Nuo šių metų lapkričio 1 d. įsigaliojo verslo sąlygas reguliuojantys teisės aktai, informuoja Ūkio ministerija. Pagal dviejų datų taisyklę įsigalioja nauji teisės aktai, keičiantys ar nustatantys naują verslininkų veiklos teisinį reguliavimą. Šie teisės aktai prieš tris mėnesius yra skelbiami Seimo teisės aktų informacinėje sistemoje.

Algimantas BALTRUŠAITIS
Taip įgyvendinama dviejų datų taisyklė – nauji reikalavimai verslui įsigalioja du kartus per metus nustatytomis datomis: nuo gegužės 1 d. arba nuo lapkričio 1 d. Šia tvarka verslininkams siekiama suteikti daugiau aiškumo, galimybę planuoti veiklą ir turėti ne mažiau kaip tris mėnesius pasiruošti pokyčiams.
Dviejų datų taisyklė šiuo metu taikoma Vyriausybės ir jai pavaldžių institucijų priimamiems teisės aktams, keičiantiems ar nustatantiems naują ūkio subjektų veiklos ar jos priežiūros teisinį reguliavimą. Ši taisyklė netaikoma, kai nustatomas palankesnis teisinis reguliavimas, taip pat kai teisinis reguliavimas nustatomas arba keičiamas pagal Europos Sąjungos teisės aktuose nustatytus įpareigojimus, Lietuvos Respublikos tarptautinių sutarčių reikalavimus ir kitais įstatymų nustatytais atvejais.
Nuo kitų metų sausio 1 d. išimčių sumažės – dviejų datų taisyklė bus taikoma plačiau – ne tik Vyriausybės, ministerijų, joms pavaldžių viešojo administravimo subjektų, bet ir Seimo bei savivaldybių priimamiems teisės aktams. Teisės aktą į sąrašus turi įtraukti institucija, kuri jį parengė. Pertvarkos tikslas – sumažinti naštą verslui, vykdant inspektavimo funkcijas, pakeisti verslo, tiek ir pačių institucijų požiūrį į jų misiją: priežiūros institucijos turi padėti verslui, o ne tik bausti.

 

Į viršų