Seimas linkęs nuo kitų metų sausio 1-osios suteikti galimybę pardavėjui arba paslaugos teikėjui susigrąžinti sumokėtą pardavimo pridėtinės vertės mokestį (PVM), jeigu nėra gautas atlygis už parduotą daiktą ar atliktą paslaugą arba gautas tik dalinis apmokėjimas už pateiktą prekę ar suteiktą paslaugą.

Už tokias Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo papildymo pataisas po svarstymo balsavo 74 Seimo nariai, prieš - 8, susilaikė 17. Taip pat Seimas Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algimanto Salamakino siūlymu nutarė pavesti šį projektą iki priėmimo apsvarstyti Antikorupcijos komisijai.

Įstatymo projekte numatyta, kad apmokestinamasis asmuo turės teisę pateikti prašymą grąžinti jam sumokėtą PVM, kai šio įstatymo nustatyta tvarka išrašius PVM sąskaitą-faktūrą, kuria įforminamas prekių tiekimas ar paslaugų teikimas, negaunamas atlygis arba gaunamas dalinis apmokėjimas už patiektą prekę ar suteiktą paslaugą. Šia teise galėtų pasinaudoti ir tokios skolos būtų laikomos beviltiškomis, kai mokesčių mokėtojas negalėtų jų susigrąžinti praėjus ne mažiau kaip trims mėnesiams nuo mokestinio laikotarpio PVM deklaracijos pateikimo termino pabaigos. Be to, mokesčio mokėtojas turėtų įrodyti skolos beviltiškumą ir pastangas šioms skoloms susigrąžinti.

Kai atgavus PVM skolininkas sumokėtų skolą, apmokestinamasis asmuo privalėtų valstybei sumokėti jam grąžintą PVM.

Skolų beviltiškumo ir pastangų šioms skoloms susigrąžinti įrodymo, taip pat beviltiškų skolų sumų apskaičiavimo tvarką nustatytų Vyriausybė arba jos įgaliota institucija.
ELTA 
Į viršų