Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba iš kompetentingos Suomijos institucijos gavo informaciją apie šaldytas braškes iš Maroko, kuriose nustatytas hepatito A virusas. Pranešime nurodoma, kad nesaugios šaldytos braškės išplatintos Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Danijoje, Norvegijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Suomijoje ir Švedijoje. Šaldytas braškes pakavo įmonė „Dirafrost“ (Belgija), išplatino SOK/Inex Partners Ltd. (Suomija).

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Braškes liepta sunaikinti
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo, kad reaguojant į gautą informaciją, nedelsiant buvo atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad į mūsų šalį nesaugias braškes (su prekiniu ženklu „Rainbow“) įvežė prekybos tinklas „UAB Prisma LT“.
Vilniaus ir Kauno valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų inspektoriai operatyviai patikrino šiam tinklui priklausančius prekybos centrus. Patikrinimų metu nustatyta, kad minėtam prekybos tinklui priklausančiose parduotuvėse Vilniuje ir Kaune buvo pristatyta iš viso 111 pakuočių šaldytų marokietiškų braškių, supakuotų po 500 g. „UAB Prisma LT“ prekybos centrams uždrausta prekiauti nesaugiomis šaldytomis braškėmis, nurodyta šiuos produktus nedelsiant surinkti ir saugiai sunaikinti.

Galima atgauti sumokėtus pinigus
,,Pagal galiojančius teisės aktus, jei maisto tvarkymo įmonė turi pagrindo manyti, kad jos importuoti, išauginti, perdirbti, pagaminti ar paskirstyti produktai neatitinka maisto saugos reikalavimų, ji privalo tuoj pat pradėti pašalinimo iš rinkos procedūras ir apie tai pranešti kompetentingoms institucijoms. Tais atvejais, kai produktai jau būna pasiekę vartotojus, įmonė turi operatyviai ir tiksliai informuoti žmones, prireikus atsiimti iš jų nesaugius maisto produktus. Šiuo atveju, didmeninė įmonė Suomijoje privalėjo informuoti mažmeninės prekybos partnerius visose šalyse apie nesaugius produktus ir inicijuoti skubų jų surinkimą iš rinkos“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad vartotojai, įsigiję nesaugių šaldytų braškių „Rainbow“ iš prekybos tinklo „UAB Prisma LT“ (tinkamumo vartoti terminai 2014-12-07; 2015-03-13; 2015-05-28), gali jas grąžinti ir atgauti sumokėtus pinigus.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per šių metų sausio-liepos mėn. užregistruoti 54 virusinio hepatito A atvejai (2012 m. per tą patį laikotarpį buvo 22 atvejai). Išanalizavus 50 susirgusiųjų atvejus, šaldytos braškės kaip rizikos veiksnys nepažymėtos nei viename ligos tyrimo dokumente.

Būtina plauti vaisius ir daržoves
Hepatitas A – virusinė liga, pažeidžianti kepenis, sukelianti kepenų uždegimą. Tai žmonių platinamas virusas, dažniausia plintantis buitinių kontaktų metu, per nešvarias rankas ar indus. Virusas gali plisti ir per užterštus maisto produktus ar vandenį, ypač jei dirvos tręšiamos ar į aplinką šalinamos netinkamai išvalytos kanalizacijų nuotekos.
Norint apsisaugoti ir neužsikrėsti hepatitu A, rekomenduojama daržoves, vaisius nuplauti, nulupti, nuskusti, pakartotinai nuplauti karštu tekančiu vandeniu, griežtai laikytis asmens higienos reikalavimų. Tvarkant vaisius, uogas, daržoves naudoti atskiras pjaustymo lenteles, įrankius bei indus, o po panaudojimo juos kruopščiai nuplauti ir išdžiovinti.

Į viršų