Vyriausybės posėdyje pritarta Teisingumo ministerijos parengtiems Civilinio kodekso ir Vartotojų teisių apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriuose siūloma, kad verslininkai aiškiau pateiktų informaciją vartotojams bei būtų nustatytas draudimas taikyti „paslėptus“ prekybos internetu mokesčius.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Lengviau nutraukti sutartį
Projekte numatyta nemažai naujovių, leisiančių efektyviau apginti vartotojų teises, praneša Teisingumo ministerija.
Siūloma nustatyti, kokią informaciją vartotojui turi pateikti verslininkas, prieš sudarydamas sutartį su vartotoju. Siekiama, kad per ilgesnį (14 dienų) terminą vartotojas galėtų nenurodydamas priežasties ir iš esmės nepatirdamas išlaidų atsisakyti nuotolinės (sudarytos naudojant ryšio priemones) sutarties ir ne prekybos vietose sudarytos sutarties. Šiuo metu terminas – 7 dienos.

Prekės – per 30 dienų
Jeigu informacija apie teisę atsisakyti sutarties vartotojui nepateikiama, laikotarpis, per kurį galima atsisakyti sutarties, ilginamas iki 12 mėnesių. Taip pat bus nustatytas draudimas elektroninės prekybos interneto svetainėse naudoti iš anksto pažymėtus langelius dėl papildomų prekių ar paslaugų užsakymo, panaikinti „paslėpti“ prekybos internetu mokesčiai ir išlaidos vartotojams („mokėjimo spąstai“).
Projekte numatoma, kad pardavėjas privalo pristatyti prekes vartotojui ne vėliau kaip per 30 dienų nuo sutarties sudarymo, jeigu nesusitariama kitaip. Jeigu prekės per šį terminą nepristatytos, vartotojas gali nustatyti papildomą terminą prekių pristatymui. Jei prekės nepristatomos ir per tą laikotarpį, vartotojas įgyja teisę susigrąžinti sumokėtus pinigus.

Suvienodins pagrindines taisykles
Įstatymų projektais suvienodinamos pagrindinės taisyklės, taikytinos nuotolinių sutarčių (prekyba internetu, telefonu ar paštu) ir ne prekybos patalpose sudaromų sutarčių sudarymui visose Europos Sąjungos (ES) valstybėse narėse, – kai verslininkas ir vartotojas yra iš skirtingų valstybių narių.
Siūloma naująjį teisinį reguliavimą taikyti tiek vartojimo pirkimo-pardavimo sutartims, tiek ir vartojimo paslaugų sutartims. Paslauga pagal ES teisės aktus laikytina bet kokia savarankiška paprastai už užmokestį atliekama ūkinė komercinė veikla, kurios nereglamentuoja nuostatos dėl prekių, kapitalo ar asmenų judėjimo.

 

Į viršų