Nors laikino įsidarbinino įstatymas Lietuvoje priimtas tik 2011 metais, apie personalo nuomos (arba laikino įsidarbinimo) paslaugą žino trečdalis šalies gyventojų, rodo vienos personalo nuomos ir rangos įmonių grupės užsakymu atlikta apklausa. „Akivaizdu, kad žmonėms ši paslauga reikalinga“, - sako įmonių grupės vadovas Povilas Variakojis.

Algimantas BALTRUŠAITIS
Dauguma apklaustųjų teigė niekada negirdėję apie tokią įsidarbinimo galimybę. Dar 2 proc. respondentų nepateikė atsakymo į šį klausimą. Laikina darbuotojų nuoma – tai tokia darbo forma, kai darbuotojas oficialiai yra įdarbintas laikino įdarbinimo įmonėje, kuri jam moka atlyginimą ir užtikrina visas socialines garantijas, o realiai darbus atlieka kitoje įmonėje. Laikino įdarbinimo įmonės paprastai siūlo didelį darbų pasirinkimą darbo ieškantiems žmonėms.
Dažniau apie galimybę įsidarbinti per personalo nuomos įmonę yra girdėję gyventojai su aukštuoju išsilavinimu, dirbantieji, aukštesnes pajamas vienam namų ūkio nariui gaunantys respondentai, trijų didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai.
Mažiausiai apie šią galimybę žino respondentai, turintys pradinį, vidurinį išsilavinimą bei vyresnio amžiaus žmonės (55–60 metų). Vertinant pagal užsiėmimą, šiai nežinančiųjų kategorijai priklauso pensininkai bei namų šeimininkės ir moterys, esančios vaiko priežiūros atostogose. Taip pat – gaunantieji mažiausias pajamas ir pačių mažiausių gyvenviečių gyventojai. Dirbantieji taip pat geriau informuoti už bedarbius.
Ši apklausa atskleidžia, kad domėjimasis visomis galimybėmis, geresnis informuotumas suteiktų ieškantiesiems darbo daugiau šansų. Tai taip pat puikiai iliustruoja tyrimo rezultatai – sužinoję apie laikinąją nuomą, du penktadaliai apklaustųjų (40 proc.) atsakė, kad tokiomis paslaugomis pasinaudotų.

 

Į viršų