Rusijos Federacijos federalinė veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba oficialiu raštu informavo Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) apie sprendimą atšaukti Lietuvai taikytą draudimą eksportuoti į šią šalį veislines kiaules.

Algirdas BALKYS
Laikini apribojimai iš Lietuvos eksportuoti kiaules į Rusijos Federaciją buvo įvesti dėl 2011 metais kilusio klasikinio kiaulių maro protrūkio Jonavos rajone. Kaip teigiama oficialiame atsakingos Rusijos tarnybos rašte, sprendimas atšaukti veislinių kiaulių eksporto apribojimus priimtas atsižvelgus į stabilią epizootinę situaciją šalyje klasikinio kiaulių maro atžvilgiu.
„Tai labai gera žinia, kurios sulaukėme dėka nuolatinio, konstruktyvaus ir dalykiško bendradarbiavimo su atsakingais Rusijos tarnybos pareigūnais. Didele dalimi prie jo prisidėjo ir geras gegužės mėnesį vykusio Rusijos auditorių įvertinimas dėl to, kaip Lietuvoje stabilizuota situacija po klasikinio kiaulių maro protrūkio“, - pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.
Tačiau prastų žinių dėl kiaulienos gaminių patyrė Lenkija. Kaip skelbia VMVT, remiantis užsienio žiniasklaidos išplatintais pranešimais, Rusijos Federalinė veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba (,,Rosselkhoznadzor“) nusprendė sugriežtinti importuojamų lenkiškos kiaulienos gaminių kontrolę. Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į tai, kad importo kontrolės metu apžiūrint krovinį kiaulienos lašinių siuntoje, kurių gamintoja buvo nurodyta Lenkijos įmonė, rasta Ispanijoje pagamintų lašinių. Šiai Ispanijos įmonei 2012 m. balandžio mėnesį buvo įvesti importo apribojimai ir uždrausta jos produkciją importuoti į Muitų sąjungos teritoriją.

Į viršų