Lietuvos bankų asociacija  (LBA) informuoja, kad nuo vasario 1 d. Lietuvoje veikiantys bankai bei kredito unijos, įgyvendindami Mokėjimų įstatymo nuostatas, teiks su pagrindine mokėjimo sąskaita susietą būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelį. Pastarojo sudėtį ir didžiausią galimą kainą (1,5 euro per mėnesį) nustatė Lietuvos bankas.

Keičiasi paslaugų kainos
Atskiri bankai ir kredito unijos gali nustatyti ir mažesnes pagrindines sąskaitos paslaugų krepšelio kainas. Be to, kredito įstaigos jau ir dabar siūlo kitų labiau individualius kliento poreikius atitinkančių paslaugų krepšelio alternatyvų – kiekvienas klientas gali pasirinkti sau tinkamiausią.

Krepšelių sudėtys ir kainos skelbiami bankų ir kredito unijų interneto svetainėse. Užsisakyti sau tinkamą mokėjimo paslaugų krepšelio planą visi bankų klientai, tarp jų ir socialiai remtini asmenys, gali internetu, naudodamiesi e. bankininkystės paslauga, arba apsilankę banko ar kredito unijos skyriuje.

LBA primena, kad socialiai remtiniems asmenims įstatymu nustatyta 50 procentų nuolaida pagrindinės sąskaitos paslaugų krepšelio kainos (0,75 eur per mėnesį). Ar asmeniui turi būti taikoma lengvata, kredito įstaigos sužinos iš Socialinės paramos šeimai informacinės sistemos – gavusi iš jos duomenis kredito įstaiga pradės taikyti lengvatą.

Norėdami pasinaudoti lengvata, minėti asmenys pirmiausia turi užsisakyti pagrindinės sąskaitos paslaugų krepšelį. Galima užsisakyti ir kitą, sau labiau tinkamą banko ar kredito unijos siūlomą krepšelį, tačiau tokiu atveju jam papildomos lengvatos nebus taikomos.

Neaktyvias sąskaitas pataria uždaryti
Naudojimasis pagrindinės sąskaitos mokėjimo paslaugų krepšelio paslauga nėra privaloma klientams. Tik būtina žinoti, jog tuo atveju, jeigu nebus pasirinktas joks krepšelio planas, už naudojamas atskiras paslaugas (sąskaitos administravimo mokestį, pinigų pervedimą ir kt.) reikės mokėti pagal kredito įstaigų nustatytus įkainius (bankai ir kredito unijos juos skelbia savo interneto svetainėse).

Kartu su šiais pokyčiais nuo vasario 1 d. vykdant kredito pervedimus ir tiesioginio debeto operacijas eurais pagal ES veikiančios mokėjimo schemos taisykles, mokėjimo paslaugų teikėjai negali diferencijuoti gavėjui taikomo komisinio atlyginimo pagal tai, kurioje mokėjimo paslaugų teikėjo įstaigoje mokėtojas turi mokėjimo sąskaitą. Tai reiškia, kad lėšų įskaitymo mokestis (jeigu jis bus taikomas) negalės būti skirtingas vykdant pervedimus to paties banko ar kredito unijos viduje ar tarp skirtingų kredito įstaigų.

Bankų ir kredito unijų klientams rekomenduojama iš naujo įsivertinti paslaugų spektro bei kainodaros naujoves ir pasirinkti optimalų variantą. Taip pat svarbu įsivertinti ir sąskaitų turėjimo keliuose bankuose ar kredito unijose tikslingumą. Neaktyvias ir nebūtinas sąskaitas patartina uždaryti.

Į viršų