Europos Komisija (EK) ketvirtadienį išklausė Europos Sąjungos šalių narių ekspertų vertinimus dėl situacijos, susidariusios Rusijai pritaikius ribojimus maisto produktų eksportui.

Lietuva, pagal Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) pranešimą, prašo nedelsiant paleisti rinkos reguliavimo mechanizmus - privatų saugojimą, intervencinius pirkimus, apsvarstyti eksporto subsidijas ir kitus klausimus.
Bet konkrečių sprendimų ir pažadų ketvirtadienį nebuvo duota.
„Šios dienos posėdis buvo ne politinis, o daugiau ekspertų lygmens. Jį organizavo EK išsiaiškinti situacijai. EK pati įvertino, pagal praėjusių metų duomenis, teorinį poveikį prekybos sustabdymui: vaisių, daržovių sektoriui jis yra didesnis, siekia per 20 proc., pieno sektoriaus - 10 proc. bendrojo eksporto“, - sakė posėdyje dalyvavęs ŽŪM Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis.
Ne visos šalys vienodai jautriai reagavo į taikomus ribojimus. „Liberaliosios šalys, atsiuntusios savo ekspertus, kurie atstovauja bendrosioms politinėms nuostatoms, kalba nelabai jaudindamiesi, sako, kad reikia analizuoti, žiūrėti, nieko čia tokio, rinkos pasikeis, o mūsų - Šiaurės šalių - Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Lenkijos situacija yra truputėlį kitokia“, - sakė R. Krasuckis.
Lietuva ragino nedelsiant šaukti Žemės ūkio ir žuvininkystės tarybą, tačiau Europos Sąjungai pirmininkaujantys italai paskelbė, kad ji vyks rugsėjo 5 dieną.
„Prieš tai dirbsime ekspertų lygmeniu su EK direktoratais, kad būtų pasiruošta“, - sakė R. Krasuckis.

Parengė Laima TRUMPYTĖ

Į viršų