Per kovo mėnesį įmonių pradelsti įsiskolinimai išaugo daugiau kaip 169 mln. litų ir siekė 3,5 mlrd. litų, rodo kreditų biuro "Creditinfo" duomenys.

Kovą įmonių pradelstos skolos didėjo sparčiau nei vasarį, kuomet įsiskolinimų augimas sudarė 145 mln. litų, tačiau neviršijo praėjusių 6 mėnesių vidurkio. Per kovą verslas padengė per 124 mln. litų pradelstų įsiskolinimų, tai yra beveik 41 mln. litų daugiau nei per vasarį.

"Kovo mėnesį įmonių pradelsti įsiskolinimai augo, tačiau neviršijo paskutinio pusmečio vidurkio. Analizuojant pastarųjų 12 mėnesių rezultatus, pastebimas skolų augimo sulėtėjimas. Be to, verslas kovą padengė didžiausią pradelstų skolų sumą per pirmąjį šių metų ketvirtį. Sumažėjo ir skolininkų skaičius, kuris parodo, kad verslo atsiskaitymuose laipsniškai artėjama prie stabilizacijos", - teigia "Creditinfo" kredito rizikos vadovė Alina Buemann.

Pasak A. Buemann, ryškiausias įmonių pradelstų įsiskolinimų sumažėjimas kovą užfiksuotas komunalinių paslaugų bendrovėms. Verslo pradelstos skolos šio sektoriaus įmonėms kovo mėnesį, palyginus su vasariu, sumažėjo 11 proc., o skolininkų skaičius nukrito 24 procentais.

Daugiausiai - 15 proc. - įmonių pradelsti įsiskolinimai per kovo mėnesį išaugo išperkamosios nuomos, lizingo ir vartojimo kreditų bendrovėms. Taip pat šiame sektoriuje kovą, palyginti su vasariu, labiausiai padidėjo ir naujų skolininkų skaičius, kurio augimas siekė 11 proc. Bankams ir kredito unijoms įmonių pradelstos skolos per mėnesį šoktelėjo 6 procentais.

"Įmonių pradelsti įsiskolinimai finansų įstaigoms ir toliau išlieka didžiausia problema. Verslas stengiasi laiku sumokėti už paslaugas, be kurių negalėtų sėkmingai veikti, t. y., už mobilųjį ir fiksuotą telefono ryšį ar komunalines paslaugas, ir šiuose sektoriuose pradelstos skolos auga nežymiai ar net mažėja", - teigia A. Buemann.

"Creditinfo" duomenimis, iš 55 tūkst. realią veiklą vykdančių šalies įmonių kas antra turi pradelstų įsiskolinimų ir yra vidutiniškai skolinga beveik po 52 tūkst. litų.
ELTA 
Į viršų