1286 darbo Lietuvos statybos įmonėse bei šaldytuvų pramonėje netekę žmonės gaus ES Prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo paramą, skirtą padėti jiems iš naujo įsidarbinti. Dėl tokio sprendimo antradienį, kovo 9 d., plenarinėje sesijoje ketina balsuoti Europos Parlamentas.


Nuo 2008-ųjų spalio iki 2009 m. liepos mėnesio 1612 darbuotojų, dirbusių 128 Lietuvos statybos įmonėse, neteko darbo. 806 iš jų - tie, kurie dar nėra suradę kito darbo ar išėję į pensiją, - gaus 1 721 374 eurų paramą, iš kurių 65 proc. apmokės ES iš Prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo, o kitą dalį - Lietuvos užimtumo fondas.

ES fondo parama taip pat skirta "Snaigės" šaldytuvų gamyklos bei dviejų jos tiekėjų - UAB "Jugos kabeliai" ir UAB "Hoda" - darbuotojams, netekusiems darbo. Tokių yra 651, o ES paramą gaus 480 iš jų. Visa parama sudarys 397 175 eurus, o ES skirs 65 proc. šių lėšų.

Sprendime dėl paramos skyrimo pažymima, jog Alytus, kur veikia "Snaigės" įmonė, jau anksčiau kentėjo nuo išaugusio nedarbo - ypač bankrutavus "Alytaus tekstilei", kurios darbuotojai jau anksčiau gavo Prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo paramą.

Abiem atvejais Lietuvos valdžios institucijos įtikino Europos Komisiją, jog šie žmonės neteko darbo dėl ekonomikos krizės. Parama apmokės darbo paiešką, mokymus bei persikvalifikavimą, taip pat verslumo skatinimą.

Prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo parama taip pat skirta bankrutavusios Vokietijos mašinų gamybos įmonių grupės "Karmann" darbuotojams, pranešama Europos Parlamento sesijos naujienlaiškyje. Paramai reikalingos ES lėšos bus pervestos iš Europos socialinio fondo biudžeto.

 

ELTA

 

Į viršų