Praėjusią savaitę Lietuvoje viešėjo JAV verslo misijos dalyviai. Susitikime su Ūkio ministerija aptartos Lietuvos ir JAV ekonominio bendradarbiavimo galimybės, JAV kompanijoms pristatyta Lietuvos verslo aplinka ir investavimo galimybės.

Aktualus bendradarbiavimas
Pasak ūkio ministro, ekonominis bendradarbiavimas su JAV šiuo metu yra aktualus ir Europos Sąjungos (ES) lygiu. Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu prasidėjusios derybos su JAV dėl laisvosios prekybos sutarties suteiks naujų galimybių daug platesniam ES ir JAV ekonominiam bendradarbiavimui. Derybų sėkmė darys tiesioginę įtaką ES ekonomikos augimui, darbo vietų kūrimui, naujoms galimybėms ES, o kartu ir Lietuvos verslui.
Susitikime aptarta Lietuvos makroekonominė situacija. Akcentuota, jog Lietuvoje po ekonomikos krizės stabilizuoti viešieji finansai, atkurtas investuotojų pasitikėjimas, padidintos finansavimo galimybės įmonėms ir sukurtos spartaus ekonomikos atsigavimo prielaidos. Diskutuota apie administracinės naštos verslui mažinimą, darbo santykių reguliavimo tobulinimą.

Dvišalio verslo plėtra
JAV verslo misijos dalyviai susitikime akcentavo būtinybę toliau tęsti glaudų bendradarbiavimą su Lietuvos valdžios institucijomis ir asocijuotomis verslo struktūromis, siekiant kuo palankesnės dvišalio verslo plėtros aplinkos. Pasak ūkio ministro, Lietuva užsienio investuotojams gali pasiūlyti gerai išvystytą infrastruktūrą. Šalis yra pažengusi informacinių ir komunikacijų technologijų, logistikos ir elektronikos srityse. Išsilavinę bei užsienio kalbas mokantys aukštos kvalifikacijos darbuotojai taip pat yra Lietuvos investicinės aplinkos privalumas, galintis padėti vystyti dar glaudesnį dvišalį ekonominį bendradarbiavimą.
Statistikos departamento duomenimis, 2013 m. birželio 30 d. JAV tiesioginės užsienio investicijos Lietuvoje sudarė kiek daugiau nei pusę milijardo litų (1,3 proc. visų tiesioginių užsienio investicijų Lietuvoje). Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, JAV tiesioginės užsienio investicijos Lietuvoje padidėjo 14 proc.
JAV 2013 m. sausio–rugpjūčio mėn. tarp 192 Lietuvos užsienio prekybos partnerių pagal prekybos apyvartą buvo 15, pagal eksportą – 12, o pagal importą – 18 vietoje. 2013 m. sausio–rugpjūčio mėn. prekių apyvarta su JAV sudarė 2 000 mln. litų, eksportas į JAV – 1 394 mln. litų, importas iš JAV – 606 mln. litų. Prekybos balansas buvo teigiamas.

Pagal Ūkio ministerijos pranešimą parengė Algimantas BALTRUŠAITIS

Į viršų