2015-02-02 04

G. Bernotas pasakoja apie kavinių ir barų verslą Šiauliuose.
Akvilės PUŠINSKAITĖS nuotr.

Akvilė PUŠINSKAITĖ
Daugelis norėtų įkurti nuosavą verslą ir savoje nišoje būti geriausi, šiauliečiai – ne išimtis. Nemirštanti sritis – tai barai, kavinės restoranai, tačiau ji turi savą specifiką ir ne kiekvienas ryžtasi imtis tokio verslo. Apie baro įkūrimą ir nuosavą verslą „Šiaulių naujienoms“ pasakoja vieno gyvo alaus baro Šiauliuose savininkas ir barmenas Gintaras Bernotas.

Svajonė – atidaryti gyvo alaus barą
Kaip pasakoja savininkas, jis nuolat sakė kolegoms ir draugams – kad kai būsiąs senukas, norėtų turėti nuosavą barą. Pasakyta – padaryta. Viskas prasidėjo nuo per gimtadienį gautos Anthony Bourdain knygos „Virtuvė slaptai“. Atrodo, kad ši knyga ir buvo pagrindinis idėjos ir realių veiksmų atspirties taškas.
Pirminė idėja – atidaryti Šiauliuose žuvies restoraną, nes tiek pats G. Bernotas, tiek gyvo alaus baro bendrasavininkė Edita Giedraitytė dievina žuvį. Be to, baro savininkas labai mėgsta alų, o jo vaikystė neatsiejama nuo aludarystės. Tačiau idėja šiek tiek pasikeitė – žuvies restoranas pamirštas ir atidarytas gyvo alaus baras.
„Aš su alum gimęs. Mano tėvas buvo aludaris ir aš dar tą kvapą, visą procesą pamenu vizualiai. Pats neperėmiau aludarystės tradicijų dėl per didelio amžiaus skirtumo“, – sako G. Bernotas.

Baras kardinaliai pakeitė gyvenimus
Jau ketvirtus metus skaičiuojantis gyvo alaus baras buvo atidarytas miesto centre, tačiau savininkai pastebi, kad patalpas rasti nebuvo lengva. Tiksliau – tai vienas didžiausių sunkumų kuriant tokio pobūdžio verslą Šiauliuose. Idėją modeliavę pusmetį, o patalpų ieškoję apie metus ir pagaliau atidarę gyvo alaus barą pradedantieji verslininkai absoliučiai pakeitė savo gyvenimus.
„Pradžioje nebuvo nuovokos, nebuvo žmonių srauto, bet taip turi būti, tokia turi būti pradžia. Nebuvo patirties – aš 30 metų dirbau samdomą darbą, o čia dabar viską spręsti savarankiškai ir visiškai nepažįstamoje srityje. Dirbi su pinigais, o čia – su alumi ir su maitinimu“, – pasakoja G. Bernotas.
Pirmieji mėnesiai – bemiegės naktys. Darbas, darbas ir tik darbas. Gyvo alaus baro bendrasavininkė sako, kad nebenorėtų viso to pakartoti, o G. Bernotas juokauja – tai nepakartojama. Tuoj pat priduria, kad vis tik šis verslas pradėtas krizės laikotarpiu – įkurti ir išlaikyti barą tokiomis sąlygomis buvo sudėtingiau.
„Tuo metu dar tęsėsi ekonominė krizė, buvo baisoka, bet kažkur išskaičiau mintį, kad jeigu per krizę kažką padarai ir tau pavyksta, tai reiškia, kad padarei teisingai“, – sako G. Bernotas.

Pliusai, minusai ir kasdienybė
Baro savininkai juokaudami sako, jog dažnai girdi baro lankytojų norus atsidaryti savo alaus barą ir sukti versliuką. Tačiau, pasak jų, ši sritis neturi tiek daug pliusų, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. G. Bernotas sako, kad geriausias dalykas – nepriklausomybė. Visus sprendimus ir pasirinkimus darai pats – esi sau šeimininkas. Tačiau kiekviena diena su darbu – galvoji apie barą, kalbi apie barą, didžiąją laiko dalį praleidi bare. Visą laiką „skauda“ galvą ir gali pamiršti išeigines – pasivaikščiojimus pajūryje, laisvas šventines dienas, miegą, filmus, knygas...
Negana to, jeigu nenori imtis paskolos ar „pasikabinti“ ant kurios alaus daryklos gigantės, tai visą pradžią turi dengti iš savo lėšų.
„Gal taip nėra geriau, bet tikrai ramiau. Gyvenime nesu turėjęs skolų, nei paskolų... Nors vieną kartą buvau paėmęs televizorių 3 metams – bet nuėjau ir po dviejų savaičių sumokėjau... Čia ne tik įsikūrimui reikalingos investicijos, bet ir dar pusę metų teko atlyginimus mokėti iš savo kišenės. O ir šis ruduo nebuvo toks lengvas... Dabar ketvirti metai, kai baras atidarytas, o jis dar nėra atsipirkęs“, – pasakoja G. Bernotas.

Verslas Šiauliuose – ar apsimoka?
Šiauliuose kurti verslą dėl gyventojų mokumo yra ganėtinai sudėtinga. Pasak G. Bernoto, barams, kavinėms ir restoranams daug lengviau išsilaikyti didesniuose Lietuvos miestuose, pavyzdžiui, Vilniuje ar Klaipėdoje. Yra ir daugiau skirtumų – mentalitetas, darbo valandos... Baro savininkas sako, jog pradžioje draskėsi ir dirbdavo be išeiginių nuo 12 val., tačiau bėgant laikui tai pakeitė ir dabar dirba nuo 16 val. – taip ir apsimoka, ir patogiau.
Kalbant apie tokio verslo kūrimą Šiauliuose, baro savininkų nuomonės sutampa – su biurokratinėmis problemomis susidurti neteko. Įmonę atsidarė ir leidimus gavo greitai, tačiau tai ir nėra sudėtingiausia dalis: patalpos, darbuotojai ir pirmieji metai – svarbiausias periodas barų ir kavinių verslo srityje.

 

REKLAMA. Jei svarstote apie naujo verslo atidarymą ir planuojate atidaryti restoraną ar kavinę reikalingas pilnas įrangos pasiruošimas. Tai padaryti galite apsilankę vienoje vietoje - https://www.karstasalta.lt/

Į viršų