsikratyti prieš metus įsigytų Vengrijos kompanijos MOL akcijų. Praėjusią savaitę bendrovė vedė derybas su Didžiosios Britanijos bendrove "Sinocor" dėl MOL akcijų iškeitimo į dalį bendrovėje "Ineos", kuri yra trečia pagal dydį pasaulyje chemijos bendrovė. Tačiau sandorio sąlygos Rusijos kompanijos nesudomino. Labiau tikėtinas yra keitimo variantas: "Surgutneftegaz" MOL akcijas gali atiduoti Lenkijos naftos koncernui "PKN Orlen", o mainais gauti Lietuvos naftos perdirbimo gamyklą "Orlen Lietuva", rašo Rusijos dienraštis "RBK daily", remdamasis Vengrijos laikraščiu "Nepszabadsag", kuris tokią informaciją gavo iš neįvardijamų šaltinių.

Kaip ir kodėl "Surgutneftegaz" įsigijo MOL akcijų iki šiol nežinoma. Rusijos kompanija, kuri negarsėja išlaidumu, 21,2 proc. MOL akcijų už 1,4 mlrd. eurų praėjusių metų kovą nusipirko iš Austrijos kompanijos "OMV Group". Už akcijas rusai sumokėjo dvigubai didesnę nei rinkos kainą.

Austrai 2007 metais mėgino perimti MOL kontrolę, tačiau jiems tai nepavyko. Galiausiai buvo nuspręsta atsikratyti nereikalingo aktyvo. Bendrovei "Surgutneftegaz" MOL akcijos tapo pirmu ir vieninteliu stambiu pirkiniu užsienyje. Praėjusio penktadienio duomenimis, 21,2 proc. MOL akcijų kaina sudarytų 1,9 mlrd. eurų.

Ekspertai mano, kad kompanijai "Surgutneftegaz" būtų naudinga atsikratyti MOL akcijų, nes šios neduoda jokios naudos. Jas reikėtų parduoti, tačiau galimas ir kitas variantas. "Surgutneftegaz" gali iškeisti MOL akcijas į "Orlen Lietuvą". Gamyklos savininkė "PKN Orlen" jau seniai svajoja susijungti su Vengrijos kompanija ir su džiaugsmu pasinaudotų tokia galimybe.

Apie tai, kad "Orlen Lietuva" gali būti parduota vienai iš Rusijos naftos kompanijų tapo žinoma po Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Rusijos ministro pirmininko Vladimiro Putino susitikimo Helsinkyje. Rusijos premjero spaudos tarnybos atstovai laikraščiui "RBK daily" pranešė, kad "Orlen Lietuvos" pirkėjas jau išrinktas, tačiau jį įvardinti buvo atsisakyta.

"Orlen Lietuvos" įsigijimas bendrovei "Surgutneftegaz" leis subalansuoti naftos gavybą ir jos perdirbimą kompanijos viduje. Šiuo metu "Surgutneftegaz" valdo tik Kirišų naftos perdirbimo gamyklą. "Lietuvos naftos perdirbimo gamyklos įsigijimas leis naftos perdirbimo apimtis padidinti 9 mln. tonomis per metus", - teigia ekspertai

"Surgutneftegaz" atstovai kompanijos planų dėl MOL nekomentuoja. Bendrovėje "PKN Orlen" patvirtino, kad šiuo metu svarstomas klausimas apie strateginę partnerystę bendrovėje "Orlen Lietuva".

"Tačiau šiame preliminariame etape bet kokia diskusija apie galimą potencialaus strateginio partnerio dalyvavimą yra gryna spekuliacija", - sakė "PKN Orlen" rinkodaros direktorius Lešekas Kurnickis (Leszek Kurnicki). Jo teigimu, jei Rusijos kompanija pateiks bendradarbiavimo pasiūlymą, Lenkijos pusė yra pasirengusi jį apsvarstyti.


Maskva, vasario 24 d. (ELTA).

 

Į viršų