Savivaldybėje didžiųjų įmonių ir įstaigų vadovai prie bendro stalo su miesto valdžia sėdo padiskutuoti apie įmonių ateities planus ir problemas. Pasitarimo metu paaiškėjo, kad nuo naujų metų įsigalios nauja rinkliava už komunalines atliekas, be to, daugiabučių namų kvartaluose bus įrenginėjamos konteinerinės aikštelės. Ne taip seniai pradėję dirbti „Busturo“ bei Tarptautinio Šiaulių oro uosto direktoriai pasidžiaugė, kad pagaliau išlipo iš finansinės duobės ir jau porą mėnesių dirba pelningai. Taip pat buvo užsiminta apie augančią užsieniečių įdarbinimo Šiauliuose tendenciją.

Nuo 2017-ųjų – naujo tipo rinkliava
Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) direktorė Jolita Šalkauskienė pasitarime pasakojo, kad šiuo metu įmonėje vyksta pasiruošimas investiciniam projektui. Jį įgyvendinti planuojama iki 2018 metų gavus Europos Sąjungos paramą. Šiaulių regionas infrastruktūros sukūrimui iš ES gavo 6, 9 milijono eurų, už kuriuos įrenginės konteinerines aikšteles prie daugiabučių ir didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

„Visame regione prie daugiabučių namų planuojama įrengti 1000 konteinerinių aikštelių. Jos atitiks naujausius reikalavimus – bus aptvertos arba tai bus pusiau požeminiai konteineriai. Be to, pagal projektą bus įrengtos trys didelio gabarito atliekų surinkimo aikštelės Šiaulių Pakruojo ir Akmenės rajonuose“, – sakė J. Šalkauskienė.

Direktorė kolegoms pristatė ir naują rinkliavos už komunalines atliekas taikymą, kuris įsigalios iškart nuo Naujųjų. Rinkliava bus dvinarė – susidės iš pastoviosios ir kintamosios dalies. Pastovioji dalis bus 70 proc., tuo tarpu kintamoji, kuri priklauso nuo atliekų kiekio, sudarys apie 30 proc. Pasak J. Šalkauskienės, planuojamas 20 proc. rinkliavos didėjimas.

„Rinkliavos augimas yra susijęs su naujai atsiradusiu taršos mokesčiu, kuris įsigaliojo nuo šių metų sausio 1 dienos. Už kiekvieną sąvartyne pašalintą atliekų toną mokamas 3 eurų mokestis, nuo 2018 metų reikės mokėti 5 eurus, o nuo 2019 metų – 21 eurą ir daugiau“, – sakė direktorė.

Be to, iki šiol Šiaulių regione buvo apmokestinami juridiniai asmenys, o pagal naująsias taisykles bus apmokestinami nekilnojamojo turto savininkai. Nuo Naujųjų sąskaita bus teikiama nekilnojamojo objekto savininkui. Planuojama, kad bus taikomas kvadratinio metro įkainio mokestis, kuris susidarys iš pastoviosios ir kintamosios dalies.  

Vykdoma įmonių reorganizacija
Nuo lapkričio 1 dienos vykdomas bendrovių UAB „Specializuotas transportas“ ir UAB „Komunalinių įmonių kombinatas“ reorganizavimas. Bendrovės yra sujungiamos į vieną įmonę ir jau greitai vadinsis UAB „Ecoservice projektai“. Šią žinią pranešė „Specializuoto transporto“  direktorius Andrejus Barinovas. Pasak direktoriaus, naujos įmonės sudėtyje padaliniai bus išsibarstę po visą Lietuvą – vykdys veiklą Lazdijų, Varėnos, Trakų, Kėdainių, Radviliškio, Šiaulių ir Panevėžio rajonuose.  

Įmonė didelį dėmesį skiria inovacijoms ir naujovėms, daro dideles investicijas į transporto įmonių atnaujinimą. Pasitarimo metu direktorius sakė, kad šiais metais į naują įrangą investavo 28 tūkst. eurų. A. Barinovas taip pat minėjo, kad šiuo metu miestui yra užsakytos dvi naujos šiukšliavežės.

„Viena iš jų bus su trimis sekcijomis – skirta aptarnauti individualias valdas. Kad gyventojams būtų patogiau visų rūšių konteineriai bus išvežami dieną“, – sakė direktorius.

Neapleidžiami ir teritorijos priežiūros darbai – šiuo metu įmonė įsigijo išmanią važiuojamosios dalies barstyklę, kuri skenuoja lauko bei asfalto temperatūrą ir taip pati nustato barstyti reikiamą kiekį druskos.

Šiauliuose gausėja darbuotojų iš užsienio
Šiauliuose dirba per 4 tūkst. užsieniečių – štai tokią žinią kolegoms ir miesto valdžiai pristatė Šiaulių teritorinės darbo biržos direktorius Rimundas Domarkas. Jo teigimu, užsieniečiai, ypač trečiųjų šalių gyventojai, vis dažniau papuola į Šiaulių darbo rinką. Planuojama, kad šiemet įdarbintų žmonių iš trečiųjų šalių bus dvigubai daugiau negu pernai.

„Šiauliai yra stiprūs savo vežėjų kompanijomis. Verslas vystosi, yra didelis darbo jėgos poreikis, o  Lietuvoje tiek darbuotojų neparuošiama, todėl jie kviečiami iš užsienio“, – sakė R. Domarkis.

Direktoriaus teigimu, 95 proc. dirbančiųjų yra iš Ukrainos. Jis taip pat pabrėžė, kad jaučiamas trūkumas ypač kvalifikuotų šaltkalvių ir mechanikų.

„Busturas“ ir oro uostas dirba pelningai
Tarptautinio Šiaulių oro uosto direktorius Andrius Daujotas pasidžiaugė, kad pastaruosius du mėnesius taip pat dirba pelningai. Paprašius direktorių pelningumą įvardyti skaičiais, jis sakė, esą skaičiai kol kas dar nėra dideli.

Prieš gerą pusmetį oro uosto vairą perėmęs A. Daujotas užsiminė, kad greit skelbs aukcioną žemės nuomai. Tiesa, detalių neišdavė, tačiau teigė šiuo metu  ruošiantys medžiagą ir ieškosiantys investuotojų.

„Ieškome investuotojų, nes iš skrydžių ir krovininių skrydžių oro uostas neišsilaikys. Reikia papildomos veiklos“, – sakė A. Daujotas.

Naujasis „Busturo“ generalinis direktorius Vaidas Seirackas pasitarimo metu nedaugžodžiavo. Jis džiaugėsi, kad bendrovė pagaliau išlipo iš duobės – jau antrą mėnesį dirba pelningai. Šiuo metu bendrovė ieško visų įmanomų galimybių, kaip atnaujinti autobusų parką. Be to, norima įsigyti geresnės kokybės ir mažiau taršių aplinkai autobusų. Tiesa, vienas jų kainuoja nuo 40 iki 65 tūkst. eurų.

Direktorius apie elektroninio bilieto kainos išlaikymą kalbėti nedrįso: „Kainą nustato savivaldybė, mes esame vykdytojai.“ Jo manymu, ekonominei situacijai leidžiant gyventi pagal tas pačias naftos kainas, pravažiavimas brangti neturėtų.

2016 11 22 14

Prie daugiabučių namų planuojama įrengti 1000 konteinerinių aikštelių.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų