Siūloma suteikti galimybę mirusių asmenų sutuoktiniams, kurie santuokoje gyveno daugiau negu 10 metų, pasirinkti, ar gauti mirusio asmens gautą pensiją ar našlių pensiją. 

Tokį Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimo ir papildymo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Darbo partijos frakcijos narys Jonas Pinskus.

"Praktikoje taip susiklosto, kad šeimoje, auginančioje vaikus, dažniausiai dirba vyras, o vaikų priežiūra paliekama žmonai. Todėl žmonai ilgiau nedirbant, negaunant atlyginimo jai ir pensija priskaičiuojama mažesnė. Mirus pagrindiniam šeimos maitintojui (vyrui), sutuoktinei tenka gyventi iš nedidelės pensijos. Įvertinus minėtas aplinkybes, siūloma nustatyti, kad, vienam sutuoktiniui mirus, likęs sutuoktinis galėtų pasirinkti, ar gauti savo ir našlių pensijas, ar gauti mirusio sutuoktinio pensiją", - sako J. Pinskus.

Parlamentaras tikisi, kad, priėmus šį įstatymo projektą, bus žymiai pagerinta pensinio amžiaus Lietuvos gyventojų materialinė padėtis. 

Šiuo metu Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymas numato, kad, mirus vienam iš sutuoktinių, likęs sutuoktinis gali gauti našlių pensiją.

"Dabartinė valdžia tiesiog tyčiojasi iš pensininkų: pensijos mažinamos, o mokesčiai už komunalines paslaugas tik didėja. Sutuoktinio praradimas pensinio amžiaus žmonėms yra labai skaudus smūgis, todėl šia pataisa mes siekiame nors iš dalies palengvinti tokių žmonių gyvenimą", - sako Seimo narys.
ELTA 
Į viršų