„Didžiausia Lietuvos ekonomikos problema yra ne tik šešėlis, bet ir legalios mokestinės skylės“, - sako ekonomistas Raimondas Kuodis. Pasak jo, yra gausybė išimčių, ypač mokant „Sodrai“, jos tęsiamos, nesirūpinant, kad tie žmonės, kurie nemokėjo „Sodrai“, kada nors ateis su ištiesta ranka, sakydami, kad mano pensija – 300 litų. Tuo niekas nesirūpina, nes paskatų tam rūpintis nėra.

„Mūsų politikai pakankamai turtingi, jiems iš viso mažai rūpi, kuo gyvena paprasta tauta“, - įsitikinęs R. Kuodis.
Ekonomisto teigimu, ekonomikos augimas prieš kelerius metus daugiausia rėmėsi eksportu, ypač iš Rusijos. Šiuo metu, kalba R. Kuodis, ekonomika kyla daugiau iš vidaus vartojimo, kas rodo, kad žmonių atlyginimai šiek tiek ūgtelėjo, bedarbystė po truputį mažėja. Visgi R. Kuodis pabrėžia, kad Lietuvoje mažai kalbama apie tai, kam atitenka ekonominio augimo vaisiai.
„Pavyzdžiui, JAV, yra tiksliai suskaičiuota, kad po krizinio augimo 93 proc. atiteko vienam proc. turtingiausių žmonių. Kitaip tariant, eilinis amerikietis klausia, kas iš to augimo, nes jo atlyginimas iš esmės nedidėjo. Lietuvoje šių diskusijų – kam atitenka ekonominio augimo vaisiai – yra pakankamai mažai“, - sako ekonomistas.
Lietuvos pramonininkų konfederacijos atlikta įmonių apklausa rodo, kad bendras Rusijos sankcijų poveikis turėjo įtakos 39 proc. apdirbamosios gamybos ir 65 proc. transporto įmonių. Nepaisant mažėjančio optimizmo, įmonės prognozuoja, kad jų augimas nestos.

Parengė Laima SIMAITYTĖ

Į viršų