Keleto šimtų profesionalių meno kūrėjų socialines garantijas kūrybinių prastovų metu nuo kitų metų pradžios turėtų užtikrinti naujoji menininkų socialinės paramos programa.

Antradienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje "Nauja socialinė meno kūrėjų apsauga" Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys sakė, kad Seimo darbo grupei pavyko surasti grakštų mechanizmą, kuris pagaliau padėsiąs taikyti bendruosius principus sričiai, kuri yra sunkiai reglamentuojama. 

"Darbo grupė surado tam tikrą mechanizmą, kad ir draudimo sistema nebūtų iškraipyta įvairiom lengvatomis (...), ir kartu atsirastų valstybės rėmimo instrumentas. Šio mechanizmo esmė tokia: menininkai, turintys meno kūrėjo statusą, jei jie neturi reguliarių pajamų, iš kurių galėtų mokėti socialinio draudimo mokesčius ir gautų atitinkamą socialinį draudimą, - šiuo atveju jie būtų draudžiami iš specialios programos, finansuojamos iš valstybės biudžeto. 

Šiuo metu atsižvelgiant į sunkų metą negalime žadėti aukso kalnų ir labai didelių garantijų - kalbama tik apie minimalias socialines garantijas, bet gerėjant situacijai valstybėje tas mechanizmas gali būti plėtojamas kitomis socialinėmis garantijomis, papildomais draudimais", - kalbėjo R. Dagys.

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Kornelijus Platelis padėkojo jau trečiajai Seimo darbo grupei, kuri sprendžia menininkų socialinių garantijų klausimą. "Jei šie įstatymai bus priimti, tai bus didelis palengvinimas menininkams. Norėčiau patikslinti, kad ši sistema ne apskritai apdraudžia menininkus valstybės lėšomis, o padeda jiems tą draudimą įgyti, jeigu tų atskaitymų nuo jų autorinių sutarčių nepakanka. (...) Menininkai negali kreiptis į darbo biržą, nes nėra nei įdarbinami, nei atleidžiami iš darbo, nes turi autorinę sutartį, pagal kurią gauna atlyginimą. Numatoma, kad pagal tą paramos programą galėtų būti mokamos išmokos kūrybinių prastovų metu", - pabrėžė K. Platelis.

Pasak jo, darbo grupei pavyko susitarti dėl labai svarbaus menininkams dalyko. "Visų rūšių pensijos, išmokos ligos ir vaiko auginimo atvejais būdavo mažinamos, jeigu žmogus gauna autorinį atlyginimą, kuris dažnai būdavo uždirbtas kažkada anksčiau, prieš susergant, pagimdant vaikus ar išeinant į pensiją. Tuo labiau valstybei visai nenaudinga garbaus amžiaus menininkams pasakyti, kad jūs nebekurkit - gaunat pensiją ir būkit patenkinti. Daugelis menininkų kuria iki pat savo fizinių galimybių ribos. Išskaičiuoti iš pensijų autorinius atlyginimus, mūsų požiūriu, būtų nemoralu", - kalbėjo K. Platelis.

Jis apgailestavo, kad darbo grupei dar nepavyko išspręsti gyventojų pajamų mokesčio klausimo. "Menininkai norėtų, kaip ir visi smulkūs verslininkai, įregistravę individualią veiklą, 30 proc. savo pajamų nusirašyti į sąnaudas ir tik nuo likusių 70 proc. mokėti gyventojų pajamų mokestį. Dabar jie tai galėtų padaryti įregistravę individualią veiklą, bet tuomet paverstume menininkus buhalteriais savo pačių įmonėse ir atimtume daug laiko, skirto kūrybai. Nebūtų sudėtinga meno kūrėjams tą galimybę suteikti automatiškai - tiesiog Mokesčių inspekcija galėtų nuskaityti tuos 30 proc. ir tokiu būdu grąžinti pajamų mokestį metams pasibaigus ar kitaip", - siūlė K. Platelis.

Pasak Meno kūrėjų asociacijos vadovo, menininkų socialinės paramos programa padėtų išties nedideliam skaičiui žmonių. "Nors Lietuvoje meno kūrėjo statusą turinčių yra apie 4 tūkstančius žmonių, trečdalis iš jų yra pensinio amžiaus, jie bet kuriuo atveju gauna pensiją, ir ta programa jų neliestų. "Grynųjų" profesionalų, kurie tik kuria ir niekur nedirba pagal darbo santykius, yra apie 800. (...) Iš jų socialinės programos paramos reikėtų gal kokiems 300. Kad jie būtų apdrausti, pakaktų apie 200 tūkst. Lt per metus. Kad jiems galėtume numatyti išmokas kūrybinių prastovų metu (ką dabar daro darbo birža visiems kitiems piliečiams), reikėtų 1 mln. Lt, taigi iš viso 1 mln. 200 tūkst. Lt, kad jie būtų apdrausti ir gautų išmokas būtiniausioms socialinėms reikmėms, kai neturi darbo", - skaičiavo K. Platelis.

Jo teigimu, tos lėšos galėtų būti gautos iš dabar diskutuojamo skaitmeninių laikmenų apmokestinimo didmeninėje prekyboje, ir iš to mokesčio dalies būtų galima tą programą suformuoti.

Tikimasi, kad naujoji menininkų socialinės paramos programa pradės veikti nuo kitų metų sausio 1 dienos.
ELTA 

Į viršų