Nuo balandžio 1-osios nebebus išduodami popieriniai nedarbingumo bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimai. Juos asmens sveikatos priežiūros įstaigos galės išduoti tik per Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei elektroninių nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų tvarkymo sistemą (EPTS).

"Sodros" duomenimis, 481 įstaiga iš 660 asmens sveikatos priežiūros įstaigų Lietuvoje, planuojančių su "Sodros" teritoriniais skyriais sudaryti sutartis dėl teisės išduoti elektroninius pažymėjimus, sudarė tokias sutartis ir išdavė per 6,5 tūkst. elektroninių pažymėjimų.

Asmens sveikatos priežiūros įstaigose įdiegus EPTS, medicinos personalas, išduodamas elektroninį pažymėjimą, sugaišta kur kas mažiau laiko, nes nebereikia pildyti popierinės formos, o tik į sistemą įvesti kai kuriuos duomenis apie asmeniui nustatytą laikinąjį nedarbingumą ar nėštumo ir gimdymo atostogas.

Išlaidų sumažėjimas (transporto, persiuntimo) - dar vienas EPTS privalumas. Asmens sveikatos priežiūros įstaigoms nebereikia teikti "Sodros" teritoriniams skyriams pranešimų apie apdraustiesiems išduotus popierinius nedarbingumo pažymėjimus. Šią informaciją, siunčiant elektroninius pranešimus, "Sodros" teritoriniai skyriai iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų gauna iš karto.

Naudojantis EPTS, draudėjai informaciją apie savo darbuotojo nedarbingumo laikotarpius gauna internetu per elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą. Taip pat, teikiant informaciją apie apmokėtas nedarbingumo dienas ir nedarbo laikotarpius, draudėjams nebereikia pildyti nedarbingumo pažymėjimų antrosios pusės ir jų pristatyti "Sodrai" - visi duomenys perduodami elektroniniu būdu.

Be to, naujoji sistema leidžia apsaugoti ir patį apdraustąjį - ypatingi duomenys apie jo sveikatą nėra prieinami darbdaviui, t. y., šie duomenys jam nėra pateikiami nei elektroniniu būdu, nei kitokiomis formomis.

Asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, pasirašiusioms sutartis, elektroninio parašo įsigijimo išlaidas, neviršijančias 100 litų už kiekvieną išduodamą saugią elektroninio parašo formavimo įrangą, kompensuoja "Sodra". 
 
ELTA 
Į viršų