Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Elektroninio deklaravimo sistema (EDS) automatinius pranešimus apie pateiktos deklaracijos priėmimą (arba nustatytus trūkumus ir kitokius apdorojimo rezultatus) siunčia tik tuo elektroninio pašto adresu, kurį yra nurodęs pats vartotojas, praneša VMI.

Šį adresą gyventojai nurodo sudarydami sutartį per elektroninę bankininkystę arba apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje.

"Pasitaiko atvejų, kai mokesčių mokėtojas, sudarydamas EDS vartotojo sutartį nurodė e. pašto adresą, kurio šiuo metu nebenaudoja, ar tuo metu nebuvo jo susikūręs, todėl nurodė artimųjų kontaktus. Nors pildydamas deklaraciją gyventojas turi teisę joje įrašyti dabar galiojantį savo e. pašto adresą, sistema pranešimus siunčia vartotojo kortelėje nurodytu adresu.

Deklaracijose nurodomas adresas laikytinas tik kaip papildomas kontaktinis adresas, kilus neaiškumams dėl deklaracijoje nurodytų duomenų ir panašiai. Todėl mokesčių mokėtojams rekomenduojame pasitikrinti savo vartotojo duomenis ir, jei reikia, juos atnaujinti", - primena VMI viršininko pavaduotojas Gediminas Vyšniauskis, atmesdamas bet kokias abejones dėl nekorektiškų pranešimų siuntimo mokesčių mokėtojo nenurodytais adresais. 

Mokesčių mokėtojai, norėdami gauti pranešimus apie deklaracijų pateikimą, nustatytus trūkumus ir kitus deklaracijų apdorojimo rezultatus tinkamu elektroninio pašto adresu, turėtų juos nurodyti EDS sistemos skyrelyje "Vartotojo duomenys - " Ryšio priemonės".

"Vartotojas, naudodamasis EDS, kaip ir daugelyje sistemų, bet kada laisvai gali keisti (nurodyti) savo kontaktinius duomenis, jų pasikeitimus. Mokesčių mokėtojas tai ir privalo daryti, jei kontaktai nurodyti nekorektiškai ar yra pasenę bei jei vartotojas nori gauti kokybiškas EDS paslaugas", - pažymi G. Vyšniauskis. 

Tokia bendra praktika taikoma informacinių ryšių technologijų paslaugas teikiančiose sistemose ir organizacijose (e.bankininkystės, e.valdžios, telekomunikacinių paslaugų savitarnos, socialiniuose ir kt. tinklalapiuose).

VMI pažymi, kad nuo 2006 metų visų mokesčių mokėtojų duomenų pakeitimai yra fiksuojami, todėl bet kada galima nustatyti, kas ir kada juos atliko. Jei mokesčių mokėtojui kilo abejonių, kad jo duomenys pakeisti jam nežinant, jis gali kreiptis į VMI ir kartu su VMI specialistais išsiaiškinti kilusius klausimus. 

VMI primena, kad gyventojai visą informaciją gali gauti paskambinęs VMI Mokesčių informacijos centro telefonu 1882 arba apsilankęs VMI interneto puslapyje www.vmi.lt. Instrukciją "Kaip EDS pakeisti savo kontaktinius duomenis?" galima rasti VMI interneto svetainėje.
ELTA 
Į viršų