Aplinkos ministerija siūlo gerokai sugriežtinti daugiabučių namų administratorių atsakomybę ir dvigubai padidinti baudas už jų padarytus pažeidimus. Tai numato ministerijos parengtų Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisų projektas, kuris pakeis Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK).

Šiuo metu pagal ATPK už daugiabučių namų administravimo pareigų nevykdymą arba netinkamą vykdymą administratoriams ir bendrijų pirmininkams taikomos administracinės baudos nuo 200 iki 1000 litų, o už pakartotinius pažeidimus – nuo 400 litų iki 2000 litų. Šias baudas siūloma padvigubinti ir diferencijuoti pagal pažeidimų pobūdį.
Aplinkos ministerija siūlo nustatyti nuo 400 iki 2000 litų baudą, o už pakartotinius pažeidimus – nuo 800 iki 4000 litų baudą už pažeidimus, kai netvarkoma patalpų savininkų apskaita, bendrijos narių sąrašas, yra nesudarytas arba netinkamai sudarytas bendrojo naudojimo objektų aprašas. Bauda taikoma, kai neteikiamos veiklos ataskaitos savininkams, pažeidžiama butų ir kitų patalpų savininkų susirinkimų šaukimo ar balsavimo raštu organizavimo tvarka ir terminai, nepateikiami dokumentai ir duomenys Juridinių asmenų registrui.
Už pažeidimus, kai nesudaromi, savininkams nepateikiami namo bendrojo naudojimo objektų atnaujinimo ilgalaikiai ar metiniai planai, savininkų sukauptos lėšos namui atnaujinti laikomos ne atskiroje kaupiamųjų lėšų sąskaitoje ar naudojamos ne pagal paskirtį, siūloma nuo 1000 iki 3000 litų, o už pakartotinius pažeidimus – nuo 2000 iki 6000 litų bauda. Ji gresia ir kai paslaugų bei rangos darbų pirkimai, išskyrus viešuosius, vykdomi nesilaikant nustatytų reikalavimų.

Pagal LR Aplinkos ministerijos informaciją parengė Ramunė DAMBRAUSKAITĖ

 

Į viršų