Neseniai paskelbtame Pasaulio banko tyrime „Doing Business 2014“, vertinančiame verslo sąlygas 189 pasaulio valstybėse, Lietuva iš 27 vietos pakilo į 17-ąją. Lyginant su Europos Sąjungos (ES) valstybėmis narėmis – Lietuva užima 6 vietą. Lietuvai pavyko pagerinti daugiau kaip pusę „Doing Business“ rodiklių.

Turi įtakos investuotojams
„Pasaulio banko tyrimas „Doing Business“ turi didelės įtakos užsienio investuotojams vertinant šalies patrauklumą. Lietuvos šuolis per 10 pozicijų į viršų verslo sąlygų srityje įpareigoja imtis reformų prasčiau vertinamuose „Doing Business“ indeksuose – prisijungimo prie elektros tinklų, investuotojų apsaugos bei mokesčių mokėjimo“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.
Pažymėtina, kad Pasaulio bankas perskaičiavo pernai metų 185 šalių reitingus, nes tikslino duomenis, metodiką bei įskaičiavo ir šiemet pirmą kartą vertintas 4 šalis – Libiją, Mianmarą, San Mariną ir Pietų Sudaną. Iš viso šiemet vertintos 189 šalys.

Didžiausia pažanga – verslo pradžios srityse
Didžiausią pažangą Lietuva padarė verslo pradžios srityje, iš pernai „Doing Business 2013“ ataskaitoje nurodytos 107 vietos Lietuva šoktelėjo 96 pozicijomis į 11 vietą. Statybos leidimų gavimo srityje Lietuva pakilo iš 48 į 39 vietą, kredito gavimo – iš 53 į 28 vietą, užsienio prekybos srityje – iš 24 į 15 vietą. Investuotojų apsaugos indekse Lietuva iš 70 vietos pakilo į 68, kaip ir mokesčių mokėjimo reitinge – iš 60 į 56 vietą.
„Doing Business 2014“ ataskaitoje iš vertinamų 189 valstybių Lietuva lenkia kaimynes Latviją (24 vieta) ir Estiją (22 vieta), Lenkiją (45 vieta), taip pat tokias ES valstybes kaip Vokietija (21 vieta), Olandija (28 vieta), Belgija (36 vieta), Prancūzija (38 vieta). Reitinge pakilusi 10 pozicijų Lietuva pralenkė Japoniją (27 vieta), Kanadą (19 vieta).
Per vertinamąjį periodą – 2012 m. birželio–2013 m. gegužės mėn. – Lietuva įgyvendino keletą reformų verslo pradžios ir kreditų gavimo srityse, kurios turėjo didelės reikšmės verslo sąlygų gerinimui, o tuo pačiu ir Lietuvos šuoliui „Doing Business“ reitinge. Šioje ataskaitoje buvo įskaitytos ir reformos, kurios nebuvo įtrauktos į ankstesnes „Doing Business“ ataskaitas.

Mažosios bendrijos
Reitingui turėjęs didelės įtakos pakeitimas – verslo pradžios srityje nuo 2012 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojęs Mažųjų bendrijų įstatymas, kuris sudarė galimybę norintiems pradėti savo verslą steigti naujos teisinės formos įmonę – mažąją bendriją. Mažosios bendrijos steigimas nereikalauja didelių išlaidų, nes nereikalaujama turėti minimalaus įstatinio kapitalo, sudaryta galimybė ją steigti elektroniniu būdu. Taip pat buvo sutrumpintas PVM mokėtojų registre įmonės registravimo terminas nuo 13 iki 3 kalendorinių dienų.
Tačiau mažųjų bendrijų patrauklumą piešianti Ūkio ministerija užmiršta paminėti, kad nuo kitų metų pradžios įsigalios Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nuostata, pagal kurią mažųjų bendrijų nariai privalės būti privalomai draudžiami nuo savo poreikiams imamų sumų, kurios per mėnesį negali būti mažesnės nei minimalioji mėnesio alga. Tai reiškia, kad mažųjų bendrijų nariai privalės mokėti socialinio draudimo įmokas.

Pagal Ūkio ministerijos pranešimą parengė Algimantas BALTRUŠAITIS

 

Į viršų