Blogio pranašai priversti prikąsti liežuvius. Pastaruosius dvejus metus bankininkai kalbėjo, kad lato devalvacija yra neišvengiama. Jų teigimu, pastangos išsaugoti lato susiejimą su euru turėjo pasibaigti ašaromis.
 Taip pat panikuota, kad dėl Latvijos bėdų gali kilti grėsmė "paklibusioms" Lietuvos ir Estijos ekonomikoms, kurių valiutos taip pat yra susietos su euru, o vėliau ir visam Rytų Europos regionui bei Skandinavijos bankams, kurie Baltijos šalyse teikė paskolas į dešinę ir į kairę, rašo Didžiosios Britanijos ekonomikos savaitraštis "The Economist".

Tačiau nepaisant 17,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) nuosmukio praėjusiais metais, Latvijai, rodos, pavyko atlikti tai, kas, daugelio nuomone, buvo neįmanoma, - vidinę devalvaciją. Šaliai pavyko atgauti konkurencingumą ne devalvuojant savo valiutą, o karpant atlyginimus ir valstybės išlaidas. Neseniai diskusijose Graikijos tema kalbėjęs Vokietijos finansų viceministras Jorgas (Joerg Asmussen) gyrė Latviją už discipliną.

Tarptautinė reitingų agentūra "Standard & Poor's" neseniai pagerino Latvijos skolinimosi reitingo perspektyvą nuo neigiamos iki stabilios. Tai reiškia, kad reitingo mažinti neketinama.

Latvijos einamoji sąskaita, kurios deficitas 2006 metais sudarė 27 proc. BVP, yra perteklinė. Eksporto apimtys auga. Palūkanų normos smuko, o Latvijos kredito įsipareigojimų nevykdymo apsikeitimo sandorio įmokos, lyginant su Vokietijos, sumažėjo. Sudėtingos derybos su Tarptautiniu valiutos fondu ir Europos Sąjunga (ES) leido Latvijai ir toliau sulaukti finansinės pagalbos mainais į išlaidų mažinimą ir mokesčių didinimą, kurių bendra vertės sudaro dešimtadalį Latvijos BVP.

Krizės Latvijoje epicentre atsidūrė didžiausias vietos kapitalo bankas "Parex". Iki bankroto "Parex" bankas buvo prabangaus gyvenimo ir tamsių sandorių sinonimas. Naujasis banko amerikiečių kilmės vadovas Nilas Melngailis refinansavo banko skolas, atskyrė gerus ir blogus aktyvus ir greitai ketina panaikinti indėlių įšaldymą. Jis rado daug būdų sutaupyti. Sportinių automobilių parko išpardavimas ir draudimas naudotis privačiais lėktuvais banko išlaidas transportui sumažino 90 proc. Iš viso banko išlaidos 2009 metais buvo sumažintos 40 proc. Jas ketinama mažinti dar 30 proc.

Tačiau "The Economist" pažymi, kad nors katastrofos Latvijoje išvengta, šalies ekonominė padėtis išlieka sunki. Nedarbo lygis Latvijoje siekia 22,8 proc. ir yra didžiausias ES. Ūkio augimo tikimasi tik 2011 metų pabaigoje. Po dešimtmetį trukusio klestėjimo, paremto statybų bumu, pigia gamyba ir prekių iš Rusijos tranzitu, Latvijai reikia naujų pajamų šaltinių. Rimčiausia užduotis yra pajungti vietinius protus. Emigracija bedarbiams latviams yra tarsi apsaugos vožtuvas, tačiau šalis daug praranda, jei prastos valstybinės paslaugos, dideli mokesčiai ir mažas uždarbis gena žmones į užsienį. Ir, rodos, niekas negali to sustabdyti.

Pasitikėjimas institucijomis Latvijoje yra smukęs. Parama ES yra mažiausia tarp Bendrijos valstybių narių. Politikai yra neįkvėpiantys. Daugeliui partijų vadovauja magnatai, kurie išvengė kaltės dėl prasto ekonominio valdymo. Latvijoje didėja jausmas, kad turtingieji ir galingieji išvengė teisingumo.

Tuo tarpu smunkant pasitikėjimui Latvijos politikais, šalyje didėja Rusijos įtaka. Prorusiška partija praėjusiais metais perėmė Rygos kontrolę. Latvijos prezidentas Valdis Zatleras vyks į Maskvą į Pergalės dienos minėjimą gegužės 9 d. Kai kas mano, kad taip Latvija parsiduoda. Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo vizitas į Latviją balandžio mėnesį, kai kurių nuomone, gali reikšti Latvijos ir Rusijos santykių normalėjimo pradžią. Tuo tarpu kiti mano, kad tai yra ženklas, jog Rusija siekia pasinaudoti Latvija kaip "dvejojančia" iš trijų Baltijos šalių.

Šiaip ar taip Latvijos padėtis, lyginant su Graikija, yra nebloga. Latvija nemelavo apie savo finansinę padėtį ar naudojosi priemonėmis pagrąžinti rodiklius. Protesto akcijų Latvijoje buvo nedaug. Protestai vyksta teismuose, o ne gatvėse. Tiek Graikija, tiek Latvija patyrė didelių sukrėtimų, tačiau graikai, pripratę prie gero gyvenimo, jo nenori atsisakyti. Tuo tarpu latviai tiesiog džiaugiasi išlikę pasaulio žemėlapyje. 
Londonas, kovo 1 d. (ELTA). 
Į viršų