2

Šiandien daugybė žmonių turi gana smarkiai išvystytą polinkį pirkti. Jie labiau mėgaujasi pačiu procesu nei naujai įsigytu daiktu. Didžioji dalis perkančiųjų turi ir gana keistų poreikių: jie perka bene pigiausius nežinomų gamintojų daiktus, kuriems garantinis remontas ne visada suteikiamas, ir nori, kad prietaisas tarnautų dešimtmečius. Apmaudu, tačiau taip nebūna. Šiandien net ir garsiausių gamintojų buitinė technika nėra labai brangi, bet ji ir tarnauja gerokai ilgiau nei senoji įranga. Juk anksčiau žmonės šaldytuvui taupydavo bene pusę metų, o paskui juo džiaugdavosi kelis dešimtmečius. Šiandien tą patį šaldytuvą nesudėtinga nusipirkti ir už vieno mėnesio ar net mažesnį atlyginimą, tačiau nereikia tikėtis, kad toks prietaisas tarnaus kelias dešimtis metų.

Meistrai, kurie rūpinasi, kad buities prietaisams būtų suteiktas garantinis remontas, su neslepiama šypsena žiūri į tuos pirkėjus, kurie savo prietaisą išmeta iš karto jam tik sugedus ir skuba pirkti naujojo. Specialistai akcentuoja, jog stambioji buitinė technika, pavyzdžiui, šaldytuvai, skalbimo mašinos, viryklės, tikrai turi būti remontuojamos ir tai finansiškai apsimoka bene visais atvejais. Tokių prietaisų remontas jums kainuos bent penkis kartus mažiau nei naujas toks pats įrenginys, o po remonto jis dar tarnaus ne vienerius metus. Jei kalbėtume apie smulkiąją buitinę techniką, meistrai teigia, kad ją taisyti iš tikrųjų ne visada rekomenduojama. Remontuoti tikrai reikėtų tuos prietaisus, kurie kainavo daugiau nei 200 litų, kadangi, jei remonto kaina yra pusė daikto kainos, tai jį tikrai rekomenduojama išmesti ir nusipirkti naują. Tie meistrai, kurie į kliento namus atvyksta pagal iškvietimą, dažniausiai imasi taisyti skalbimo mašinų bei šaldytuvų.

 Dar dažniau nei buitinė technika genda įvairi kompiuterinė įranga. Jos remontas įprastai atliekamas ne į namus atvykusių meistrų, o specialiuose  technikos remonto centruose, kurie dažniausiai specializuojasi į televizorių ir kompiuterių remontą. Visi pastebi, kad šiuo metu vaizdo technikos rinką yra užkariavę televizoriai ir monitoriai plokščiu ekranu. Vis dėlto atsiranda nemažai ir tokių klientų, kurie pageidauja, kineskopinio televizoriaus remonto. Be abejonės tai padaryti galima, jei sugedo prietaiso elektronikos sistema, aukštos įtampos transformatorius ar tranzistorius. Tačiau jeigu sugedo kineskopas, televizorius yra  nepataisomas, kadangi ir pačių kineskopų gamyba jau yra nutraukta. Kai klientai atneša taisyti skystųjų kristalų arba plazminį televizorių su sugedusiu ekranu, dažniausiai meistrai pasako, jog įrenginio taisyti nebeapsimoka.

Tikrai labai daug darbo turi ir profesionalūs kompiuterių meistrai. Jei klientas atneša tokį kompiuterį, kurio sugedo programinė įranga arba gedimas yra pačiame tinkle, tuomet remontuoti apsimoka ir taisymas tikrai nebus labai brangus. Tačiau esant rimtam kompiuterio gedimui, kaina labai smarkiai išauga. Neretai atsitinka taip, jog kompiuterio remonto kaina būna didesnė nei paties prietaiso vertė, todėl remontuoti senesnius nei penkerių metų kompiuterius neapsimoka. Žinoma, yra tokių, kuriems visai nerūpi naujausios technologijos ir jie pasiryžę sumokėti gana daug, kad tik vėl galėtų dirbti su savo įprastu kompiuteriu. 

 

Į viršų